Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Γκρίζες" δηλώσεις από Ντεμιρέλ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Την άποψη περί ύπαρξης "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο επανέφερε χτες στο προσκήνιο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ.Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Χουριέτ" υποστήριξε ότι "εκατόν τριάντα δύο βράχια στο Αιγαίο είναι δικά μας".

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι "στο Αιγαίο υπάρχουν περίπου 132 βράχια ή βραχονησίδες τις οποίες λέμε "γκρίζες ζώνες"... Δηλαδή, δεν έχει καθοριστεί με συμφωνίες σε ποιον ανήκουν". "Εμείς λέμε: "αυτά δε σας ανήκουν, λόγω διαδοχής, μας ανήκουν"", λέει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι καταστάσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόλεμο, λέει ότι "για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τετελεσμένο γεγονός, θα πρέπει να εξαλειφθούν οι καταστάσεις αυτές. Κάποια μέρα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τετελεσμένο γεγονός. Κάτι τέτοιο συνέβη πριν δύο χρόνια στο Κάρντακ(Ιμια)".

Ο Τούρκος Πρόεδρος διέψευσε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην πρόσφατη συνάντησή του εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει η Ελλάδα "περιορισμένο πόλεμο", όπως φημολογείται στην Τουρκία. "Ισως πρόκειται για εκτιμήσεις του Γενικού Επιτελείου που γίνονται με αφορμή διάφορες σκέψεις", είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμα ότι ένας πόλεμος δεν μπορεί να είναι περιορισμένος και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ ο Πρόεδρος Τζόνσον είχε πει: "Το να μπεις στον πόλεμο είναι στο χέρι σου, αλλά δεν είναι στο χέρι σου να βγεις...".

Ο Σ. Ντεμιρέλ υπενθύμισε επίσης ότι ο Ισμέτ Ινονού είχε πει: "Ο πόλεμος δεν ξεσπάει για πολύ σοβαρούς λόγους. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν λόγοι πολέμου", είπε. "Εάν υπάρχει μεγάλη ένταση, μπορεί να βρεθεί κανείς αντιμέτωπος μ' ένα τετελεσμένο γεγονός. Η υπόθεση Κάρντακ (Ιμια) ήταν κάτι τέτοιο".

Μιλώντας γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως ορισμένες ιστορίες του παρελθόντος "δημιουργούν - άδικα όπως είπε - στην Ελλάδα υποψίες σε βάρος της Τουρκίας και φόβο".

""Ο κ. Καραμανλής μου είπε: Εμείς σας φοβούμαστε. Γιατί μας φοβάστε; "Είστε μεγάλοι και ισχυροί". Ωραία, αν αποδέχεστε ότι είμαστε μεγάλοι και ισχυροί, δε θα πρέπει να μας προκαλείτε. Δηλαδή, έρχεστε και λέτε ότι τα νησιά έχουν περάσει σε εσάς με συμφωνίες. Αλλά δεν έχουν γίνει δικά σας ποτέ, διότι δεν υπάρχει εκεί το ελληνικό κράτος που να κυριαρχεί πάνω σε όλα αυτά.

Δηλαδή, στα νησιά αυτά, κυριάρχησε όποιος κυριάρχησε στην Ανατολία και στη συνέχεια πέρασαν σε εσάς, αλλά εξοπλίζετε τα νησιά αυτά και δε θα πρέπει να τα εξοπλίζετε. Με αυτό τον όρο σας δόθηκαν. Αυτό μας προκαλεί. Σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση".

Ο Τούρκος Πρόεδρος θεώρησε ότι απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα μπορούσε να είναι ότι "η Ελλάδα ασκεί εχθρική προς την Τουρκία πολιτική από φόβο".

Απολίθωμα του παρελθόντος

Η απάντηση της Αθήνας δόθηκε από τον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος υποστήριξε πως "η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε διάφορους τομείς, και στο συγκεκριμένο, μοιάζει με απολίθωμα του παρελθόντος".

Οι "υψηλοί τόνοι" που επανέφερε χτες στο προσκήνιο ο Σ. Ντεμιρέλ, αποδίδονται, από κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα, καθώς επίσης και στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ