Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ανασυγκρότηση σημαίνει καθυπόταξη στο μεγάλο κεφάλαιο

Στοιχεία της μηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης του ΔΙΠΕΚ, «News Letter»

Τα πραγματικά στοιχεία από την οικονομική πραγματικότητα των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία την άποψη ότι η όλη ρητορική της Δύσης για τη δήθεν «ανασυγκρότηση» των περιοχών αυτών αποτελεί, στην ουσία, το μέσον ολοκληρωτικής καθυπόταξης των χωρών αυτών στις κερδοσκοπικές και γεωστρατηγικές επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών κύκλων.

Η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει η έκδοση Αυγούστου της μηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης του ΔΙΠΕΚ (Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο), «News Letter», είναι ενδεικτική της ληστρικής διείσδυσης του διεθνούς κεφαλαίου στην οικονομία των χωρών αυτών και του αχαλίνωτου ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και σκανδαλωδών διευκολύνσεων προς το ξένο κεφάλαιο που προχωρούν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, δημοσιεύτηκε προκήρυξη ιδιωτικοποίησης από το ρουμανικό υπουργείο Τουρισμού για την πώληση της εταιρίας «Jupiter LSC Constanta», που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις στα παράλια της χώρας. Το ρουμανικό κράτος σχεδιάζει να μεταβιβάσει το 97,46% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας έναντι 41,2 δισ. λέι (1,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ). Θέλουν, δηλαδή, να ξεπουλήσουν όλες σχεδόν τις μετοχές μιας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας για 1,3 εκατ. δολ.!

Στην Ουκρανία, η Εθνική Τράπεζα της χώρας υπέβαλε προσχέδιο νόμου στο Κοινοβούλιο, που προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στους ξένους επενδυτές που εξαγοράζουν κρατικές επιχειρήσεις να καταβάλουν το τίμημα σε οποιοδήποτε ελεύθερα μετατρέψιμο ξένο νόμισμα της προτίμησής τους! Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αγοραστές κρατικών επιχειρήσεων πρέπει να πληρώνουν μόνο στο εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας. Με το νομοσχέδιο αυτό, επιδιώκεται η διευκόλυνση των ξένων επενδυτών και η επιτάχυνση των διαδικασιών ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας.

Στην ΠΓΔΜ αναμένεται, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, να ανακοινωθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκχώρηση δύο νέων συχνοτήτων, μιας τηλεοπτικής και μιας ραδιοφωνικής. Τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημα γνωστά. Ανεπίσημα όμως, μεταξύ των υποψηφίων, συγκαταλέγεται ο ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, που έχει ήδη εξαγοράσει τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

Στη Βουλγαρία, το IFC (International Finance Corporation), τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρόκειται να συγχρηματοδοτήσει, από κοινού με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, την επένδυση που πραγματοποιεί η ΧΑΛΚΟΠ, μέσω της θυγατρικής της στη Βουλγαρία SOFIA MED AD, εταιρία που παράγει προϊόντα χαλκού και κραμάτων του.

Στην Αλβανία, τέλος, κατευθύνεται τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον της «Ιντρακόμ», που σχεδιάζει να προχωρήσει σε ίδρυση θυγατρικής εταιρίας με έδρα τα Τίρανα. Η νεοσύστατη εταιρία θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 30 εκατ. λεκ και θα δραστηριοποιείται στη μελέτη, σχεδιασμό, εκτέλεση και θέση σε λειτουργία κάθε φύσης τεχνικού έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ