Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεανικές, κόκκινες "συνοικίες των ονείρων"

ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΚΝΕ στη Θεσσαλία. Εκδηλώσεις στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα. Οι νέοι κομμουνιστές είχαν ρίξει το σύνθημα: "Πάμε σαν άλλοτε". Στο κάλεσμα, άπαντες παρόντες. Οι "γαβριάδες" των μαθητικών κινητοποιήσεων, μαζί με τους σπουδαστές και τους φοιτητές. Οι μαχητές των διαδηλώσεων κατά του ΝΑΤΟ. Οι νεολαίοι αγρότες των μπλόκων. Οι νέοι αγωνιστές της ζωής που εργάζονται στα μηχανουργεία, στα εργοτάξια, στα μαγαζιά. Οι ερασιτέχνες της γνήσιας πολιτιστικής δημιουργίας. Και οι θεσσαλικές νύχτες φωτίστηκαν από τη νεανική φλόγα. Ντύθηκαν στα κόκκινα. Μαγικές κι ονειρεμένες.

ΕΔΩ, συναντιούνται οι νέοι του αγώνα για μόρφωση, δουλιά, πολιτισμό, ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία. Οι "προικιωμένοι" με την αγωνιστική κληρονομιά των πατεράδων τους, "παντρεμένοι" με τους "απροίκιωτους", αρχίζουν το "ταξίδι του μέλιτος", με προορισμό την ευτυχία του μέλλοντος. Για όλους αυτούς τους νέους αγωνιστές της ζωής οι αξίες συνδέονται με τα όνειρα, υλοποιούνται με τη συλλογική δράση, ακολουθούν τη διαδρομή της ιστορίας και δε σταματούν στα Χρηματιστήρια του τζόγου, δεν αλλοιώνονται στη μιζέρια του ατομικού βολέματος. Η μόρφωση απαίτηση, ως εφόδιο για κοινωνική προσφορά. Η δουλιά δικαίωμα, ως εργαλείο για δημιουργική ζωή. Ο πολιτισμός έκφραση, ως στοιχείο για ανθρώπινη διαφοροποίηση στη φύση. Η ειρήνη αξίωση, ως επένδυση στο σήμερα για κέρδος στο αύριο. Η εθνική ανεξαρτησία πόθος, ως σημαία για την εθνική υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια.

ΠΑΡΟΝΤΕΣ στις θεσσαλικές νεανικές, κόκκινες "συνοικίες των ονείρων" και οι "παλιοί". Οι αγωνιστές της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ, της Νεολαίας Λαμπράκη και της γενιάς του Πολυτεχνείου. Να βλέπουν τους απογόνους και να περηφανεύονται. Το "άμμες δε γ' εσσόμεθα πολλώ κάρρονες", υπόσχεση που δόθηκε και κρατείται. Στο αγωνιώδες ερώτημα αν "τούτη η γενιά θα πετύχει πολύ περισσότερα, ώστε, μαζί με τα δικά της, θα πάρουν και τα δικά μας όνειρα εκδίκηση", που θέτουν οι προηγούμενοι, απαντούν με βεβαιότητα οι τωρινοί: "Ετσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη... Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό". Θα κρατήσουν κι αυτή την υπόσχεση...

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ