Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Βαλκανική εκστρατεία Χριστόδουλου

Συμμαχίες και ρόλο σε βαλκανικό επίπεδο επιδιώκει να δημιουργήσει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος, συνεχίζοντας την επίσκεψή του στη Γιουγκοσλαβία, συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς. Παρών και στις δύο συναντήσεις ήταν ο πατριάρχης των Σέρβων, Παύλος.

Μετά τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο, ο Β. Κοστούνιτσα χαρακτήρισε μέγα γεγονός την επίσκεψη Χριστόδουλου και υποστήριξε: «Η τελευταία δεκαετία επέφερε στο λαό μας πολλά δεινά. Είχαμε ένα καθεστώς μη δημοκρατικό, υποστήκαμε απάνθρωπες κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα και εγκληματικό βομβαρδισμό της χώρας μας το 1999. Σε όλα αυτά, όμως, η συμπεριφορά Ελλήνων και Σέρβων ήταν τέτοια, ώστε να νομίζει κανείς ότι δεν πρόκειται περί δύο λαών, αλλά περί ενός λαού».

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν παρέλειψε, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, να επισημάνει ότι είναι «νέος πολιτικός σημαντικού διαμετρήματος», ο οποίος «θα επιδιώξει την ενσωμάτωση της χώρας του στην οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών για να δοθεί και στη Δύση το μήνυμα ότι οι ορθόδοξοι λαοί είμαστε προοδευτικοί λαοί». Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη «σταυροφορία», που, όπως είπε, ανέλαβε η Εκκλησία της Ελλάδος υπέρ του σερβικού λαού, ενώ, σχετικά με το ρόλο της Εκκλησίας και της παράδοσης γενικότερα, είπε ότι «αν πετάξουμε θρησκεία και παράδοση θα καταντήσουμε τελευταίοι στην Ευρώπη, ικανοί μόνο να υπηρετούμε τους Ευρωπαίους».

Προηγήθηκε συνάντηση του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ζ. Τζίντζιτς, τον οποίο και συνεχάρη για τη νίκη της γιουγκοσλαβικής ομάδας στο ευρωμπάσκετ, σημειώνοντας ότι «οι Σέρβοι για μια ακόμη φορά αναδείχτηκαν νικητές και ευχόμαστε έτσι να γίνεται σε όλα τα επίπεδα»... Ο δε Σέρβος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο και αυτό γιατί, εκτός των άλλων, κράτος και Εκκλησία συνεργάζονται ...αρμονικά.

Οπως ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του, στο Βελιγράδι, ο πατριάρχης Σερβίας Παύλος, η Εκκλησία της Ελλάδας θα δωρίσει 150 εκατ. δρχ. για το έργο της Σερβικής Εκκλησίας και 100 εκατ. για την ανέγερση του ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δυσδιάκριτες» εκλογές... (2002-12-04 00:00:00.0)
«Συμφωνία» εξ ανάγκης μεταξύ Κοστούνιτσα και Τζίντζιτς... (2002-11-06 00:00:00.0)
Επισήμως υποψήφιος ο Κοστούνιτσα... (2002-08-24 00:00:00.0)
Οριστικό διαζύγιο ή ένας ακόμη καυγάς Κοστούνιτσα - Τζίντζιτς; (2002-05-29 00:00:00.0)
Με βαριές καταγγελίες το πολιτικό «διαζύγιο» Κοστούνιτσα - Τζίντζιτς... (2001-08-19 00:00:00.0)
Εκβιασμοί, αντιστάσεις και αναθέρμανση της έντασης... (2000-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ