Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λίστες δημοσιογράφων έστειλε στην ΕΣΗΕΑ ο υπουργός Τύπου

Καταστάσεις με ονόματα δημοσιογράφων που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα απέστειλε την περασμένη εβδομάδα - με καθυστέρηση ενός έτους - ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας.

Πρόκειται για λίστες που αφορούν το έτος 2001 και έχουν καταρτιστεί στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχουν από το νόμο υπηρεσίες και φορείς να υποβάλλουν μέχρι την 31η Μάρτη κάθε έτους στη διεύθυνση του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και στο τμήμα Διαφάνειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης καταστάσεις οι οποίες να περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα τα ονόματα όλων των προσώπων που «χρησιμοποίησαν κατά το προηγούμενο έτος με ή χωρίς αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών Τύπου και δημοσίων σχέσεων».

Η ρύθμιση αυτή υποτίθεται ότι έχει γίνει για να υπάρξει διαφάνεια στο καθεστώς που διέπει τη σχέση δημοσιογράφων με υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί τα σχετικά στοιχεία.

Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να ριχθεί φως σε μια κατάσταση που ίσως έχει και τα σκοτεινά της σημεία. Τελευταία φορά τέθηκε πριν 10 ημέρες και ο υπουργός έσπευσε να ανταποκριθεί στέλνοντας κάποια στοιχεία. Ομως, εντύπωση προκαλεί ότι τα έγγραφα αυτά δεν πρωτοκολλήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΕΣΗΕΑ (παρά μόνο το διαβιβαστικό τους). Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε το θέμα, αλλά η πλειοψηφία του τάχθηκε με την άποψη ότι οι καταστάσεις περιέχουν «προσωπικά δεδομένα» και ότι αρμόδιος για τη δημοσιοποίησή τους είναι ο υπουργός Τύπου. Ομως, με αυτήν την «ουδέτερη» στάση, η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ γίνεται ουσιαστικά συνυπεύθυνη για την αδιαφάνεια στο σημαντικό αυτό ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ