Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Συναγωνισμός με ΝΔ και κατάληξη σε χαράτσια

Θα έφτανε και μόνο το κεφάλαιο της αναδιοργάνωσης της χρηματοδότησης των υπηρεσιών Υγείας, για να φανεί το στίγμα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία και την Πρόνοια. Εκτός του ότι αποτελεί προέκταση του ήδη εφαρμοζόμενου αντιδραστικού πλαισίου για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, εκφράζει και την αγωνιώδη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να υπερφαλαγγίσει τις προτάσεις της ΝΔ για την Υγεία - Πρόνοια και να δώσει τις δέουσες διαβεβαιώσεις στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, που διεκδικεί τα «φιλέτα» στους παραπάνω τομείς.

Οι όλες ρυθμίσεις, πάντως, στον τομέα της χρηματοδότησης θα καταλήξουν σε άγρια χαράτσια για τους άρρωστους, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας μετατίθεται στους δήμους, που θα μπορούν να δημιουργούν Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Αναμένεται, δηλαδή, να έχουν την τύχη των παιδικών σταθμών, που η μεταβίβασή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταφράστηκε σε «βαριά τροφεία» για τους δημότες.

Ολες οι ρυθμίσεις οδηγούν στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας, καθώς, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η «δημιουργία εκτεταμένου δικτύου συμπληρωματικής Κοινωνικής Ασφάλισης για κάλυψη πρόσθετων παροχών».

Ετσι, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

  • Εξορθολογισμό του τρόπου τιμολόγησης των προσφερομένων υπηρεσιών, που σημαίνει εξομοίωση με τα τιμολόγια της αγοράς, που είναι δεκαπλάσια απ' τα τιμολόγια του Δημοσίου με τα οποία χρεώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία απ' τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ισοσκελισμένο προϋπολογισμό νοσοκομείων και σταδιακή εισαγωγή του θεσμού των σφαιρικών προϋπολογισμών, με βάση τις διαγνωστικές κατηγορίες (GRG's).
  • Επέκταση του θεσμού των απογευματινών ιατρείων στον εργαστηριακό και χειρουργικό τομέα, κυρίως για τα χειρουργεία ημέρας.
  • Χρεώσεις επιπρόσθετων πράξεων στα ΚΥ με υπόχρεους τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ