Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Παραβιάζεται η μυστικότητα της ψήφου

Η Αρχή Προστασίας με ψήφους 5-2 (αριθ. απόφασης 6/2004) έκρινε ότι είναι παράνομη η δημιουργία και τήρηση αρχείων για την πολυδιαφημισμένη διαδικασία της απευθείας από το λαό εκλογής του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η καταγραφή σε αρχείο των «φίλων» του ΠΑΣΟΚ που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν το νέο πρόεδρο, «οδηγεί, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, σε παραβίαση της συνταγματικής αρχής της μυστικότητας της ψήφου». Η συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής προέδρου κατά τρόπο δημόσιο, συνεχίζει η Αρχή στην απόφασή της, συνδέεται κατά την κοινή πείρα με την αποκάλυψη της πρόθεσης ψήφου στις επικείμενες εκλογές.

Ιδιαίτερα για τις μικρές τοπικές κοινωνίες η συμμετοχή αυτή μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όσοι δεν πήραν μέρος στη σχετική διαδικασία δεν προτίθενται να ψηφίσουν κατά τις εθνικές εκλογές το συγκεκριμένο κόμμα.

ΝΔ: Δε σέβεστε τους θεσμούς

Ελλειψη σεβασμού στις ανεξάρτητες Aρχές καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή τη γνωμάτευση του Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, αλλά αποφεύγει να μπει στην ουσία του θέματος. Ο Θ. Ρουσόπουλος σε δήλωσή του, αφού επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ «από μόνο του» ζήτησε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να γνωματεύσει αν είναι νόμιμη η διαδικασία εκλογής, τονίζει: «Η Ανεξάρτητη Αρχή έκρινε παράνομη αυτή τη διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ τότε κατηγόρησε την Αρχή, γιατί η απόφαση δεν του άρεσε και δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι αυτό νομίζει πως είναι νόμιμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ