Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανυπόταχτοι, στην πρώτη γραμμή

Χιλιάδες νέες και νέοι, αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και τις τρεις μέρες των εκδηλώσων, κατέκλυσαν το χώρο του Φεστιβάλ στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αμφισβήτησης της πολιτικής που υπαγορεύουν οι θεωρίες του μονόδρομου και της υποταγής στις εντολές των πολυεθνικών

Φουντώνει η αγανάκτηση και η οργή της νεολαίας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, στενεύουν τα περιθώρια αδιαφορίας και αναβολής. Η διάθεσή της για ρήξη με τις πολιτικές που την οδηγούν στο μονόδρομο της μιζέριας, της ανεργίας, της φτώχειας και της υποκουλτούρας, εκφράστηκε και στις τριήμερες εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Θεσσαλονίκη, που κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής με την κεντρική ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή,μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα περίπτερα, ασφυκτιούσαν από την παρουσία των νέων, που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, για τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, την ΚΝΕ, το ΚΚΕ, για το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για τα δικαιώματά τους στη δουλιά και τη μόρφωση. Το περίπτερο όμως της Παιδείας ήταν αυτό που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού όλοι θέλησαν να το επισκεφτούν, να ενημερωθούν για την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, να συζητήσουν για τις θέσεις της ΚΝΕ, αλλά και για τους αγώνες που θα αναπτυχθούν.

Οι νέες και οι νέοι δε δίσταζαν να σταματούν τους Κνίτες και τις Κνίτισσες ανοίγοντας οι ίδιοι τη συζήτηση για το μέλλον όσων φοιτούν στα Λύκεια, για το μέλλον των εργαζόμενων που μετατρέπονται σε απασχολήσιμους χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλεια.

Παράλληλα, η νεολαία της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους σεισμόπληκτους της Αθήνας συγκέντρωσε χρήματα, τρόφιμα και ρούχα τα οποία θα παραδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Η θέση μας είναι μπροστά

"Η δύναμή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, βρίσκεται στη ζωντανή, μαχητική συμβολή των νέων που δε συμβιβάζονται, που εκφράζονται συλλογικά και δημιουργούν, που αρνούνται να δηλώσουν υποταγή στις θεωρίες των ατομικών ψευτολύσεων, σε όλους αυτούς που στη νέα "μεγάλη ιδέα" της ΟΝΕ αντιπαραθέτουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας", σημείωσε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο, ο Λ. Μυλωνάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και κατέληξε: "Τα δικαιώματά μας, είναι αντιμέτωπα με το σημερινό καθεστώς της εξάρτησης και των μονοπωλίων. Οι προτάσεις που προβάλλει η ΚΝΕ στη νεολαία, είναι προτάσεις ενότητας, προτάσεις αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος των ριζικών αλλαγών. Και η θέση των νέων, η θέση των κομμουνιστών, είναι μπροστά. Στην πρώτη γραμμή. Ανυπόταχτοι!".

Ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις

Οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν για την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, για την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση κέρδισαν το ενδιαφέρον της νεολαίας. Εκατοντάδες νέοι, εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, παρακολούθησαν με προσοχή τις τοποθετήσεις των ομιλητών και συνέβαλαν στη συνέχιση του διαλόγου με τις συζητήσεις στα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν σε όλο το χώρο.

"Αντιμεταρρύθμιση - Μέτωπο Παιδείας: Η αναμέτρηση συνεχίζεται" ήταν το θέμα της συζήτησης που αναπτύχθηκε την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ. Οι ομιλητές, Χρήστος Σπυριδάκης εκ μέρους του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων, Γιώργος Τεμεκενίδης,διευθυντής του 3ου Λυκείου Καλαμαριάς,Θανάσης Κρουστάλης πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Απόστολος Σκούφας μέλος του ΔΣ Ομοσπονδίας Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης,καθηγητής του ΑΠΘ, σημείωσαν ότι οι αγώνες των μαθητών αναπόφευκτα θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, μετά την αποκάλυψη της ουσίας των κυβερνητικών μέτρων.

Οι ομιλητές, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, κάλεσαν τους παρευρισκόμενους να ενωθούν ενάντια στην πολιτική που πετά τους μαθητές έξω από τα σχολεία, να δημιουργήσουν ένα παλλαϊκό μέτωπο ικανό να αντιπαρατεθεί στην πολιτική που διαρκώς ορθώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση.

Μέτωπο ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων

Για το μέλλον του Μετώπου που αναπτύσσεται, μεγαλώνει και αγκαλιάζει όλο και περισσότερους νέους, στο δρόμο ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων μίλησαν οι νεολαίοι και συμφωνώντας με τους εισηγητές της ανοιχτής συζήτησης, που είχε ως θέμα "Η Νέα Τάξη Πραγμάτων και οι επιπτώσεις της στα Βαλκάνια", κατέληξαν πως είναι ανάγκη οι λαοί να αναπτύξουν το δικό τους αντίπαλο δέος.

Ενα αντίπαλο δέος των λαών της Βαλκανικής ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων έτσι όπως εκφράζεται από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή και ιδιαίτερα στην ανεξάρτητη χώρα της Γιουγκοσλαβίας. Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Ηλίας Θερμός,καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Νίκος Ζώκας,γραμματέας της ΕΔΥΕΘ και ο Νίκος Χριστάνης μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Την τιμητική τους οι εκδηλώσεις του πολιτισμού

Μεγάλη απήχηση στους νεολαίους είχε η πολιτιστική πρόταση της ΚΝΕ, με τους νέους και τις νέες να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θεατρικές παραστάσεις, τις εικαστικές εκθέσεις και τις πολιτιστικές προτάσεις ερασιτεχνικών ομάδων. Τα νεανικά μουσικά γκρουπ που ξεπηδούν από τις εργατοσυνοικίες της Θεσσαλονίκης, από τους χώρους των Πανεπιστημίων, αλλά και από τους χώρους εργασίας, το γνωστό πλέον συγκρότημα κρουστών της θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ, είχαν την τιμητική τους στην εξέδρα της Νεανικής Δημιουργίας, με τους νέους να τους χειροκροτούν και να τους ενθαρρύνουν στο κάθε τους βήμα.

Στη Λαϊκή Σκηνή η παραδοσιακή μουσική του Πόντου, η λαϊκή μουσική από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τα λαϊκορεμπέτικα σχήματα προσέλκυσαν το δικό τους κοινό, ενώ στην Κεντρική Εξέδρα την προσοχή της νεολαίας τράβηξαν ο Μίλτος Πασχαλίδης,ο Παντελής Θαλασσινός,οι "Blues Wire",και οι "Συνήθεις Υποπτοι".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινάει το ταξίδι του σε ολόκληρη τη χώρα (2021-07-24 00:00:00.0)
Νέες δίκες 77 μαθητών! (2002-10-25 00:00:00.0)
Από σήμερα στο πάρκο Νέας Παραλίας (2001-09-14 00:00:00.0)
Αναγκαίο το λαϊκό μέτωπο παιδείας (1998-03-14 00:00:00.0)
Στο δρόμο για το Νησί της Επανάστασης (1997-07-25 00:00:00.0)
Το Φεστιβάλ αγκαλιάζει τη Θεσσαλονίκη (1997-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ