Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάναμε απλές... μικροενέσεις

Αποπροσανατολιστικού και... χρηματιστηριακού περιεχομένου, η κυβερνητική αντίδραση

Με όρους... χρηματιστηριακού τζόγου επιχείρησε η κυβέρνηση ν' απαντήσει στο εισαγγελικό πόρισμα για τις αγοραπωλησίες μετοχών εκ μέρους της ΔΕΚΑ, την προεκλογική περίοδο πέρσι, αμφισβητώντας το περιεχόμενό του, αλλά ομολογώντας ταυτόχρονα κυβερνητικές «μικροενέσεις» στο ΧΑΑ. Με εμφανή την περιφρόνηση προς τους χιλιάδες αποταμιευτές που, αφού άκουσαν τις κυβερνητικές σειρήνες αγόρασαν μετοχές και έχασαν τις οικονομίες τους στο Χρηματιστήριο, η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει στις επίσης αποπροσανατολιστικές ενστάσεις που προβάλει η ΝΔ, η οποία περιορίζει το όλο θέμα στη ΔΕΚΑ. Στη μακροσκελή ανακοίνωση η εισαγγελική αναφορά χαρακτηρίζεται «κείμενο» και διατυπώνεται η άποψη ότι «περιέχει πλήθος από ασάφειες, αοριστολογίες και σοβαρές αντιφάσεις», ενώ γίνεται προσπάθεια να απαντηθούν μία προς μία οι αιτιάσεις που αφορούν τους χειρισμούς των αρμοδίων παραγόντων. Ωστόσο, επειδή οι κυβερνητικές απαντήσεις στηρίζονται στη λογική των παιχνιδιών που διεξάγονται στην οδό Σοφοκλέους, θα μπορούσαν - ανάλογα με την ανάγνωση των σχετικών ερωτημάτων - να είναι εντελώς διαφορετικές.

Το βέβαιο είναι ότι οι κυβερνώντες δε λένε κουβέντα για το γεγονός ότι την προεκλογική περίοδο η δραστηριότητα της ΔΕΚΑ ήταν όντως αυξημένη σε σχέση με άλλες περιόδους. Αντίθετα διατυπώνουν την άποψη ότι «η δραστηριότητα της ΔΕΚΑ επεκτείνεται σε πολύ μεγαλύτερη περίοδο τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές». Για την αγοραπωλησία μετοχών από τη ΔΕΚΑ χωρίς να προϋπάρχει προσδιορισμός της τιμής τους, στην ανακοίνωση διατυπώνεται η άποψη ότι «καθόλου δεν απαιτείται εξειδίκευση του τιμήματος αγοράς κάθε μίας μετοχής», υιοθετώντας πλήρως την τακτική των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που προχωρούν σε αγοραπωλησίες με ανοιχτές τιμές ώστε να επηρεάσουν την πορεία των τιμών συνολικά. Με αφορμή την εισαγγελική άποψη ότι η ΔΕΚΑ προωθούσε μετοχές χαμηλής εμπορευσιμότητας, όπως είναι οι μετοχές των τραπεζών και των εταιριών, μετοχές των οποίων διαθέτει το δημόσιο, η κυβέρνηση σπεύδει να επιτεθεί κατά των συντακτών του σχετικού κειμένου υποστηρίζοντας ότι «είναι λυπηρό το έγγραφο να αναφέρεται τόσο απαξιωτικά για τις μετοχές των μεγαλυτέρων και καλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων», ενώ κάνει λόγο για «δυσφήμισή τους που δεν ωφελεί ούτε τις επιχειρήσεις, ούτε την αγορά, ούτε τους επενδυτές».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «το έγγραφο με αθεμελίωτο τρόπο μιλά για "χρηματιστηριακή απάτη" επειδή όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται επηρεάστηκε η ορθή τιμή των μετοχών» και δίνεται η εξής καταπληκτική απάντηση: «Ο ισχυρισμός είναι εντελώς αβάσιμος και εξωπραγματικός, οι αγορές μετοχών από τη ΔΕΚΑ ήταν ουσιαστικά "μικροενέσεις" αμυντικού χαρακτήρα, όχι για να διογκωθεί τεχνητά το ΧΑΑ, αλλά για να ανακοπεί κάπως η καταβαράθρωσή του από κερδοσκοπικές επιθέσεις που υφίσταντο αιφνιδιαστικά από άγνωστες πηγές». Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι ν' απαντήσει σε τρία τουλάχιστον ζητήματα. Πρώτον, γιατί οι μαζικές αγορές από τη ΔΕΚΑ όλη την προεκλογική περίοδο γίνονταν κύρια προς το τέλος της συνεδρίασης όταν προσδιορίζεται το κλείσιμο των τιμών και δεύτερον, γιατί δε συνεχίστηκαν οι...«ενέσεις» και τρίτον γιατί δεν προειδοποιήθηκαν οι «μικροεπενδυτές» για τον κίνδυνο που διέτρεχαν.

Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση απαντά ότι κάθε κίνηση που έκανε με τις μετοχές ήταν νομότυπη, όπως νομότυπο είναι να αξιοποιεί χρηματοοικονομικούς συμβούλους για τη διενέργεια χρηματιστηριακών πράξεων, όπως επίσης νομότυπη θεωρεί και τη διαδικασία με τα ομολογιακά δάνεια μετατρεπόμενα σε μετοχές ιδιωτικοποιούμενων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ