ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής

Β.Χειρδάρης: «Είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε αναφερόμενος στην 40ήμερη κράτηση του Σ. Ξηρού στον «Ευαγγελισμό»

Τη σημασία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε πολίτη, όποιος κι αν είναι αυτός, ό,τι κι αν έχει κάνει, υπογράμμισε, στην αγόρευσή του, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Βασίλης Χειρδάρης για την υπόθεση της ληστείας καταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ». Ο Β. Χειρδάρης θύμισε τη ρήση του Ράμσεϊ Κλαρκ, ότι «δικαίωμα δεν είναι κάτι που σου δίνει κάποιος, αλλά κάτι που κανείς δεν μπορεί να σου πάρει», επανέλαβε τη θέση του Αμερικανού ποινικολόγου του περασμένου αιώνα Ουίλιαμ Σμιθ, πως «εάν χάσει ένας το δικαίωμά του, το χάνουμε όλοι» και κατέληξε, αναφερόμενος στην περίπτωση του 40ήμερου του Σ. Ξηρού στον «Ευαγγελισμό», λέγοντας: «Δε θα πρέπει να επαίρεται η ελληνική πολιτεία για τη συμπεριφορά απέναντι σε κατηγορούμενο. Εγώ κυριολεκτικά ντρέπομαι γι' αυτήν την κατάσταση που έγινε για το 40ήμερο του Σάββα Ξηρού. Αλλά δεν πρέπει κ. πρόεδρε να ξαναγίνει 40ήμερο για κανέναν, διότι μπορεί να γίνει για οποιονδήποτε και πρέπει να το σταματήσουμε εδώ, είτε αυτός που το έκανε είναι εισαγγελεύς, είτε είναι πρόεδρος, είτε είναι δικηγόρος, είτε είναι οποιοσδήποτε. Είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατ' αυτόν τον τρόπο».

Αναφορικά με την υπόθεση της ληστείας, ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ για τη «17 Ν» υποστήριξε: «Η εγκληματική αυτή Οργάνωση της "17 Ν" συνέβαλε σοβαρά και ουσιαστικά στον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Ελλάδας με όλους αυτούς τους τρομο-νόμους και τους άλλους περιοριστικούς νόμους των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων γενικότερα».

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που παρίσταται ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για την έκρηξη στο «Πεντελικόν». Ο Μ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε πως ο Αλ. Γιωτόπουλος δεν είναι ο αρχηγός της «17 Ν», αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο «πνευματικός καθοδηγητής της», που με την πνευματική υπεροχή και την ικανότητα της πειθούς που διέθετε επέβαλε τους στόχους και έπειθε τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη των ενεργειών για τις οποίες βαρύνονται.

Αξιοπρόσεκτο στην αγόρευση του Μ. Δημητρακόπουλου είναι το γεγονός ότι πρότεινε την απαλλαγή της Αγγελικής Σωτηροπούλου λόγω αμφιβολιών για ν' αποδείξει έτσι το δικαστήριο ότι «η Δικαιοσύνη δεν εκδικείται».

Τον κατάλογο των αγορεύσεων, εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής, έκλεισε ο Γιάννης Γιαννίδης, που παρίσταται ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για τις υποθέσεις των ανθρωποκτονιών του βουλευτή της ΝΔ Παύλου Μπακογιάννη, των Τούρκων διπλωματών Ντενίς Μπουλούκμπασι, Τσετίν Γκιοργκιού και Ομέρ Σιπαχίογλου και του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου, καθώς και την υπόθεση της απόπειρας κατά του Β. Βαρδινογιάννη.

Ο Γ. Γιαννίδης υπογράμμισε ότι «δεκατέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη τα ερωτήματα για τους λόγους και τις συνθήκες αυτής της δολοφονίας έχουν εν μέρει μόνον απαντηθεί». Αναφερόμενος στο αποδεικτικό υλικό της δίκης, το χαρακτήρισε συντριπτικό, κυρίως για τον Αλ. Γιωτόπουλο, ενώ αναφερόμενος στη «17 Ν» σημείωσε πως είναι μια οργάνωση «αντιφατική, ψευδολόγα, υποκρίτρια, καταδικασμένη στο θάνατο των ασημάντων που μεγαλοπιάνονται».

Με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του Γ. Γιαννίδη, ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής και τη Δευτέρα ανοίγει ο κύκλος των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης με πρώτη την Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορο υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου.

Χειροτερεύει η θέση της εργαζόμενης γυναίκας

Τον εμπαιγμό, με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εργαζόμενες, που αντανακλάται στο πρόγραμμα «ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών» της ΓΓ Ισότητας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για την ισοτιμία των γυναικών.

«Η κυβέρνηση θα επιδοτήσει με 13,5 εκ. ευρώ διάφορες επιχειρήσεις, για να πείσουν 7.000 άνεργες γυναίκες να αρνηθούν το δικαίωμα στη μόνιμη και πλήρη εργασία και να αποδεχτούν τη μερική απασχόληση, για να μπορούν να "εναρμονίσουν τις επαγγελματικές και τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις"», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση με την πολιτική της εντείνει καθημερινά την εκμετάλλευση και την ανισοτιμία που βιώνει κάθε εργαζόμενη, επιχειρεί να παρουσιάσει «λύσεις» για την ανεργία που «σπάει κόκαλα». Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την κυνικότητα, με την οποία «η κυβέρνηση καλεί τις γυναίκες να δεχτούν να είναι συμπληρωματική εργατική δύναμη, "ενίσχυση" του οικογενειακού εισοδήματος. Να επιφορτιστούν οι γυναίκες τις ευθύνες για τη συντήρηση και αναπαραγωγή της οικογένειας, εξαιτίας της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Να μπουν στον αλεστικό ιμάντα των πρόχειρων και αντιεκπαιδευτικών σεμιναρίων κατάρτισης, που μετατρέπουν τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της μιας ειδίκευσης μιας χρήσης σε εργαζόμενους μιας χρήσης με μερική απασχόληση, χωρίς μονιμότητα, προοπτική».

Σ' αυτήν την τακτική αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αλλά και της ΝΔ, που στηρίζουν την πλουτοκρατία, η Επιτροπή της ΚΕ καλεί τις εργαζόμενες «να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, για τη λαϊκή εξουσία, ώστε άνδρες και γυναίκες να είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που οι ίδιοι παράγουν».

Μονιμοποιούνται οι συνοριακοί φύλακες

Εξι μήνες πριν από τη συμπλήρωση της θητείας τους και σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Σημίτη δίνει απλόχερα «πακέτα», κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη νομιμοποίηση των ειδικών φρουρών και των πενταετούς θητείας συνοριακών φυλάκων.

Το Προεδρικό Διάταγμα κινείται στα πλαίσια ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών του συστήματος και δεν είναι άσχετο με το ρουσφετολογικό κλίμα, ενόψει τον εκλογών.

Ειδικότερα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπονται τα εξής:

  • Στο χρόνο συμπλήρωσης της πενταετούς θητείας περιλαμβάνεται και ο χρόνος της βασικής εκπαίδευσης των συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών.
  • Σχετικά με τη μονιμοποίηση των συνοριακών φυλάκων και των ειδικών φρουρών αποφασίζει το πρωτοβάθμιο συμβούλιο κρίσεων, αρχιφυλάκων και ανθυπαστυνόμων με αιτιολογημένη απόφασή του για κάθε υποψήφιο χωριστά. Η κρίση του παραπάνω συμβουλίου κρίσεων βασίζεται στις εκθέσεις ικανότητας των υποψηφίων για μονιμοποίηση. Στις εκθέσεις αυτές λαμβάνεται υπόψη η πειθαρχία, η εργατικότητα, η υπηρεσιακή απόδοση και η υγεία του υποψήφιου για μονιμοποίηση.
  • Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν αξιολογηθεί ακόμη και σε μια από τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «καλώς» δε μονιμοποιείται.
  • Αν η απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου είναι αρνητική για τον υποψήφιο προς μονιμοποίηση, ο τελευταίος μπορεί να ασκήσει προσφυγή στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο κρίσης.
  • Οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριακοί φύλακες που δεν υποβάλλουν αίτηση μονιμοποίησης ή δεν κριθούν ικανοί απολύονται αυτοδικαίως με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ.
Αίτημα έκδοσης και για δεύτερο Ρώσο επιχειρηματία

Μετά τον Βλ. Γκουζίνσκι, άλλος ένας Ρώσος επιχειρηματίας απασχολεί τις ελληνικές αρχές. Αίτημα έκδοσης έχει υποβληθεί και για τον Ρώσο επιχειρηματία Σεργκέι Παρφίσχιμ, όχι όμως από τη Ρωσία, αλλά από τις αρχές της Φινλανδίας, καθώς ο Παρφίσχιμ κατηγορείται για «απάτη με επιβαρυντική περίπτωση» που διαπράχθηκε στη φινλανδική πόλη Λάχτι. Ο Σ. Παρφίσχιμ, αυτήν τη περίοδο, κρατείται στις φυλακές της Κρήτης.

Να σημειωθεί ότι ο Σ. Παρφίσχιμ κατηγορείται ότι μαζί τον συγκατηγορούμενό του, του οποίου η τύχη αγνοείται, προσπορίζονταν παράνομο όφελος από τη φινλανδική εταιρία για ανύπαρκτο διαμέρισμά της στη Μόσχα. Στο μεταξύ, ο έτερος Ρώσος επιχειρηματίας Βλ. Γκουζίνσκι κατήγγειλε στην Ασφάλεια ότι του έκλεψαν από τη σουίτα του ξενοδοχείου, όπου διαμένει, λεφτά και προσωπικά αντικείμενα.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ των οχημάτων στη δεξιά λωρίδα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα από το 49ο έως και το 42ο χιλιόμετρο, ανακοίνωσε η Τροχαία Αττικής για την ολοκλήρωση των έργων στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Η διακοπή θα γίνει από 30 Σεπτέμβρη έως και 15 Δεκέμβρη κατά τις ώρες 8 π.μ με 6 μ.μ. και μόνο τις μέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ