Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΕΚΑ
Εντυπωσιοθηρία και κουκούλωμα ευθυνών

Κυβέρνηση και ΝΔ συνεχίζουν την κόντρα, γύρω από την προεκλογική δράση της ΔΕΚΑ, αποκρύβοντας τις βαρύτατες ευθύνες τους για την αναδιανομή πλούτου που έγινε στο ΧΑΑ σε βάρος των μικροεπενδυτών

Σε ένα ατέλειωτο κυνηγητό δημιουργίας εντυπώσεων γύρω από το θέμα της προεκλογικής δράσης της ΔΕΚΑ έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και ΝΔ, αποσιωπώντας ταυτόχρονα τις βαρύτατες ευθύνες τους για την προσχεδιασμένη ληστεία που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες «μικροεπενδυτές», με τη δική τους ενθάρρυνση και πολιτική.

Από τη μια η ηγεσία της ΝΔ είναι φανερό ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την υπόθεση, με σκοπό τόσο την ψηφοθηρία στους 1,5 εκατομμύριο «επενδυτές», όσο και την ακύρωση της επιχείρησης αναστροφής του πολιτικού κλίματος από την κυβέρνηση. Από την άλλη, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει άλλη μια φορά το εισαγγελικό έγγραφο, για να «εξιλεωθεί» για την εγκληματική πολιτική της, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες! Αυτό αναμένεται να γίνει με τη δημοσιοποίηση, σήμερα, του εισαγγελικού εγγράφου από τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, μετά από δημόσια παραίνεση του Κ. Σημίτη από τη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ και κάλεσε τον Μ. Εβερτ να απαντήσει πώς «υπεξαιρέθηκε» το εισαγγελικό πόρισμα.

Χτες ο Μ. Εβερτ απαντώντας στον Κ. Σημίτη επανήλθε και παρουσίασε 16 αντίγραφα ενταλμάτων πληρωμής για αγορά μετοχών από τη ΔΕΚΑ με την υπογραφή του τότε υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Τα εντάλματα, ύψους 258 δισ. δρχ., αφορούν την περίοδο 17 Μαρτίου έως και 7 Απριλίου του 2000, δηλαδή μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και αναφέρονται σε αγορές μετοχών ΟΤΕ, ΕΤΕ, Εμπορική και ΕΛΠΕ. Επανέλαβε ότι η ΔΕΚΑ, προκειμένου να καλύψει τις ζημιές που υπέστη στο χαρτοφυλάκιό της κατά την προεκλογική περίοδο υποχρεώθηκε να δανειστεί περίπου 300 δισ. δρχ. μέσω «υπεράκτιων εταιριών» (off shore) που ίδρυσε στο Λουξεμβούργο.

Ο Μ. Εβερτ ανέφερε ότι δεν έχει στα χέρια του το εισαγγελικό πόρισμα και έδωσε στη δημοσιότητα δύο επιστολές που είχε ανταλλάξει με τον εισαγγελέα στις 20 και 22 Αυγούστου, με τις οποίες του ανέφερε ότι τότε δεν είχε ολοκληρωθεί η έρευνα. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη του εγγράφου από υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κ. Καραμανλής λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις δηλώσεις του είχε προσφέρει κάλυψη στον Μ. Εβερτ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό γιατί «δεν έχει κουβέντα να πει για το έγκλημα της Σοφοκλέους, όπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχασαν τους κόπους μιας ζωής», προσθέτοντας ότι «για να καλύψει τώρα τους ενόχους συκοφαντεί τη Δικαιοσύνη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πρ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «επιχείρηση λάσπης και παραπληροφόρησης» και κάλεσε τον Κ. Σημίτη «να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Εβερτ για τις προκλητικές δηλώσεις, τις οποίες έκανε για, δήθεν, υπεξαίρεση δικαστικών εγγράφων». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΝΔ να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αφού ενημερωθεί σήμερα για το περιεχόμενο του εισαγγελικού εγγράφου.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης

Για «πασίγνωστα πράγματα» κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος με την ιδιότητα του υφυπουργού Οικονομικών υπέγραφε πέρσι τις εντολές για αγοραπωλησίες μετοχών του δημοσίου μέσω της ΔΕΚΑ, που δημοσιοποίησε ο Μ.Εβερτ.

Χωρίς, βεβαίως, και αυτός ν' απαντά στα ερωτήματα που αφορούν τις χρηματιστηριακές κομπίνες που στήθηκαν στην οδό Σοφοκλέους, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΝΔ, με αποτέλεσμα να λεηλατηθούν οι αποταμιεύσεις χιλιάδων απλών πολιτών, υποστηρίζει ότι «τα έγγραφα αυτά έχουν ήδη κατατεθεί μαζικά στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβρη, μετά από ερώτηση βουλευτή της ΝΔ και είναι γνωστά όχι μόνο στους βουλευτές, αλλά και στον Τύπο και σε κάθε ενδιαφερόμενο».

Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι το Δημόσιο ως κάτοχος μετοχών εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο συμμετέχει ουσιαστικά στον χρηματιστηριακό τζόγο, ο Ν. Χριστοδουλάκης σημειώνει ότι «παρόμοιες αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (σ.σ. σαν τις εντολές πληρωμής που δημοσιοποίησε ο Μ. Εβερτ) υπάρχουν φυσικά για τη χρηματοδότηση όλων των δραστηριοτήτων της ΔΕΚΑ από το 1998». Στο διά ταύτα, πάντως, ο υπουργός δε λέει κουβέντα για την ιδιαίτερα αυξημένη εμπλοκή της ΔΕΚΑ στις χρηματιστηρικές συναλλαγές κατά την προεκλογική περίοδο, ούτε για το ότι αμέσως μετά τις εκλογές αυτή η δραστηριότητα μειώθηκε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα το κατρακύλισμα των συγκεκριμένων μετοχών.

Απαντώντας ο Μ. Εβερτ σε γραπτή δήλωσή του σημειώνει ότι «ο κ. Χριστοδουλάκης επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί απ' τις ευθύνες του», επισημαίνει ότι τα εντάλματα «δεν είναι απλά εντάλματα πληρωμής» και υποστηρίζει ότι ο υπουργός «πραγματικά έχει ευθύνη», ενώ έμμεσα τον κατηγορεί ότι επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στον Γ. Παπαντωνίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε η πρόταση για προανακριτική επιτροπή (2003-06-18 00:00:00.0)
Κάναμε απλές... μικροενέσεις (2001-09-13 00:00:00.0)
Δικομματικός εμπαιγμός στις πλάτες των μικρομετόχων (2000-07-26 00:00:00.0)
Μηνυτήρια αναφορά κατά της «ΔΕΚΑ ΑΕ» (2000-07-25 00:00:00.0)
Χρυσώνουν το "χάπι" των ιδιωτικοποιήσεων (1998-09-18 00:00:00.0)
"Ακρως επιτυχής" η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας! (1998-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ