Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Δικομματικός εμπαιγμός στις πλάτες των μικρομετόχων

Φραστική αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για τους «εγκλωβισμένους» στο Χρηματιστήριο και άλλα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των μικρομετόχων

Ενα άθλιο παιχνίδι αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού στις πλάτες των μικροεπενδυτών που έχουν πληρώσει ήδη πανάκριβα τη συμμετοχή τους στο «ναό του τζόγου» εξαιτίας και της πολιτικής που εφάρμοσαν κυβέρνηση και ηγεσία της ΝΔ, στήνουν ξανά τις τελευταίες μέρες οι εταίροι του δικομματισμού.

Στα πλαίσια αυτά και καθώς ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών κινείται - με σκαμπανεβάσματα - γύρω από τις 4.000 μονάδες:

  • Η μεν ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες απώλειες - κανονική ληστεία - που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι το τελευταίο 10μηνο περίπου, προκειμένου να εμφανιστεί ως εγγυητής...«σίγουρων κερδών», αλλά και να προωθήσει ένα «πιο φιλελεύθερο» πλαίσιο λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς.
  • Η δε κυβέρνηση Σημίτη, αισθανόμενη «ζεστή την πλάτη της» από την υποστήριξη που της παρέχουν οι μεγάλοι παίχτες και μεγάλοι κερδισμένοι, επιχειρεί να μεταθέσει από πάνω της κάθε ευθύνη για τον «εγκλωβισμό» δεκάδων χιλιάδων μικρομετόχων και ταυτόχρονα να επιβάλει μια «σιωπή νεκροταφείου» γύρω από την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σοφοκλέους στο όνομα ότι «όσο λιγότερο μιλάνε οι πολιτικοί τόσο το καλύτερο»!

Ενδεικτικά από αυτή την άποψη, είναι και όσα συνέβησαν χτες στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, αξιοποιώντας κατάλληλα τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε προχτές ο Μ. Εβερτ για το ρόλο της ΔΕΚΑ στην προεκλογική περίοδο, κατήγγειλε σαν «εγκληματική» την πολιτική της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο. Και για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του:

  • Επισήμανε ότι τους τελευταίους 9 μήνες έχουν χαθεί περίπου 18 τρισεκατομμύρια δραχμές και έχουν καταστραφεί οικονομικά χιλιάδες μικροεπενδυτές.
  • Ανακάλυψε το εξιλαστήριο θύμα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία καταλόγισε βαριές ευθύνες εξαιτίας της αδράνειάς της, ενώ την κατηγόρησε ότι είναι υπόλογη για τις τεράστιες ζημιές που έχουν γίνει και ζήτησε την παραίτησή της, γιατί «δεν μπορεί να χάνονται τεράστια ποσά και να μη φταίει κανείς»!
  • Χαρακτήρισε «μέγα σκάνδαλο» τη δράση της ΔΕΚΑ (σ.σ. δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο με τις κινητές αξίες - μετοχές, ομόλογα και άλλοι τίτλοι του ελληνικού κράτους), η οποία διέθεσε προεκλογικά 700 δισ. δρχ. για να στηρίξει το Γενικό Δείκτη, γεγονός που είχε ως συνέπεια, όπως υποστήριξε, να καταγραφούν απώλειες της τάξης των 150 δισ. δρχ.

Στο «διαταύτα» ο Κ. Καραμανλής είπε ότι το κόμμα του θα φέρει σύντομα το θέμα για έρευνα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει τις θέσεις του κόμματός του, σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ θα επιδιώξει να ενισχύει τις τιμές των μετοχών με τη διεύρυνση των προνομίων και της ασυδοσίας στις μεγάλες επιχειρήσεις (μείωση της φορολογίας των εισηγμένων και μη εταιριών, σταδιακή απελευθέρωση των ορίων διακύμανσης κλπ.), την εκλογή (αντί διορισμού) του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τους θεσμικούς της αγοράς κ.ά.

Η κυβέρνηση

Σχολιάζοντας τη μηνυτήρια αναφορά του Μ. Εβερτ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

  • ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΚΑ «ανταποκρίνεται στο σκοπό της ίδρυσής της και οι συναλλαγές που έχει κάνει έως τώρα έχουν αποδειχθεί επωφελείς» και επικαλέστηκε τα στοιχεία που υπάρχουν και θα παρουσιαστούν στη Βουλή όταν συζητηθεί η σχετική ερώτηση της ΝΔ.
  • αντεπιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι «επιδίδεται συστηματικά σε μια σκανδαλολογία», αφού αποφεύγει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία.
  • υπέδειξε στην ηγεσία της ΝΔ, όπως «τέτοιου είδους κινήσεις καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί δημιουργούν ένα δυσμενές κλίμα και για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο»!.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ για τις ζημιές που έχει υποστεί η ΔΕΚΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «θα πρέπει να αναμένουμε την κρίση των δικαστών»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ