Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Δεν είμαστε Αφγανιστάν», προειδοποιεί η Βαγδάτη

Νέα πλήγματα «αυτοάμυνας» στο νότιο Ιράκ ενώ διογκώνονται οι αντιδράσεις κατά των αμερικανικών σχεδίων

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.-

«Το Ιράκ δεν είναι Αφγανιστάν» διεμήνυε, από τη λιβανική πρωτεύουσα όπου περιοδεύει ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχει κανένα νόημα η επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ εφόσον έχει προαποφασιστεί το στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του». Την ίδια στιγμή, αμερικανικά αεροσκάφη έπλητταν, για άλλη μια φορά, θέσεις της ιρακινής αεράμυνας ενώ στις υπάρχουσες αντιρρήσεις, εντός και εκτός των ΗΠΑ, προσθέτονταν και αυτή του Αμερικανού καθηγητή διεθνούς δικαίου, Σον Μέρφι, που προειδοποιούσε ότι το ευφυολόγημα της «προληπτικής επίθεσης» ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι ΗΠΑ θα αποτύχουν στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την ιρακινή ηγεσία. Δεν είμαστε Ταλιμπάν. Και όλη αυτή η συζήτηση περί αντιπολίτευσης δεν έχει κανένα νόημα, αφού δεν υπάρχουν ρίζες αυτής της αντιπολίτευσης στο Ιράκ». Αυτά δήλωνε, χθες, από τη Βηρυτό, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος σχολιάζοντας την είδηση ότι οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο εξωτερικό προγραμματίζουν συνάντηση εντός του Σεπτέμβρη, προκειμένου να εκλέξουν μια κυβέρνηση που θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και να δώσουν, έτσι, μια, έστω και επιφανειακή απάντηση στο μέγιστο ερώτημα: τι μέλλει γενέσθαι στη μετά Σαντάμ εποχή. Παρά τις δηλώσεις Ραμαντάν, ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ επαναδιατύπωνε την προθυμία της Βαγδάτης να επαναλάβει τις συζητήσεις για τους επιθεωρητές.

Προς το παρόν, πάντως, μοναδικό αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι τα «πλήγματα αυτοάμυνας», στα οποία, κατά συρροήν, έχουν επιδοθεί, τις τελευταίες μέρες, τα συμμαχικά μαχητικά που επιθεωρούν τις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Οπως ανακοινώθηκε, χθες, από το αμερικανικό Πεντάγωνο, επλήγησαν θέσεις της ιρακινής αεράμυνας στην περιοχή Αν Κουτ, 240 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, ως «απάντηση σε πυρά που δέχτηκαν». Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

«Κάθε αλλαγή καθεστώτος, σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, θα πρέπει να προέρχεται από τον λαό της» δήλωνε ο πρεσβευτής του Αραβικού Συνδέσμου, στον ΟΗΕ, Γιαχίρ Μαχμασάνι, μη χάνοντας την ευκαιρία να εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεση του Συνδέσμου σε οποιοδήποτε στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ. Η έκφραση αντιρρήσεων συνεχίζεται και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, με παραφωνία, ίσως, τις Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία που έσπευσαν να δηλώσουν έτοιμες ν' ανοίξουν τον εναέριο χώρο και τις βάσεις τους για τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Μετά από το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος χαρακτήρισε «παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου την ανάληψη μονομερούς δράσης κατά του Ιράκ, χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», το επιχείρημα άδραξε και ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Ο Χαβιέ Σολάνα τόνισε, από τη Στοκχόλμη όπου συμμετέχει σε συνέδριο με θέμα την «αποτροπή των συγκρούσεων», ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, και πιστεύει ότι θα καταφέρει να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Ο Σολάνα, απηχώντας ουσιαστικά το επιχείρημα που έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν όλες οι ηγεσίες της ΕΕ, τόνισε ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, απέφυγε, και χθες, να σχολιάσει τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις περί ΟΗΕ και τις αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος Μπους αρκέστηκε, σε αποστροφές ομιλιών του, να επαναλάβει ότι «οι ΗΠΑ οφείλουν να διασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα μέλλον χωρίς τους χειρότερους ηγέτες του κόσμου». Κανένα σχόλιο δεν έγινε για τις προειδοποιήσεις του Σον Μέρφι, καθηγητή διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, που υπογράμμιζε ότι «νομικά» δεν υφίσταται «προληπτικό πλήγμα» και εκτιμούσε ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα είναι τραγικές για ολόκληρο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ