Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο αγώνας των ΕΠΟΝιτών δείχνει το δρόμο...

Από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Την 60ή επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ τίμησαν την Κυριακή το μεσημέρι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, παρουσία πλήθους μελών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του νεολαιίστικου και ταξικού προοδευτικού κινήματος.

Οι αντιστασιακοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ΧΑΝΘ και η ΚΝΕ στην Καμάρα. Οταν έσμιξαν οι δύο φάλαγγες των συνεχιστών των ιδανικών των ΕΑΜ - ΕΛΛΑΣ - ΕΠΟΝ, κατευθύνθηκαν με κοινή πορεία, με τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα και τα τιμημένα λάβαρα των αντιστασιακών οργανώσεων, στο μνημείο όπου έγινε η τιμητική εκδήλωση.

Από μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων μίλησε στους συγκεντρωμένους ο Θωμάς Παπαγεωργίου, ο οποίος επισήμανε ότι η παλλαϊκή συμμετοχή στις γραμμές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, οφειλόταν στο γεγονός ότι πέρα από τη βασική επιδίωξη της απελευθέρωσης από τον ξένο κατακτητή, έμπαινε και ο στόχος για την κοινωνική απελευθέρωση.

Ο ομιλητής εξήρε το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα. Το ΚΚΕ, είπε, μπόλιασε και το ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ με τις πιο προοδευτικές και σύγχρονες αντιλήψεις για την οργάνωση και τη λειτουργία της μελλοντικής σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Συνδέοντας την περίοδο της Αντίστασης με τη σημερινή κατάσταση τόνισε την ανάγκη για ένα νέο ΕΑΜ, πιο πλούσιο σε κοινωνικό περιεχόμενο, πιο συγκροτημένο και πεπειραμένο, που να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να εξουδετερώνει τις δολιότητες του ταξικού αντίπαλου.

Από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μίλησε η Φιλιώ Καλατζάκου, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι είναι τιμή «για τους νέους κομμουνιστές ν' ανταποκριθούν στις αγωνιστικές παρακαταθήκες που μας κληροδότησε η ΕΠΟΝ μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητά της. Να αναδείξουμε και στους σύγχρονους καιρούς το πρότυπο του νέου που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Μας δείχνουν το δρόμο τα εκατοντάδες παραδείγματα απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας των ΕΠΟΝιτών...».

Η εκπρόσωπος της ΚΝΕ επισήμανε ότι η συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ συμπίπτει με την έναρξη ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας. Ο νέος αυτός πόλεμος στο Ιράκ, τόνισε η ομιλήτρια, επιβεβαιώνει ότι οι σκοποί και τα οράματα των νέων της ΕΠΟΝ παραμένουν επίκαιρα και σήμερα και πως η διάλυση του ΝΑΤΟ, του επιθετικού οργανισμού των ιμπεριαλιστών, είναι αναγκαίος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Κατσιάβαλος, που υπενθύμισε ότι η ημέρα ίδρυσης της ΕΠΟΝ συμπίπτει με την ημέρα ίδρυσης του Κόκκινου Στρατού, του πρώτου στον κόσμο στρατού με προλεταριακό χαρακτήρα, που συνέτριψε το χιτλερικό φασισμό και στάθηκε υποστηρικτής των επαναστατικών κινημάτων του 20ού αιώνα σε παγκόσμια κλίμακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ