Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Να συναντηθούμε στον κοινό αγώνα

Τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια», ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια», ενώ παρακολουθούν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
«Αυτό που θα κλονίσει τους πύργους και τα θεμέλια του ιμπεριαλισμού, είναι η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Αξίζει να σηκωθούμε απ' τις καρέκλες μας, να ξεφύγουμε απ' την παθητικότητα και τη μοιρολατρία και ώριμοι πια με την καινούρια πείρα να συναντηθούμε στον κοινό αγώνα», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της, σε συγκέντρωση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων» στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος. Μια περιοδεία, που συνέπεσε με την ψηφοφορία των εργαζομένων για την ενοποίηση των δύο σωματείων (Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης), ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος ο αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδιωτικοποίηση της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, στο πώς μεθοδεύτηκε η παράδοσή της στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στις συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους και τον τόπο, ενώ ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος και τις προτάσεις του, επισημαίνοντας ότι έρχονται χειρότερες μέρες για το λαό, τον οποίο και κάλεσε να βγάλει τα συμπεράσματά του. «Η πάλη του λαού, τόνισε, πρέπει να είναι συστηματική, οργανωμένη, μελετημένη, που θα έχει και γενική γραμμή αντίδρασης και συγκεκριμένους στόχους και αιτήματα, προκειμένου να αποσπάσουμε κάποιες κατακτήσεις, όχι όμως αιτήματα που οι αντίπαλοι μπορούν να τα αξιοποιήσουν για ψίχουλα, αιτήματα ουσιαστικά».

Νωρίτερα, η ΓΓ του ΚΚΕ και η αντιπροσωπεία του Κόμματος είχαν συνάντηση με τη διεύθυνση της επιχείρησης και ξεχωριστή συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων. Από μέρους της διοίκησης, ο γενικός διευθυντής του συγκροτήματος Θεσσαλονίκης Ζ. Ζηνοβιάδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τα επενδυτικά προγράμματα της επιχείρησης και τις επιδιώξεις της.

Φάνηκε, όμως, αμήχανος να απαντήσει στην παρατήρηση της Αλ. Παπαρήγα, σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησης, με δεδομένη την ιδιωτικοποίησή της και το γεγονός ότι με την απελευθέρωση των αγορών και άλλοι ιδιωτικοί όμιλοι θα ασχοληθούν με την παραγωγή ενέργειας και οι ιδιωτικές πετρελαϊκές εταιρίες θα αποσπάσουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου ανέφεραν ότι βασικό θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης είναι η ιδιωτικοποίηση και τα προβλήματα που αυτή θα επιφέρει στις εργασιακές σχέσεις, στις αποδοχές, στις θέσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ηδη - όπως ανέφεραν - οι επιπτώσεις γίνονται ορατές, συνοδευόμενες από όξυνση της αυθαιρεσίας και του αυταρχισμού. Οπως έλλειψη προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας, π.χ., πέρυσι έγιναν 170.000 υπερωρίες που ισοδυναμούν με 85 νέες θέσεις εργασίας. Κατήγγειλαν ακόμη την απαξίωση μονάδων της επιχείρησης, που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, μια και, όπως τόνισαν, «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά το διυλιστήριο». Δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους προς την ΚΟΘ και συνολικά το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση στον αγώνα τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον αέρα οι 90 εργαζόμενοι (2008-10-30 00:00:00.0)
Η ιδιωτικοποίηση θίγει και την ασφάλεια των πτήσεων (2005-05-21 00:00:00.0)
Πρωτεύει ο δικός τους αγώνας (2001-10-31 00:00:00.0)
Παλεύουν για τη δουλιά τους! (2000-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ