Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αντιδημοκρατική πρόκληση

Αντιπροσωπεία της Συσπείρωσης συζήτησε χτες με τον πρόεδρο και μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας για το Ευρωσύνταγμα

Τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» ενάντια στο σχέδιο ευρωπαϊκού συντάγματος, ανέπτυξε χτες αντιπροσωπεία της, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δ. Παξινό.

Εκτός από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, στη συνάντηση παρευρέθηκαν και τα μέλη του ΔΣ, Β. Δημόπουλος και Μ. Ζαφειρόπουλος ενώ από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» ήταν ο καθηγητής του Παντείου Η. Νικολόπουλος, ο πρώην εφέτης Α. Ρεμπής, ο Δ. Καλτσώνης και ο Δ. Σουλιώτης.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισήμανε πως με την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού συντάγματος επέρχεται μια σοβαρή αποδυνάμωση των πολιτικών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 42 δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το άρθρο αυτό προβλέπει τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος - μέλος για την «πρόληψη τρομοκρατικής απειλής» ή για την «προστασία των δημοκρατικών θεσμών» ή μετά από «αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης». Είναι γνωστό, βέβαια, τι εννοούν με τον όρο «τρομοκρατία» και «προστασία των δημοκρατικών θεσμών» τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γίνεται φανερό ότι το άρθρο αυτό ανοίγει την «πόρτα» ένοπλης καταστολής των λαϊκών κινημάτων.

Παράλληλα, δε γίνεται κανένα βήμα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της δημοκρατικής συμμετοχής των λαών, της ενίσχυσης του ευρωκοινοβουλίου ή των εθνικών κοινοβουλίων. Ακόμα και η χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων, που ενσωματώνεται σε αυτό βρίσκεται πίσω από το επίπεδο κατοχύρωσης των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων που περιέχουν η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η διακήρυξη δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τα εθνικά συντάγματα. Για παράδειγμα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη λαϊκή κυριαρχία, η διατύπωση για το δικαίωμα της απεργίας είναι ανεπαρκής, ενώ υπάρχει για πρώτη φορά κατοχύρωση της «επιχειρηματικής ελευθερίας». Το ...δικαίωμα αυτό συνδυάζεται με συνεχείς αναφορές σε διάφορα άρθρα ότι θεμέλιο της ΕΕ είναι η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, η ελεύθερη αγορά, η ασυδοσία, δηλαδή, των πολυεθνικών και των μεγάλων συμφερόντων. Η κατοχύρωση του τεκμηρίου αθωότητας είναι υποκριτική, αφού έχει πληγεί σοβαρά από τη συνθήκη Σένγκεν και την Ευρωπόλ.

Οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν πως με την υιοθέτηση νομικής προσωπικότητας της ΕΕ και ιθαγένειας, αποδυναμώνεται παραπέρα η εθνική κυριαρχία των κρατών. Ετσι, διεθνείς συμφωνίες (π.χ. συμφωνίες έκδοσης με ΗΠΑ) δε θα κυρώνονται από εθνικά κοινοβούλια. Επίσης, η κατανομή αρμοδιοτήτων και εξουσιών ανάμεσα στα κράτη και την ΕΕ (αρχή της επικουρικότητας) καθορίζεται με τρόπο που ευνοεί ολοένα και περισσότερο τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην ΕΕ. Καταργείται η εκ περιτροπής προεδρία, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα εκλέγεται για 2,5 χρόνια και αλλάζει η σύνθεση της επιτροπής σε βάρος της αντιπροσώπευσης των μικρότερων χωρών, καθώς μόνο 13 χώρες θα αντιπροσωπεύονται σε αυτήν.

Τονίστηκε ότι η αναφορά του σχεδίου ευρωπαϊκού συντάγματος σε κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για την πρόληψη τρομοκρατικής απειλής, η ρητή αναφορά σε στρατιωτικές αποστολές εκτός ΕΕ και η υιοθέτηση του δόγματος του προληπτικού πολέμου, αποτελούν τους «πυλώνες» πραγματοποίησης των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και βλέψεων της ΕΕ.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε πως ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η προοδευτική διανόηση πρέπει να απαντήσουν στη νέα αντιδημοκρατική πρόκληση. Να σπάσουν το τείχος της σιωπής και της παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, συζητήθηκε η προοπτική πραγματοποίησης κοινής εκδήλωσης ΔΣΑ και «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» γι' αυτά τα ζητήματα, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης του νομικού κόσμου και έγινε αναφορά στο συστηματικό αποκλεισμό ανάλογων πρωτοβουλιών από τα ΜΜΕ.

Τέλος, έγινε λόγος για την ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος και για την επικείμενη ψήφιση του ευρωτρομονόμου, καθώς και για την ποινικοποίηση των απεργιών και την ενοικίαση εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ