• Στρ. Κόρακας: Εγκλημα κατά του ΟΤΕ αλλά και της χώρας γενικότερα
  • - Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τη μία ή την άλλη μορφή, επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Ν.... - 1998-08-27 00:00:00.0"/>
  • Στρ. Κόρακας: Εγκλημα κατά του ΟΤΕ αλλά και της χώρας γενικότερα
  • - Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τη μία ή την άλλη μορφή, επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Ν.... - 1998-08-27 00:00:00.0" /> "Ακρως επιτυχής" η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας! | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 6
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΒΟΥΛΗ
    "Ακρως επιτυχής" η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας!
    • Ο υφυπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε περήφανος για την πολιτική ξεπουλήματος του ΟΤΕ και των ΔΕΚΟ και δήλωσε υπέρμαχος του "λαϊκού καπιταλισμού"
    • Στρ. Κόρακας: Εγκλημα κατά του ΟΤΕ αλλά και της χώρας γενικότερα

    Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με τη μία ή την άλλη μορφή, επιβεβαίωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,μιλώντας για τις τροπολογίες που αυξάνουν το ποσοστό "μετοχοποίησης" του ΟΤΕ και καθιερώνουν τα "ομόλογα Μπαλαντίρ", μία νέα μορφή ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ.

    Σχετικά με τον ΟΤΕ, ο υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην τρίτη φάση μετοχοποίησης (αφορά ένα 15% ακόμα), συνεχίζοντας "την άκρως επιτυχή προσπάθεια να προσελκύσουμε πολύ σοβαρούς, και εγχώριους και ξένους, επενδυτές". Ο ΟΤΕ, είπε, θα μπει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ, προχωρώντας σε έναν ανταγωνισμό με τη ΝΔ για το ποιος πουλάει καλύτερα τη δημόσια περιουσία, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ με το 9% των μετοχών του ΟΤΕ που πούλησε "έπιασε" υπερδιπλάσια από όσα προσδοκούσε η ΝΔ το 1993 με το "στρατηγικό επενδυτή".

    Οσον αφορά τα "ομόλογα Μπαλαντίρ" (ομόλογα που θα ανταλλάσσονται με μετοχές των ΔΕΚΟ), ο υφυπουργός είπε ότι εντάσσονται στην πολιτική των μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και το οποίο "προχωράει κανονικά, παρά τις όποιες δυσκολίες ή ατυχίες που παρουσιάζονται στην πορεία". Ο Ν. Χριστοδουλάκης, αναπτύσσοντας τη θατσερικής λογικής τροπολογία, είπε ότι στόχος είναι "να ωφεληθεί η πλατιά μάζα του ελληνικού λαού, των επενδυτών και των αποταμιευτών από όλη αυτή την πορεία της οικονομικής ευημερίας"!Επίσης, ισχυρίστηκε ότι "έτσι διευρύνουμε τη λαϊκή συμμετοχή σε αυτό το πείραμα της οικονομικής εξυγίανσης που κάνουμε"!Με την ίδια τροπολογία καταργήθηκε και η φορολογία στα ρέπος, επειδή, όπως είπε ο υφυπουργός, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

    Να σταματήσει εδώ το έγκλημα

    Τοποθετούμενος στη συζήτηση των τροπολογιών, ο Στρ. Κόρακας ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία γιατί πρέπει να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του ΟΤΕ. Υπενθύμισε δε ότι, όταν επιχείρησε το ξεπούλημα η ΝΔ, τότε το ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι ο ΟΤΕ θα μείνει μία μετοχή πλήρους και απόλυτης ιδιοκτησίας του δημοσίου. Αυτό, τόνισε, το ξέχασε μετά τις εκλογές και ο Γ. Παπαντωνίου δήλωνε ότι "εμείς δε θα κάνουμε το ίδιο λάθος με τη ΝΔ, αλλά θα προχωρήσουμε σταδιακά", όπως και έγινε. Υπογράμμισε επίσης ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δε θα πάνε για επενδύσεις του ΟΤΕ (τις οποίες μπορεί να πραγματοποιήσει με τα τεράστια κέρδη που έχει), αλλά για να καλύψουν τους στόχους της συγκεκριμένης αντιλαϊκής και φιλομονοπωλιακής κυβερνητικής πολιτικής.

    Ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι ο ΟΤΕ είναι θύμα όλων των κυβερνήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά την πριμοδότηση των ιδιωτών της κινητής τηλεφωνίας, και υπογράμμισε:

    "Γίνεται προσπάθεια να πάει ο ΟΤΕ σε ξένες εταιρίες. Πολύς λόγος γίνεται για τη CDS, την αμερικάνικη πολυεθνική. Με τα κέρδη που θα βγάλει, με τα χρήματα που θα μαζέψει με τη μετοχοποίηση, θα πάει να μπει σε άλλες αγορές, θα ελέγξει τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας ή δεν ξέρω ποιον άλλο, κάνοντας έτσι ουσιαστικά πλάτες στους Αμερικάνους για να περάσουν στην περιοχή".

    Σχετικά με τα λεγόμενα "ομόλογα Μπαλαντίρ" τόνισε ότι η κυβέρνηση έρχεται και προωθεί παραπέρα τη μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ, δίνοντας μάλιστα και αφορολόγητα τις μετοχές τους και υπογράμμισε: "Κάνετε τα πάντα με διάφορα τερτίπια και κόλπα να πάρετε χρήματα από τον ελληνικό λαό, αλλά ταυτόχρονα να προωθήσετε και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Εμείς αυτά τα θεωρούμε απαράδεκτα και καταψηφίζουμε την τροπολογία".

    Με το επιχείρημα ότι η ΝΔ μπορεί να ξεπουλήσει καλύτερα τη δημόσια περιουσία, οι βουλευτές της διαφώνησαν με τις τροπολογίες, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για το "Μητρώο Επιχειρήσεων Ναυπήγησης". Το ΚΚΕ ψήφισε "παρών" επί της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτές τις συγκεκριμένες προτάσεις που ανέπτυξαν ο Στρ. Κόρακας και ο Ν. Γκατζής.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ