Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής

Β.Χειρδάρης: «Είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε αναφερόμενος στην 40ήμερη κράτηση του Σ. Ξηρού στον «Ευαγγελισμό»

Τη σημασία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε πολίτη, όποιος κι αν είναι αυτός, ό,τι κι αν έχει κάνει, υπογράμμισε, στην αγόρευσή του, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Βασίλης Χειρδάρης για την υπόθεση της ληστείας καταστήματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ». Ο Β. Χειρδάρης θύμισε τη ρήση του Ράμσεϊ Κλαρκ, ότι «δικαίωμα δεν είναι κάτι που σου δίνει κάποιος, αλλά κάτι που κανείς δεν μπορεί να σου πάρει», επανέλαβε τη θέση του Αμερικανού ποινικολόγου του περασμένου αιώνα Ουίλιαμ Σμιθ, πως «εάν χάσει ένας το δικαίωμά του, το χάνουμε όλοι» και κατέληξε, αναφερόμενος στην περίπτωση του 40ήμερου του Σ. Ξηρού στον «Ευαγγελισμό», λέγοντας: «Δε θα πρέπει να επαίρεται η ελληνική πολιτεία για τη συμπεριφορά απέναντι σε κατηγορούμενο. Εγώ κυριολεκτικά ντρέπομαι γι' αυτήν την κατάσταση που έγινε για το 40ήμερο του Σάββα Ξηρού. Αλλά δεν πρέπει κ. πρόεδρε να ξαναγίνει 40ήμερο για κανέναν, διότι μπορεί να γίνει για οποιονδήποτε και πρέπει να το σταματήσουμε εδώ, είτε αυτός που το έκανε είναι εισαγγελεύς, είτε είναι πρόεδρος, είτε είναι δικηγόρος, είτε είναι οποιοσδήποτε. Είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατ' αυτόν τον τρόπο».

Αναφορικά με την υπόθεση της ληστείας, ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ για τη «17 Ν» υποστήριξε: «Η εγκληματική αυτή Οργάνωση της "17 Ν" συνέβαλε σοβαρά και ουσιαστικά στον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Ελλάδας με όλους αυτούς τους τρομο-νόμους και τους άλλους περιοριστικούς νόμους των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων γενικότερα».

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που παρίσταται ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για την έκρηξη στο «Πεντελικόν». Ο Μ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε πως ο Αλ. Γιωτόπουλος δεν είναι ο αρχηγός της «17 Ν», αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο «πνευματικός καθοδηγητής της», που με την πνευματική υπεροχή και την ικανότητα της πειθούς που διέθετε επέβαλε τους στόχους και έπειθε τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη των ενεργειών για τις οποίες βαρύνονται.

Αξιοπρόσεκτο στην αγόρευση του Μ. Δημητρακόπουλου είναι το γεγονός ότι πρότεινε την απαλλαγή της Αγγελικής Σωτηροπούλου λόγω αμφιβολιών για ν' αποδείξει έτσι το δικαστήριο ότι «η Δικαιοσύνη δεν εκδικείται».

Τον κατάλογο των αγορεύσεων, εκ μέρους της Πολιτικής Αγωγής, έκλεισε ο Γιάννης Γιαννίδης, που παρίσταται ως συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για τις υποθέσεις των ανθρωποκτονιών του βουλευτή της ΝΔ Παύλου Μπακογιάννη, των Τούρκων διπλωματών Ντενίς Μπουλούκμπασι, Τσετίν Γκιοργκιού και Ομέρ Σιπαχίογλου και του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου, καθώς και την υπόθεση της απόπειρας κατά του Β. Βαρδινογιάννη.

Ο Γ. Γιαννίδης υπογράμμισε ότι «δεκατέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη τα ερωτήματα για τους λόγους και τις συνθήκες αυτής της δολοφονίας έχουν εν μέρει μόνον απαντηθεί». Αναφερόμενος στο αποδεικτικό υλικό της δίκης, το χαρακτήρισε συντριπτικό, κυρίως για τον Αλ. Γιωτόπουλο, ενώ αναφερόμενος στη «17 Ν» σημείωσε πως είναι μια οργάνωση «αντιφατική, ψευδολόγα, υποκρίτρια, καταδικασμένη στο θάνατο των ασημάντων που μεγαλοπιάνονται».

Με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του Γ. Γιαννίδη, ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής και τη Δευτέρα ανοίγει ο κύκλος των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης με πρώτη την Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορο υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ