ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ευρω-Σύνταγμα στην τελική ευθεία

Αρχίζουν στις 4 του Οκτώβρη, στη Ρώμη, οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καλείται να δώσει μέχρι το τέλος του χρόνου το «Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Θεωρητικά, η Διάσκεψη θα συζητήσει επί του κειμένου το οποίο διαμορφώθηκε από τη Συντακτική Συνέλευση και παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της προχτεσινής του συνεδρίασης τάχθηκε με πλειοψηφία υπέρ του σχεδίου της Συντακτικής Συνέλευσης και ζήτησε από τα μέλη της Διακυβερνητικής να το εγκρίνουν χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου τονίζεται ότι αν ανοίξει τώρα συζήτηση για σοβαρές τροποποιήσεις η Διακυβερνητική θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και αποτυχία. Η επισήμανση αυτή είναι και η απόδειξη για το μέγεθος των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με το θέμα του ευρω-Συντάγματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το συγκεκριμένο θέμα έγινε κοινή εισήγηση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (μέλος του οποίου είναι η Νέα Δημοκρατία) και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (μέλος του οποίου είναι το ΠΑΣΟΚ). Την κοινή εισήγηση διαμόρφωσαν ο Ισπανός ευρωβουλευτής Χοσέ Μαρία Ζιλ Ρόμπλες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Ελληνας ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσάτσος από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στην ψηφοφορία η εισήγηση Ρόμπλες- Τσάτσου έγινε δεκτή με 335 ψήφους υπέρ, 106 κατά και 53 αποχές.

Από την Ελλάδα: «Υπέρ» ψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Από το ΣΥΝ «υπέρ» ψήφισε ο ένας ευρωβουλευτής του (Μ. Παπαγιαννάκης), ενώ ο άλλος (Αλ. Αλαβάνος) απείχε.

«Κατά» ψήφισαν μόνον οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ αποχή έκαναν οι ευρωβουλευτές του ΔΗΚΚΙ.

Τόσο από την εισήγηση, όσο και από την ψηφοφορία προκύπτει με απόλυτα καθαρό τρόπο η πλήρης ταύτιση των δύο συνεταίρων του δικομματισμού σε μια κορυφαία πολιτική επιλογή, όπως είναι το «Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Εξάλλου, ο δικομματισμός, που εκφράζεται στη χώρα μας με τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε όλα τα μεγάλα θέματα, εκφράζεται και σε κεντρικό επίπεδο στην ΕΕ με τη σύμπλευση των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων για όλα τα θεμελιώδη ζητήματα.

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι η Σύνοδος της Χαλκιδικής (Ιούνης 2003) παρέπεμψε το Σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης, το οποίο κατέστρωσε η Συντακτική Συνέλευση, στη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Οι «είκοσι πέντε» χαρακτήρισαν το σχέδιο του Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν «καλή βάση εκκίνησης» για τη συζήτηση στη Διακυβερνητική. Ο χαρακτηρισμός αυτός αποδυναμώνει το σχέδιο και αποδεικνύει το μέγεθος των αντιθέσεων μεταξύ των ιθυνουσών δυνάμεων της ΕΕ για την ηγεμονία. Ομως, είτε με τη μια, είτε με την άλλη εκδοχή, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να προωθήσουν τη δημιουργία ενός υπερενισχυμένου Διευθυντηρίου, που θα αποτελείται από τις τέσσερις-πέντε μεγαλύτερες χώρες-μέλη και το οποίο θα λειτουργεί ως στρατηγείο των πολυεθνικών και των τραπεζιτών στην επίθεσή τους κατά των λαών εντός και εκτός της ΕΕ. Μπροστά σ' αυτή την κοινή άποψη των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, υποχωρεί η σημασία που έχουν για τους λαούς οι διαφορές για το αν ο πρόεδρος της ΕΕ θα εκλέγεται για μια πενταετία, αν θα έχουν όλες οι χώρες-μέλη αντιπρόσωπο στην Επιτροπή, αν θα καταργηθεί πλήρως, ή όχι, το βέτο.


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αντιδημοκρατική πρόκληση

Αντιπροσωπεία της Συσπείρωσης συζήτησε χτες με τον πρόεδρο και μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας για το Ευρωσύνταγμα

Τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» ενάντια στο σχέδιο ευρωπαϊκού συντάγματος, ανέπτυξε χτες αντιπροσωπεία της, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δ. Παξινό.

Εκτός από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, στη συνάντηση παρευρέθηκαν και τα μέλη του ΔΣ, Β. Δημόπουλος και Μ. Ζαφειρόπουλος ενώ από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» ήταν ο καθηγητής του Παντείου Η. Νικολόπουλος, ο πρώην εφέτης Α. Ρεμπής, ο Δ. Καλτσώνης και ο Δ. Σουλιώτης.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισήμανε πως με την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού συντάγματος επέρχεται μια σοβαρή αποδυνάμωση των πολιτικών, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 42 δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το άρθρο αυτό προβλέπει τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος - μέλος για την «πρόληψη τρομοκρατικής απειλής» ή για την «προστασία των δημοκρατικών θεσμών» ή μετά από «αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης». Είναι γνωστό, βέβαια, τι εννοούν με τον όρο «τρομοκρατία» και «προστασία των δημοκρατικών θεσμών» τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γίνεται φανερό ότι το άρθρο αυτό ανοίγει την «πόρτα» ένοπλης καταστολής των λαϊκών κινημάτων.

Παράλληλα, δε γίνεται κανένα βήμα στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της δημοκρατικής συμμετοχής των λαών, της ενίσχυσης του ευρωκοινοβουλίου ή των εθνικών κοινοβουλίων. Ακόμα και η χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων, που ενσωματώνεται σε αυτό βρίσκεται πίσω από το επίπεδο κατοχύρωσης των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων που περιέχουν η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η διακήρυξη δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τα εθνικά συντάγματα. Για παράδειγμα, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη λαϊκή κυριαρχία, η διατύπωση για το δικαίωμα της απεργίας είναι ανεπαρκής, ενώ υπάρχει για πρώτη φορά κατοχύρωση της «επιχειρηματικής ελευθερίας». Το ...δικαίωμα αυτό συνδυάζεται με συνεχείς αναφορές σε διάφορα άρθρα ότι θεμέλιο της ΕΕ είναι η ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, η ελεύθερη αγορά, η ασυδοσία, δηλαδή, των πολυεθνικών και των μεγάλων συμφερόντων. Η κατοχύρωση του τεκμηρίου αθωότητας είναι υποκριτική, αφού έχει πληγεί σοβαρά από τη συνθήκη Σένγκεν και την Ευρωπόλ.

Οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν πως με την υιοθέτηση νομικής προσωπικότητας της ΕΕ και ιθαγένειας, αποδυναμώνεται παραπέρα η εθνική κυριαρχία των κρατών. Ετσι, διεθνείς συμφωνίες (π.χ. συμφωνίες έκδοσης με ΗΠΑ) δε θα κυρώνονται από εθνικά κοινοβούλια. Επίσης, η κατανομή αρμοδιοτήτων και εξουσιών ανάμεσα στα κράτη και την ΕΕ (αρχή της επικουρικότητας) καθορίζεται με τρόπο που ευνοεί ολοένα και περισσότερο τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην ΕΕ. Καταργείται η εκ περιτροπής προεδρία, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα εκλέγεται για 2,5 χρόνια και αλλάζει η σύνθεση της επιτροπής σε βάρος της αντιπροσώπευσης των μικρότερων χωρών, καθώς μόνο 13 χώρες θα αντιπροσωπεύονται σε αυτήν.

Τονίστηκε ότι η αναφορά του σχεδίου ευρωπαϊκού συντάγματος σε κινητοποίηση στρατιωτικών μέσων για την πρόληψη τρομοκρατικής απειλής, η ρητή αναφορά σε στρατιωτικές αποστολές εκτός ΕΕ και η υιοθέτηση του δόγματος του προληπτικού πολέμου, αποτελούν τους «πυλώνες» πραγματοποίησης των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και βλέψεων της ΕΕ.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε πως ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, η προοδευτική διανόηση πρέπει να απαντήσουν στη νέα αντιδημοκρατική πρόκληση. Να σπάσουν το τείχος της σιωπής και της παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, συζητήθηκε η προοπτική πραγματοποίησης κοινής εκδήλωσης ΔΣΑ και «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» γι' αυτά τα ζητήματα, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης του νομικού κόσμου και έγινε αναφορά στο συστηματικό αποκλεισμό ανάλογων πρωτοβουλιών από τα ΜΜΕ.

Τέλος, έγινε λόγος για την ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος και για την επικείμενη ψήφιση του ευρωτρομονόμου, καθώς και για την ποινικοποίηση των απεργιών και την ενοικίαση εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ