Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τα εισαγόμενα σκόρδα εκτοπίζουν τα ελληνικά

Οι αθρόες εισαγωγές, για τρίτη συνεχή χρονιά, έχουν προκαλέσει οξύτατα προβλήματα στους  σκορδοπαραγωγούς του Νομού Εβρου

Σε απόγνωση βρίσκονται οι σκορδοπαραγωγοί του Νομού Εβρου, που βλέπουν να μένει αδιάθετο το σύνολο σχεδόν της παραγωγής τους. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά θεωρείται άμεση συνέπεια της αθρόας εισαγωγής από τρίτες χώρες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει η ελληνική αγορά από σκόρδα άγνωστης προέλευσης και αμφισβητούμενης ποιότητας.

Η αθρόα εισαγωγή, φυσικά, έχει να κάνει πρώτα απ' όλα με την ελεύθερη διακίνηση αγροτικών προϊόντων βάσει της νέας αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ και της GATT. Αποτέλεσμα, δηλαδή, δύο συμφωνιών που υπέγραψε και τηρεί με ευλάβεια η ελληνική κυβέρνηση, παρόλο που αφανίζει πολλές παραδοσιακές καλλιέργειες και ξεκληρίζει κυριολεκτικά τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Απ' ό,τι φαίνεται, τώρα σειρά έχουν να πληρώσουν το μάρμαρο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης οι σκορδοπαραγωγοί του Νομού Εβρου, οι οποίοι ένας - ένας εγκαταλείπουν τα χωράφια τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται σκόρδο έχουν μειωθεί στην τετραετία 1996 - 2000 κατά 60%, ήτοι από τα 2.700 στρέμματα στα 1.100.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σκορδοπαραγωγοί Εβρου με τα εισαγόμενα σκόρδα, απασχόλησε και την Αχτιδική Επιτροπή Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ. Με σχετική ανακοίνωσή της, αφού καταγγέλλει την πρωτοφανή αδιαφορία που επιδεικνύει το υπουργείο Γεωργίας απέναντι στους σκορδοπαραγωγούς, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση και καλεί τους αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και δυναμικά να διεκδικήσουν δέσμη μέτρων για την απορρόφηση της φετινής σοδειάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ