Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυκνώνουν οι επαφές και οι συναντήσεις

Ετοιμη είναι η ημερήσια διάταξη για τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στις 6 Σεπτέμβρη στο Παρίσι. Ενόψει της συνάντησης του Παρισιού ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο, είχε προχτές το απόγευμα συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς και χτες το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σε δηλώσεις ο Αλβαρο Ντε Σότο ανέφερε γενικά ότι υπήρξε πολλή τροφή για σκέψη. Τον Αλβαρο ντε Σότο συνόδευαν ο βοηθός του Ρόμπερτ Νταν και συνταγματολόγος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μακρίδης, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, δήλωσε ότι εκείνο που συζητείται δεν είναι η δημιουργία νέου κράτους, αλλά η κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος που θα αποτελεί και τη λύση του Κυπριακού. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει η ίδια, πρόσθεσε και συζητείται το εσωτερικό πολίτευμα του κράτους.

Ο Α. Μακρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Κόφι Ανάν δε θα καταθέσει Δέσμη Ιδεών στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι.

Στο μεταξύ νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του έκτου γύρου, ο οποίος διεξάγεται λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και των δυο συνομιλητών, στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι.

Κατά την έναρξη του έκτου γύρου συζητήθηκε το θέμα της κυριαρχίας. Η χτεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 4.00 το απόγευμα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο.

Επίσης έφτασε χτες στην Κύπρο ο απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδος Χάνεϊ, για επαφές με τους δυο ηγέτες ενόψει της συνάντησης στο Παρίσι.

Επιρρίπτουν ευθύνες στον Ντενκτάς

Ευθύνες στον Ντενκτάς γιατί δεν υπήρξαν χειροπιαστά αποτελέσματα στις απευθείας συνομιλίες, ενώ πλησιάζει η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιρρίπτει ο εκπρόσωπος του Κόμματος Πατριωτικής Ενότητας Ιζέτ Ιζτζιάν. Ο Ιζτζιάν κατηγορεί τον Ντενκτάς ότι δε σέβεται το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ούτε και τις συμφωνίες, που φέρουν την υπογραφή του.

Σχολιάζοντας δήλωση του Ντενκτάς ότι θα παραδώσει υπηρεσίες στα Κατεχόμενα στην Τουρκία, είπε ότι στόχος είναι η επισημοποίηση της κυριαρχίας της Αγκυρας. Τόνισε, μάλιστα, ότι προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία δε θα διαφέρει από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι θα υπάρξει κρίση στην Κύπρο και ότι η κρίση αυτή θα αποτελέσει στοιχείο διαπραγμάτευσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί διερωτήθηκε αν τα κόμματα της Τσιλέρ, του Γιλμάζ και του Τζεμ επιθυμούν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης για να παραδώσουν την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ