Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενεργότερη παρέμβαση στα παρευξείνια κράτη

Ημερίδα της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου στη Θεσσαλονίκη

H ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα των κρατών της Μαύρης θάλασσας θα είναι πιο ενεργός τα επόμενα χρόνια, ενώ η Θεσσαλονίκη με την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου και άλλους παρόμοιους οργανισμούς αποτελεί μια σημαντική αφετηρία προσέγγισης των παραπάνω χωρών με τα κέντρα των πολυεθνικών και τις Βρυξέλλες.

Ενα από τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσε και η ημερίδα που διοργάνωσε χτες στη Θεσσαλονίκη η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου (ΤΕΑΕΠ), παρουσία της Ελληνίδας επιτρόπου, Αννας Διαμαντοπούλου, και άλλων αξιωματούχων της Κομισιόν. Στη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης της ΕΕ για τις οικονομικές προοπτικές της Παρευξείνιας Ζώνης, από την οποία προκύπτει ότι το 75% των κεφαλαιακών ροών προς την Παρευξείνια Ζώνη προέρχεται από την ΕΕ, όπως και το 42% των εμπορικών συναλλαγών. Πέρα από το ενδιαφέρον για τον έλεγχο του εμπορίου των χωρών αυτών από την ΕΕ, προστίθεται, ότι ο δείκτης αύξησης του ΑΕΠ των χωρών της περιοχής αναμένεται να ανέλθει στο 4% την επόμενη δεκαετία και το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών να διπλασιαστεί. Παράλληλα, η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης δε φαίνεται να είναι αισιόδοξη, καθώς η μελέτη προβλέπει πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας και του μεταναστευτικού ρεύματος.

Στα πλαίσια του καταμερισμού που επιβάλλουν η ΕΕ και οι πολυεθνικές, η Ελλάδα, όπως αναφέρει η μελέτη, θα μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο του παροχέα υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΟΣΕΠ, ιδίως στο πεδίο της νέας τεχνολογίας. Το βάρος του σχεδιασμού για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής θα πρέπει να πέσει σε τρεις τομείς: Στον τομέα του περιβάλλοντος, των μεταφορών-υποδομών και της ανάπτυξης των παραθαλάσσιων ζωνών, μέσω δράσεων στο χώρο του τουρισμού, της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Η μελέτη δίνει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα μεγάλων έργων υποδομής που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια: Επέκταση της Εγνατίας Οδού προς την Τουρκία και τον Καύκασο, ανάπτυξη των λιμένων της περιοχής, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη, στη Σμύρνη, στην Κωστάντζα και στα γεωργιανά λιμάνια και δράσεις ενίσχυσης της διασυνοριακής συνεργασίας.

Οπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει εγκρίνει 21 χρηματοδοτούμενα έργα αξίας περίπου 150 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται, διευκρίνισε, για επενδύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στους τομείς ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών καθώς και σε έργα λιμενικής υποδομής. Επίσης, η επίτροπος της ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι «η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει έναν αριθμό έργων περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας, που επικεντρώνονται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ