Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες από Τρίτη;

Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται πλέον το Κυπριακό. Την ερχόμενη Τρίτη ενδέχεται να ξαναρχίσουν στις ΗΠΑ οι συζητήσεις επί του διαβόητου σχεδίου Ανάν, που ομολογουμένως ορίζει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση λύσης, ενώ δίνει και υπερεξουσίες στον ΓΓ του ΟΗΕ. Σήμερα, Σάββατο, συνέρχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία το Εθνικό Συμβούλιο, όπου μετέχουν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, για να αποφασιστεί πώς θα χειριστούν τις τελευταίες εξελίξεις. Ακόμα λέγεται ότι πριν ο Κύπριος Πρόεδρος μεταβεί στη Νέα Υόρκη, θα σταματήσει στην Αθήνα για συνεννοήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Για τις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα πετάξει και ο Ντενκτάς.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, μιλώντας στο «Ρόιτερ», δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να επιτύχουν οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου και έχει ήδη τροποποιήσει τη θέση της ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Ο Γκιούλ τόνισε ότι η Τουρκία αποδέχεται την ημερομηνία που ορίζει ο ΟΗΕ (21 του Απρίλη) για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην κατεχόμενη και στην ελεύθερη Κύπρο για την επανένωση του νησιού.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, είπε πως διατηρεί την επιφύλαξη πως ο νέος γύρος συνομιλιών πριν από την 1η του Μάη δε θα αποδώσει λύση, αλλά μπορεί να οδηγήσει μόνο στον επιμερισμό ευθυνών.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων

Με τις επιστολές-προσκλήσεις που απέστειλε στους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Ανάν όρισε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • 10 του Φλεβάρη: Επανέναρξη συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 26 του Μάρτη

Στο μεσοδιάστημα: Τα δύο μέρη πρέπει αμέσως να διορίσουν τεχνικές επιτροπές και υποεπιτροπές, οι οποίες σε συνεργασία με τον ΟΗΕ από τις 16 του Φλεβάρη μέχρι τις 26 του Μάρτη θα παραδώσουν τις Συνθήκες Συνεργασίας, τους Ομοσπονδιακούς νόμους αλλά και τους νόμους των κρατιδίων. Από τις 28 του Φλεβάρη μέχρι τις 12 του Μάρτη θα διοριστεί επιτροπή που θα επιλέξει τη σημαία και το νέο εθνικό ύμνο. Επίσης, τα μέρη μέχρι τις 12 του Μάρτη θα πρέπει να παραδώσουν στον ΓΓ την πρότασή τους για το Σύνταγμα των συνιστώντων κρατών. Επιπλέον, τα μέρη πριν από τις 19 του Μάρτη θα συμφωνήσουν στο διορισμό Ανωτάτου Μεταβατικού Δικαστηρίου και Μεταβατικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.

  • 26 του Μάρτη - 31 του Μάρτη: Θα ολοκληρωθεί το σχέδιο επίλυσης με τη συμπλήρωση των όποιων κενών υπάρχουν (λόγω διαφωνιών των δύο πλευρών) από τον ίδιο τον Ανάν! Αναλαμβάνει δηλαδή χρέη επιδιαιτητή
  • 31 του Μάρτη: Υπογραφή της συμφωνίας
  • Μέχρι τις 9 του Απρίλη οι εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, θα παραδώσουν γραπτώς στον ίδιο τον ΓΓ εγγυήσεις ότι θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και θα υπογράψουν με την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία τις συμφωνίες και τα στοιχεία που αποτελούν τη νέα κατάσταση πραγμάτων, η οποία θα καταχωρηθεί ως διεθνής Σύμβαση σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών
  • 21 του Απρίλη: Διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις δύο πλευρές επί του σχεδίου επίλυσης. Μεσάνυχτα 21ης του Απρίλη τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία, αν φυσικά εγκριθεί από τα δημοψηφίσματα. Διαφορετικά δεν ισχύει τίποτα. Το ερώτημα των δημοψηφισμάτων: «Αποδέχεστε τη θεμελιώδη συμφωνία με όλα τα παραρτήματά της, όπως επίσης και το Σύνταγμα του ελληνοκυπριακού / τουρκοκυπριακού του συνιστώντος κράτους και τις πρόνοιες της νομοθεσίας ώστε να τεθούν σε εφαρμογή και να τεθεί σε ισχύ μία νέα κατάσταση πραγμάτων, με την οποία η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ενωμένη; Ναι / Οχι».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ