Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H αστική τάξη κάνει όνειρα

Οι ιδεολογικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης περηφανεύονται για το ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί και εγκατασταθεί στις χώρες αυτές, για τη συμμετοχή της χώρας στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων με εθνικό σχέδιο 100 (!) δισ. δρχ. Οι τοποθετήσεις αυτές θέτουν το ζήτημα αν η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την πορεία μετατροπής της σε ιμπεριαλιστική χώρα.

Το θέμα αυτό θελήσαμε να διερευνήσουμε. Στα πλαίσια αυτά επισκεφτήκαμε την Τράπεζα της Ελλάδας για να μας δώσουν τα στοιχεία της εκροής κεφαλαίων προς τις βαλκανικές χώρες. Η απάντηση ήταν ότι η μεταφορά κεφαλαίων προς τις χώρες αυτές γίνεται με την τσάντα και δεν καταγράφεται πουθενά. Ωραίος πρωτόγονος καπιταλισμός λοιπόν!

Επισκεφτήκαμε τη Στατιστική Υπηρεσία και ζητήσαμε τις εξαγωγές κεφαλαιουχικών προϊόντων προς τις βαλκανικές χώρες. Μας απάντησαν ότι τέτοια διάκριση δε γίνεται στις εξαγωγές. Ετσι αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε τις εξαγωγές των εμπορευμάτων του κεφαλαίου 84 της συνδυασμένης ονοματολογίας (μηχανές, ατμολέβητες, κινητήρες, αντλίες κλπ.). Και εδώ όμως είναι διαθέσιμα στοιχεία απ' το 1993 και μετά. Τα στοιχεία αυτά λένε, ότι το 1998 οι εξαγωγές του κεφαλαίου 84 ήταν μόλις 26 δισ. δρχ. αν λάβουμε υπόψη ότι ένα μέρος απ' αυτά τα εμπορεύματα είναι διαρκή καταναλωτικά (καλοριφέρ για τη θέρμανση πολυκατοικιών, κλιματιστικά, ψυγεία κλπ.), καταλαβαίνουμε ότι τα κεφαλαιουχικά εμπορεύματα που εξάγονται στις βαλκανικές χώρες είναι περιορισμένα. (Μη μου πείτε βέβαια, αυτό κάνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό δεν είναι απάντηση σε μένα. Είναι απάντηση στους εκσυγχρονιστές).

Τέλος, καταφύγαμε και στα οικονομικά περιοδικά και βρήκαμε σχετικά άρθρα και ρεπορτάζ χωρίς να περιέχουν όμως κανένα ουσιαστικό στοιχείο για την εξαγωγή κεφαλαίων στις χώρες της Βαλκανικής.

Αυτές είναι μερικές προκαταρκτικές παρατηρήσεις. Αλλά απ' ό,τι φαίνεται η αστική τάξη κάνει όνειρα θερινής νυκτός.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ