Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ
Στις 30 Οκτώβρη τα σπουδαία

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Ελδινόρ της Δανίας η άτυπη Σύνοδος των υπουργών των Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως προκύπτει από την ενημέρωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, πολλά πράγματα θα κριθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 30 του Οκτώβρη. Εκεί θα πρέπει να υπάρχει η Κοινή Θέση για τα Αγροτικά, θέση η οποία αναμένεται να βάλει και νέα εμπόδια στην πορεία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και στο μέλλον του Ελληνα αγρότη. Η ύπαρξη της Κοινής Θέσης για τα Αγροτικά θεωρείται απαραίτητη για να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Σ' αυτή τη Σύνοδο επίσης θα ανακοινωθεί ο κατάλογος των δέκα νέων μελών, ενώ επίσης θα πρέπει να συμφωνηθεί μια εποπτική διαδικασία παρακολούθησης των επιδόσεων των υπό ένταξη μελών ως την ημερομηνία της τελικής προσχώρησης.

Οι 15 υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ακόμη το θέμα των επικείμενων εκλογών στη Σλοβακία και το ζήτημα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας. Στην επόμενη συνεδρίασή τους, οι 15 υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την προοπτική των υποψηφιοτήτων της Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ παρέπεμψαν για την επόμενη συνάντησή τους το ακανθώδες πρόβλημα που δημιούργησε η αμερικανική αξίωση για την απαλλαγή των Αμερικανών αξιωματούχων από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Προφανώς η «συμβιβαστική» πρόταση του Βρετανού υπουργού Τζ. Στρο, που επιχείρησε να βρει μια λεπτή ισορροπία, δεν έτυχε της υποδοχής που ήλπιζε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ