Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΑ ΑΕ
Ποινικές ευθύνες υπουργών διαπιστώνει ο εισαγγελέας

Ανακοινώθηκε χτες στη Βουλή το πόρισμα και κατηγορείται η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για προεκλογικά παιχνίδια με το Χρηματιστήριο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποινικές ευθύνες στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και τους τότε υφυπουργούς Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη για τη δραστηριότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) στο Χρηματιστήριο κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο, αποδίδει με το πόρισμά του ο εισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακας.

Το πόρισμα ανακοινώθηκε χτες από τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και σύμφωνα με αυτό, μετά από μήνυση που έκανε ο Μ. Εβερτ και την προκαταρκτική εξέταση που ακολούθησε, «προκύπτουν στοιχεία για μέλος της κυβέρνησης και υφυπουργούς για τα ποινικά αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου». Κατά τον εισαγγελέα υπάρχουν και συμμέτοχοι σε αυτά τα αδικήματα και αυτοί είναι τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΚΑ και το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο πόρισμα ο εισαγγελέας καταγράφει αναλυτικά τις συναλλαγές που έκανε προεκλογικά η ΔΕΚΑ για να στηρίξει το δείκτη του Χρηματιστηρίου που έπεφτε συνεχώς και ειδικά με τις αγορές μετοχών του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ και της Εθνικής Τράπεζας και σημειώνει ότι δεν έγινε ο απαραίτητος οικονομικός έλεγχος για τις συναλλαγές αυτές.

Αποτέλεσμα ήταν να ζημιωθεί τόσο η ίδια η ΔΕΚΑ (άρα το δημόσιο) και να πραγματοποιηθεί χρηματιστηριακή απάτη, γιατί κατά τον εισαγγελέα η δράση της ΔΕΚΑ επηρέασε τη διαμόρφωση των τιμών και οδήγησε στην εξαπάτηση της αγοράς και στη μακροχρόνια ζημιά των συναλλασσομένων.

Το πόρισμα επίσης αναφέρεται και σε ομολογιακό δάνειο, ύψους 300 δισεκατομμυρίων, που εξέδωσε η ΔΕΚΑ με την εγγύηση του δημοσίου, αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου να καλύψει μέρος του δημοσίου χρέους και σημειώνει ότι με την πράξη αυτή διακινδύνευσε η περιουσία του δημοσίου.

Ο εισαγγελέας σημειώνει ότι κατά την προκαταρκτική εισαγγελική εξέταση διαπιστώθηκε ότι οι αποφάσεις της ΔΕΚΑ είχαν την έγκριση των υφυπουργών Οικονομικών (Χριστοδουλάκης, Δρυς), ενώ γνωστή στην ηγεσία του υπουργείου θεωρείται από τον Δ. Ασπρογέρακα και η συναλλακτική δραστηριότητα της ΔΕΚΑ με τις μαζικές αγορές μετοχών μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, γεγονός που κατά τον εισαγγελέα ευνοεί φαινόμενα κεδροσκοπίας. Σύμφωνα με το πόρισμα, στην υπόθεση εμπλέκεται και η Εθνική Τράπεζα για την απευθείας πώληση μετοχών της στη ΔΕΚΑ με τιμή μειωμένη κατά 6% από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Οπως σημειώνει ο εισαγγελέας, η όλη υπόθεση εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι δυνατόν να αναζητηθούν εκ μέρους του ποινικές ευθύνες υπουργών και γι' αυτό το λόγο διαβιβάζεται το πόρισμα στη Βουλή, προκειμένου αυτή να ασκήσει τις αρμοδιότητές της.

Τέτοιες είναι η σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής και η σχετική απόφαση πρέπει να παρθεί με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ