Πέμπτη 27 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΕΛ. ΑΣ.
Ερωτήματα που ζητούν απάντηση

Συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν δεκάδες αλλοδαποί κρατούμενοι στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και αλλού, που περιμένουν εδώ και μήνες την απέλασή τους από τη χώρα. Πολλοί από αυτούς είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι και κατηγορούμενοι ότι έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της κατάθεσης πλαστού δημοσίου εγγράφου, συγκεκριμένα του Πιστοποιητικού Ποινικού Μητρώου, που κατέθεσαν στον ΟΑΕΔ, στη διαδικασία καταγραφής τους. Ετσι, θεωρούνται "επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια" και οδηγούνται σε διοικητική απέλαση χωρίς καν την απόφαση δικαστηρίου.

Είναι χαρακτηριστική, χωρίς να είναι η μοναδική, η περίπτωση του Νιγηριανού Ιφρέμ Μπομπς,ο οποίος με αυτή την κατηγορία κρατείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ομως, αυτό που είναι επίσης απαράδεκτο είναι οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων αυτών, πράγμα άλλωστε που καταγγέλλουν και οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος των αστυνομικών. Τα κρατητήρια αυτά δεν τηρούν ούτε καν τις προϋποθέσεις υγιεινής διαβίωσης και εκεί βρίσκεται στοιβαγμένος υπερβολικός αριθμός ανθρώπων. Επίσης, από την προηγούμενη βδομάδα έχουν γίνει ορισμένες διαμαρτυρίες άρνησης φαγητού με τη μορφή απεργίας πείνας, όπως δεν αρνούνται να επιβεβαιώσουν αξιωματούχοι της Αστυνομίας, ως τρόπος αντίδρασης των κρατουμένων στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Φυσικά, τα ερωτήματα που απευθύνονται προς την ηγεσία της Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία, απαιτούν άμεσα μια απάντηση. Και ως προς το ότι αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το γεγονός ότι οδηγούνται σε απέλαση αλλοδαποί εργαζόμενοι, χωρίς να μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και ενώ βρίσκονται σε διαδικασία καταγραφής τους από το επίσημο κράτος, αλλά και στο τι μέτρα πρόκειται να παρθούν ώστε να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ