Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
ΝΑΤΟική άσκηση «βαλκανικού» σεναρίου

Στο πλαίσιο της ψευδεπίγραφης «Σύμπραξης για την ειρήνη», του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες - μέλη και χώρες εκτός του ΝΑΤΟ, πραγματοποιούνται από σήμερα για πρώτη φορά στο έδαφος τής κατά τ' άλλα «ουδέτερης» Αυστρίας, στρατιωτικά γυμνάσια υπό τις διαταγές ΝΑΤΟικών στρατιωτικών, στα οποία παίρνουν μέρος στρατιώτες από συνολικά 21 χώρες. Στα στρατιωτικά γυμνάσια, που θα διεξάγονται στο κρατίδιο της Στάιερμαρκ στη Νότια Αυστρία και θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη, θα συμμετέχουν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων από Βουλγαρία, Σλοβακία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, και από τις χώρες του ΝΑΤΟ, Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδά, Πολωνία και Βρετανία, ενώ από τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ουζμπεκιστάν.

Η άφιξη των ξένων στρατιωτικών μονάδων - συνολικά 450 στρατιώτες - ολοκληρώθηκε χτες, ενώ σήμερα θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής τους στην πόλη Γιούντενμπουργκ. Στόχος των στρατιωτικών γυμνασίων - τα οποία θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις σε διάφορα πεδία ασκήσεων των αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων, ανάμεσά τους και εκείνο στο Ζέεταλ των Αλπεων - είναι η αντιμετώπιση ενός σεναρίου κρίσης (όπως, για παράδειγμα, στα Βαλκάνια) με την άσκηση της συνεργασίας στρατιωτικών επιτελείων από τις διαφορετικότερες χώρες.

Στις 19 Σεπτέμβρη αναμένονται να παρακολουθήσουν τα γυμνάσια οι υπουργοί Αμυνας των συμμετεχόντων χωρών, ενώ η πανηγυρική τελετή λήξης θα γίνει την επόμενη ημέρα στο Ομπνταχ.

Η Αυστρία, που είχε προσχωρήσει στη «Σύμπραξη για την ειρήνη» το Φεβρουάριο 1995, παίρνει μέρος με 1.000 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενώ στα γυμνάσια θα χρησιμοποιηθούν 20 άρματα, 16 ελικόπτερα και 400 στρατιωτικά οχήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ