Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αύριο η συνάντηση Κληρίδη - Κόφι Ανάν

Επικρίνεται ο Ντενκτάς για την άρνησή του να συμμετέχει στις συνομιλίες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα διαβουλευτεί αύριο, στη Νέα Υόρκη, με το ΓΓ του ΟΗΕ για το «τι δέον γενέσθαι» στην περίπτωση, που ο Ραούφ Ντενκτάς δεν προσέλθει τελικά στις συνομιλίες.

Μιλώντας πριν αναχωρήσει για την έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως, «αν ο Ραούφ Ντενκτάς δεν μπορέσει να δει το φως και να προσέλθει στις συνομιλίες, τότε εναπόκειται στα Ηνωμένα Εθνη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση να εκφράσουν τις απόψεις τους ως προς το ποιος ευθύνεται για τη μη πρόοδο του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση, για το αν η δήλωση Ανάν της 12ης Σεπτεμβρίου 2000 βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν πρέπει να επαναφέρεται ένα θέμα, το οποίο έχει κλείσει». Επιπλέον, ο κ. Κληρίδης εξήγησε πως ο Ραούφ Ντενκτάς δεν αρνήθηκε να πάει στις συνομιλίες, αλλά αρνήθηκε να πάει στις 12 Σεπτεμβρίου, προβάλλοντας τη θέση ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος και πως θα πρέπει να γίνει κάποια προετοιμασία για εξεύρεση κοινού εδάφους.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συζητήσει στη Νέα Υόρκη οτιδήποτε, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των διεθνών συμβάσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του κοινοτικού κεκτημένου.

Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλη ερώτηση, ο κ.Κληρίδης παρατήρησε πως «είναι πρόωρο να συζητούμε, αν θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη οι αρχηγοί των κομμάτων, προτού να γνωρίζουμε, αν θα μεταβεί ο Ραούφ Ντενκτάς».

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος, ενώ θα μεταβεί από τις Βρυξέλλες στη Νέα Υόρκη και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Αύριο, Τετάρτη, ο κ. Κληρίδης θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ενώ θα έχει χωριστές επαφές και με τους αντιπροσώπους των μονίμων χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επικρίνουν τον Ντενκτάς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επέκρινε τον Ραούφ Ντενκτάς για την άρνησή του να προσέλθει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι θα είναι υπόλογος όχι μόνο έναντι της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του, το πρωί της περασμένης Κυριακής, ύστερα από το μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο κ. Παπαπέτρου είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να κινηθεί ακόμα πιο δραστήρια.

Ως προς την επίρριψη ευθυνών, ο κ. Παπαπέτρου επισήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποσκοπεί στην επιτυχία μιας επιμέρους διπλωματικής νίκης. Δεν πρέπει να προτρέχουμε των γεγονότων, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η λύση του Κυπριακού. Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε περαιτέρω ότι θα χαιρετίσει την επιστροφή του Ντενκτάς στην ίδια βάση συνομιλιών, η οποία θα αναφέρεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα του «Εκόνομιστ» και την πιθανότητα εφαρμογής μέτρων αποκλεισμού της Κύπρου από την Τουρκία, αν ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι όλα αυτά λέγονται ή γράφονται εκ του πονηρού, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, για να στρέψουν αλλού την προσοχή από την άρνηση Ντενκτάς να προσέλθει στις συνομιλίες.

Ο Δημ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ διακηρύσσει ότι είναι έτοιμη για έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκυπρίους στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, παράλληλα θα πρέπει να διεκδικεί τα δίκαιά της στο διεθνή χώρο, να αναλαμβάνει και να ασκεί προληπτική πολιτική για να μη μας αιφνιδιάζουν, όπως τόνισε, οι εξελίξεις. Μιλώντας στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των πεσόντων και σφαγιασθέντων στην περιοχή Τράχωνα, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το πιο βασικό στήριγμα της Κύπρου στο διεθνή χώρο είναι η Ελλάδα.

Πρέπει, πρόσθεσε, να ενδυναμώνουμε με κάθε μας κίνηση την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να προωθούμε τη συνεργασία και το συντονισμό με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει μεγαλύτερες προσβάσεις και δυνατότητες, ιδιαίτερα στο χώρο της ΕΕ.

Η πλευρά μας, είπε, συνεχίζει να αντιμετωπίζει την αδιαλλαξία της Αγκυρας και του Ντενκτάς, ενώ βρίσκει μπροστά της και όλα όσα άφησε η εκτροπή που άρχισε με τη δήλωση της Ομάδας των Οκτώ και εκφράστηκε με την απαράδεκτη δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών πριν από ένα χρόνο.

Αρχισαν οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές

Ο γγ του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του Τάσου Παπαδόπουλου, προέδρου του κόμματος, για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2003.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αγγελίδης είπε:

«Βεβαίως, ο κ. Τάσος Παπαδόπουλος θα είναι υποψήφιος. Το κόμμα μας θα τον υποστηρίξει γιατί τον θεωρεί τον καταλληλότερο και τον πιο αποδεκτό στη βάση του κυπριακού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ