Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Νεολαιίστικη δράση κόντρα στο μισθοφορικό στρατό

Τρίμηνη καμπάνια ενημέρωσης της νεολαίας σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο και νησιά του Ιονίου, οργανώνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη

ΝΑΤΟικοί συλλαμβάνουν δύο Αγγλους μισθοφόρους (στο κέντρο), που έχουν καταταγεί στον «UCK»

Associated Press

ΝΑΤΟικοί συλλαμβάνουν δύο Αγγλους μισθοφόρους (στο κέντρο), που έχουν καταταγεί στον «UCK»
Ενημερωτική καμπάνια ενάντια στη συγκρότηση του μισθοφορικού στρατού ξεκίνησε αυτές τις μέρες η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ) στις περιοχές της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων. Στόχος της ΝΔΕ είναι η ενημέρωση της νεολαίας και του λαού για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης κατάταξης στο μισθοφορικό στρατό αλλά και η πρότασή της για το τι είδους στρατός χρειάζεται. Η προσπάθεια αυτή, που θα ολοκληρωθεί το Νοέμβρη, έρχεται ως συνέχεια της πλούσιας αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΝΔΕ ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις της περιοχής (Αραξος- Ακτιο), στη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix», στους εγκληματικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας και στην άφιξη του Κλίντον στη χώρα μας. Για την πρωτοβουλία αυτή συζητήσαμε με δύο μέλη της ΝΔΕ στην Πάτρα, τον Δημήτρη Κιάμμο και τον Αλέξανδρο Κουτσιούμπα.

- Πώς αποφασίσατε μια τέτοια πρωτοβουλία τη συγκεκριμένη στιγμή;

Δ. Κ.: Η πρωτοβουλία αυτή της ΝΔΕ έρχεται ως απάντηση στο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση, με το οποίο καθορίζεται η δημιουργία μισθοφορικού τμήματος 25.000 ανδρών στον ελληνικό στρατό. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, αυτό το τμήμα θα έχει σημαντικό επιχειρησιακό χαρακτήρα και ειδική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως για την καλύτερη υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας μας, του εθνικού συμφέροντος, η δημιουργία μισθοφορικού στρατού είναι αναγκαία. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι ούτε η εθνική ανεξαρτησία ούτε το εθνικό συμφέρον υπηρετείται.

- Γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό;

Α. Κ.: Η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας δεν μπορεί να γίνει από μισθοφόρους οπλίτες, που θα υπηρετούν στο στρατό με κριτήριο το μισθό και τη μονιμότητά τους. Οι πραιτοριανοί, και ελεγχόμενοι είναι και χειραγωγούμενοι εύκολα και χτυπούν όπου τους διατάξουν, σε αντίθεση με τα παιδιά του λαού που υπηρετούν την πατρίδα. Η ιστορία, άλλωστε, έχει αποδείξει πως μόνον οι λαοί αγωνίζονται ηρωικά και μάλιστα θυσιάζουν και τη ζωή τους ανιδιοτελώς για την υπεράσπιση της εθνικής τους ανεξαρτησίας.

- Τότε ποιοι είναι οι λόγοι που επιτάσσουν αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού;

Δ. Κ.: Η δημιουργία αυτού του τμήματος καθορίζεται από τη λεγόμενη νέα δομή και το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ, που απαιτεί δυνάμεις ευκίνητες, οι οποίες θα επεμβαίνουν ανά πάσα στιγμή σε κάθε γωνιά της Γης για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών - και στην ίδια τη χώρα μας, αν το απαιτήσουν, για να καταστείλουν το λαϊκό κίνημα. Η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια στο λαό. Ετσι, στην προσπάθειά του το σύστημα να μείνει ζωντανό, δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το μισθοφορικό στρατό εναντίον του λαϊκού κινήματος, όταν αυτό αποφασίσει να αντιδράσει δυναμικά στην πολιτική αυτή.

Ας προσέξουμε όμως και κάτι άλλο: Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των επεμβάσεων, για παράδειγμα, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας; Ελυσε προβλήματα που ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός τα προκάλεσε ή όξυνε ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις; Το ερώτημα βέβαια είναι ρητορικό αφού είναι γεγονός πως έχουμε οδηγηθεί σε στρατιωτικές καταστάσεις που εγκυμονούν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους από αυτούς που υπάρχουν. Εδώ όμως καταδεικνύεται, πέραν των άλλων, και η αξία που έχει για τον ιμπεριαλισμό η δημιουργία μισθοφορικού στρατού. Μετά τις αποκαλύψεις για το απεμπλουτισμένο ουράνιο μεγάλο μέρος της ελληνικής αποστολής στη Γιουγκοσλαβία ήθελε να φύγει και δημιούργησε ζήτημα σχετικά, κάτι που σε καμία περίπτωση δε θα γινόταν αν ο στρατός ήταν μισθοφορικός.

Αγχος και αγωνία στη νεολαία

- Η κυβέρνηση στην επιχειρηματολογία της υποστηρίζει πως η δημιουργία του μισθοφορικού στρατού είναι απαραίτητη λόγω του δημογραφικού προβλήματος και λέει πως, έτσι, θα δημιουργηθούν 25.000 θέσεις εργασίας και θα μειωθεί αυτόματα η θητεία.

Α. Κ.: Η κυβέρνηση από τη μια μεριά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία και το άγχος των νέων ανθρώπων για εργασία και από την άλλη προσπαθεί να κρύψει πως αυτά τα προβλήματα είναι απόρροια και της δικής της πολιτικής, αφού αδυνατεί να δώσει διέξοδο στα προβλήματα της νεολαίας. Πάνω από 600 χιλιάδες άτομα είναι άνεργα σήμερα στη χώρα μας. Τι νομίζει δηλαδή, πως θα μας πείσει ότι οι 25 χιλιάδες μισθοφόροι λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας; `Η ότι για να γίνει ο στρατός δώδεκα μήνες πρέπει να μετατραπεί το πιο αξιόμαχο κομμάτι του σε μισθοφόρους; Αλλά αν θέλουν να κάνουν το στράτευμα πιο αξιόμαχο, ας το αναδιοργανώσουν, ας μεταβάλουν την εκπαίδευση, έτσι ώστε και οι γνώσεις και τα προσόντα των φαντάρων να αξιοποιούνται και στη νεολαία να αναπτύσσεται αυτόβουλα η ανάγκη για υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Μας ανησυχεί, επίσης, η μεγάλη προπαγανδιστική επιχείρηση της κυβέρνησης με σκοπό τη χειραγώγηση των συνειδήσεων της νέας γενιάς και του λαού, όπου επιδιώκουν, ανάμεσα στα άλλα, να τον κάνουν και αδιάφορο για τις απανταχού επεμβάσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

- Τι προτείνει η ΝΔΕ και, σε τελική ανάλυση, τι στρατό θέλει;

Δ. Κ.: Εμείς θέλουμε στρατό δημοκρατικό, όχι μισθοφόρους, που θα υπηρετεί μόνο τα ειρηνικά συμφέροντα του λαού μας. Που δε θα είναι όργανο επιβολής της ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας, αλλά, αντίθετα, θα προασπίζεται την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών. Ενας τέτοιος στρατός θα αυξάνει το αξιόμαχο με τη συνειδητή προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας, την ανάπτυξη των ικανοτήτων των στρατευμένων με σύγχρονη δημοκρατική εκπαίδευση. Που δε θα στηρίζεται στο «καψώνι» και σε «βύσματα», σε αντιλήψεις «παλιός-νέος». Θέλουμε τη δωδεκάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους νέους χωρίς τη λογική του χαμένου χρόνου. Ζητάμε να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να απομακρυνθούν τα πυρηνικά και τα ραδιενεργά όπλα από την περιοχή μας και να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

- Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε σ' αυτό το τρίμηνο και ποιος είναι ο στόχος της ΝΔΕ;

Α. Κ.: Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους για τη συγκρότηση του μισθοφορικού στρατού, καθώς διεκδικούμε έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς βαρβαρότητα και πολέμους, που οι λαοί θα παλεύουν ενωμένοι για την προκοπή τους. Εναν κόσμο που δε θα καθορίζεται από τα συμφέροντα μιας χούφτας πλουτοκρατών, αλλά από τους ίδιους τους λαούς. Για το σκοπό αυτό έχουμε εκδώσει και ένα δίφυλλο ενημερωτικό φυλλάδιο αλλά και ένα κείμενο για συγκέντρωση υπογραφών, με τα οποία θα συζητήσουμε πλατιά με τη νεολαία, σε χώρους εργασίας, σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε στρατόπεδα, χώρους άθλησης, παντού.

Θέλουμε με τις συζητήσεις και τις σκέψεις μας να μπολιάσουμε τη νεολαία με αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά αισθήματα, να μπει στη δράση και να αντιπαρατεθεί με τον ιμπεριαλισμό. Φιλοδοξούμε μέσα από αυτή την προσπάθεια να κάνουμε πιο μαζική και μαχητική τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ώστε να αναδειχτεί σε έναν από τους βασικούς πόλους συσπείρωσης χιλιάδων νέων, που με την πολύμορφη δράση και την πάλη μας, μαζί με το λαϊκό κίνημα της χώρας μας, να συμβάλει να ανοίξει ο δρόμος σε εξελίξεις προς όφελος των συμφερόντων του λαού μας και της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ