Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χρυσώνουν το "χάπι" των ιδιωτικοποιήσεων

Και συνέντευξη Τύπου, για να λανσάρουν τα "Προμέτοχα", που οδηγούν τη χώρα στο ...λαϊκό καπιταλισμό

"Πλώρη" για την έκδοση των νέων μετοχοποιήσιμων τίτλων του δημοσίου βάζει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προσδώσει λαϊκό έρεισμα στην προωθούμενη πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και να καταστήσει τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα συνενόχους στις ιδιωτικοποιήσεις. Λόγος γίνεται για τα λεγόμενα Προμέτοχα, που είναι ομολογιακοί τίτλοι, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μετατροπής σε μετοχές εταιριών του δημοσίου, που θα εισαχθούν μετά την 1-1-1999 στο Χρηματιστήριο. Αναλυτικές οδηγίες έδωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και οι εκπρόσωποι των τριών αναδόχων τραπεζών Εθνικής, Eurobank και Paribas.

Οι εγγραφές για τη διάθεση των νέων μετοχοποιήσιμων τίτλων του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία "ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ" ξεκινούν στις 25 Σεπτέμβρη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες:

  • Για το ελληνικό τμήμα οι εγγραφές για τους θεσμικούς επενδυτές θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Σεπτέμβρη 1998, ενώ για τους ιδιώτες επενδυτές μέχρι τις 2 Οκτώβρη 1998. Τα "ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ" θα είναι τίτλοι τριετούς διάρκειας, με συνολική απόδοση στη λήξη και θα εκδοθούν σε άυλη μορφή με ημερομηνία έκδοσης την 9η Οκτώβρη 1998 και ημερομηνία λήξης την 9η Οκτώβρη 2001. Ως αρχικό ποσό έκδοσης των "Προμετόχων" ορίζονται τα 170 δισ. δρχ. με δυνατότητα το ποσό αυτό να αυξηθεί κατά 50 δισ. δρχ. Τα "Προμέτοχα" θα διατεθούν στην Ελλάδα, σε ιδιώτες επενδυτές με τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής και σε θεσμικούς επενδυτές, Ελληνες ή ξένους, με τη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών (Book - Building).
  • Οι κάτοχοι "Προμετόχων" μπορούν να τα μετατρέψουν από το Γενάρη 1999 σε μετοχές των εταιριών του ελληνικού δημοσίου που εισάγονται στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, λόγος γίνεται για το σύνολο των ΔΕΚΟ, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των οποίων ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, με στόχο να το έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 1999. Το γεγονός ότι η διάρκεια των νέων μετοχοποιήσιμων τίτλων είναι 3ετής δημιουργεί την υπόνοια ότι η κυβέρνηση προσδοκά με τους νέους αυτούς τίτλους την επιτυχή έκβαση της ιδιωτικοποίησης και νέου πακέτου ΔΕΚΟ (σ. σ. ΔΕΗ κλπ.). Επιπλέον, στη διάρκεια της τριετίας 1999-2001 είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διάθεση επιπλέον ποσοστών μετοχών σε ιδιώτες σε σχέση με τα ποσοστά των ΔΕΚΟ που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής (κατά το πρότυπο του ΟΤΕ και των ΚΑΕ), ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε και ο Ν. Χριστοδουλάκης χτες.
  • Για τμήμα του εξωτερικού, τα ΕΥΡΩ-ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ θα είναι τίτλοι πενταετούς διάρκειας, θα φέρουν τοκομερίδια με σταθερό επιτόκιο για όλη τη διάρκειά τους και θα εκδοθούν σε άυλη μορφή. Η διάθεσή τους θα γίνει μόνο σε θεσμικούς επενδυτές με ανάλογες διαδικασίες. Ως αρχικό ποσό έκδοσης για τα ΕΥΡΩ-ΠΡΟΜΕΤΟΧΑ ορίζονται τα 500 εκατομ. ΕΥΡΩ (περίπου 170 δισ. δρχ.), με δυνατότητα το ποσό αυτό να αυξηθεί κατά το ισοδύναμο των 50 δισ. δραχμών. Η έναρξη των εγγραφών για τη διάθεση των τίτλων θα είναι στις 25-9-1998 και η λήξη τους στις 29-9-1998. Η ημερομηνία έκδοσης θα είναι η 9η Οκτώβρη και λήξης η 9η Οκτώβρη 2003.

Και για τα δύο τμήματα εσωτερικού και εξωτερικού η τιμολόγηση θα γίνει στις 29-9-1998 οπότε και θα ανακοινωθεί η απόδοση (επιτόκιο) των τίτλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ