Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Με βαριές καταγγελίες το πολιτικό «διαζύγιο» Κοστούνιτσα - Τζίντζιτς...

Σε μία ακόμη κρίσιμη φάση διέρχεται η σερβική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, μετά την απόφαση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου και ηγέτη του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» Βόγισλαβ Κοστούνιτσα να αποχωρήσει από το πολυκομματικό κυβερνητικό σχήμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδυναμία των αρχών να αντιμετωπίσουν το «οργανωμένο έγκλημα».

Η εξέλιξη αυτή, που σηματοδοτεί μία σειρά ενδιαφέρουσων εξελίξεων εντός του πολυκομματικού συνασπισμού «DOS» και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων σερβικών εκλογών, κατέστησε σαφές το οριστικό(;) «πολιτικό διαζύγιο» ανάμεσα στους κορυφαίους πρωταγωνιστές (Βόγισλαβ Κοστούνιτσα - Ζόραν Τζίντζιτς) της παρούσας πολιτικής σκηνής στο Βελιγράδι, μετά τα γεγονότα της 5ης του περασμένου Οκτώβρη, που οδήγησαν στην ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας» από την εξουσία.

Σε ανακοίνωση του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας», που μεταδόθηκε προχτές το βράδυ από τη σερβική κυβέρνηση, εκτοξεύονται ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Τζίντζιτς - ακόμη και του ίδιου προσωπικά - για τη διαπλοκή της με συμφέροντα «που διακυβεύουν τα εθνικά» και για τις σχέσεις της με το «οργανωμένο έγκλημα». «Οι ελπίδες των ψηφοφόρων διαψεύστηκαν, καθώς το ένα πρόσωπο της Σερβίας είναι το οργανωμένο έγκλημα και το άλλο η πείνα, η ανέχεια και η κοινωνική αδικία.... που είναι το αποτέλεσμα του έργου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζις και των υπουργών του» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της παράταξης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου.

Πολιτικοί παρατηρητές, εντός και εκτός Βελιγραδίου, εκτιμούν πως η σταγόνα που έκανε το ποτήρι των αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Κοστούντιτσα και Τζίντζιτς να ξεχειλίσει ήταν η πρόσφατη δολοφονία του πρώην στελέχους της κρατικής υπηρεσίας Ασφάλειας, Μόμιρ Γκαβρίλοβιτς (3 του τρέχοντος μήνα). Λίγες ώρες προτού δολοφονηθεί, ο Γκαβρίλοβιτς είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο Κοστούνιτσα στο γραφείο του για να τον ενημερώσει σχετικά με θέματα διαφθοράς εντός της σερβικής κυβέρνησης...

Δημοσιεύματα σερβικού Τύπου αναφέρουν ότι το γραφείο του Προέδρου Κοστούνιτσα υπέβαλε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στον εισαγγελέα του Βελιγραδίου τα στενογραφημένα πρακτικά της συνομιλίας που είχε ο Γκαβρίλοβιτς με συνεργάτες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου προ της δολοφονίας του.... Επιπλέον, προχτεσινή - και μάλλον διφορούμενη... - ανακοίνωση Τύπου, που εκδόθηκε από το γραφείο του Προέδρου Κοστούνιτσα, κάνει άμεση αναφορά στη μυστηριώδη δολοφονία Γκαβρίλοβιτς, επισημαίνοντας: «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ο λόγος της δολοφονίας του βρίσκεται αποκλειστικά στο περιεχόμενο της συνομιλίας του με τους συνεργάτες του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας... Ομως, αν αυτό αληθεύει, τότε η κοινωνική και θεσμική κρίση στη χώρα έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις»(!).

Το «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας», που έχει 45 έδρες στην 250μελή Σερβική Βουλή, ανακοίνωσε σιβυλλικά ότι θα θέσει το ζήτημα των ευθυνών της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο. «Αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση πέφτει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Ντούσαν Μπούντισιν, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό Β-92, διευκρινίζοντας: «Σημαίνει μόνο ότι πρόκειται για μια σοβαρή προειδοποίηση και εξαρτάται από την κυβέρνηση να αποφασίσει τι θα κάνει»...

Ο Τζίντζιτς πάντως αρνήθηκε τις κατηγορίες περί διαφθοράς της κυβέρνησής του, εκφράζοντας την ελπίδα - σχεδόν σιγουριά... - πως «η σερβική κυβέρνηση, που είναι η λιγότερο διεφθαρμένη κυβέρνηση σ' ολόκληρη την Ευρώπη(!), θα συνεχίσει να ασκεί το έργο της για όσο καιρό διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία»... Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Στούντιο Β» το βράδυ της Παρασκευής, ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζ. Τζίντζιτς κατέληξε λέγοντας: «Οταν κάποιος θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση στη Βουλή και έχει την πλειοψηφία για να το κάνει, τότε η κυβέρνηση θα φύγει, κάποια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει ή θα γίνουν νέες εκλογές».

Αυτή η σχεδόν σαρκαστική δήλωση Τζίντζιτς δε σήμαινε παρά πως το - βραχυπρόθεσμο τουλάχιστον... - κόστος από την αποχώρηση του «Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας» από την κυβέρνησή του είναι μάλλον... μηδαμινό, καθώς διαθέτει μόλις 45 έδρες στη 250μελή Σερβική Βουλή. Ωστόσο, η συνέχεια έπεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ