ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ»
Κατηγορηματικό «όχι» στο κλείσιμο

Τετράωρη στάση εργασίας χτες

Από τη συζήτηση με τις εργάτριες στου «Βαρβαρέσου»
Από τη συζήτηση με τις εργάτριες στου «Βαρβαρέσου»
Αγωνιστικά αντιμετώπισαν την απόφαση του Λαναρά να κλείσει το εργοστάσιο «Τρικολάν», οι 120 εργαζόμενοι σ' αυτό που χτες έκαναν στάση εργασίας. «Τριάντα ένα χρόνια στο εργοστάσιο, κάθε μέρα τα ίδια λόγια. Δεν πάει καλά η επιχείρηση, θα κλείσει. Να που κλείνει και ας μην είναι ζημιογόνα» λέει ο Παναγιώτης Πιτσαλίδης, εργαζόμενος στο εργοστάσιο για τρεις δεκαετίες.

Και πράγματι, η απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο δεν πάρθηκε υπό το βάρος χρεών. Γίνεται απλά μεταφορά της παραγωγής σε χώρες των Βαλκανίων όπου οι Ελληνες βιομήχανοι πρωτοστατούν στο ξεζούμισμα των εκεί εργατών, τους οποίους σε φάση επικράτησης της αντεπανάστασης μπορούν και μετατρέπουν ευκολότερα σε σύγχρονους σκλάβους. Ετσι, ο Λαναράς αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους στη Νάουσα, πήρε την απόφαση να τους πετάξει στο δρόμο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης που επιδοτεί τη μετανάστευση των επιχειρήσεων, στο όνομα της αύξησης του ανταγωνισμού.

Από τις 11 χτες το πρωί οι μηχανές πάγωσαν. Καθολική η συμμετοχή των εργαζομένων στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε το σωματείο, όπως και στη γενική συνέλευση που ακολούθησε στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας. Η απόφαση σταθερή, αγώνας μέχρις εσχάτων, για να μην απολυθεί ούτε ένας εργάτης, να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μην προστεθεί ούτε ένας στη μακρά λίστα των ανέργων στη Νάουσα που μέτρησε το 2002 49% ανεργία.

Από τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργατριών της «Τρικολάν»
Από τη χτεσινή γενική συνέλευση των εργατριών της «Τρικολάν»
«Στους εργοδότες επιδοτούν τα πάντα, σε μας τάζουν ψίχουλα και αποζημιώσεις», λέει στο «Ρ» ο Κώστας Πέκαλης, εργαζόμενος από το 1974 στην «Τρικολάν».

Η εργοδοσία προσπαθεί με υποσχέσεις να διασπάσει τους εργαζόμενους. Στην ίδια ρότα και ο δήμαρχος της Νάουσας που επιχειρεί να πείσει πως το πρόβλημα λύνεται με την ένταξη της περιοχής στη Δ΄ Ζώνη κινήτρων, με νέα προνόμια δηλαδή για την εργοδοσία. «Για μας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εργοστάσιο πάει για κλείσιμο. Θα κάνουμε το παν για να μην απολυθεί κανένας, να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό» μας λέει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Ολγα Κρομμυδούσα.

Η αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων της Νάουσας είναι δεδομένη. Τα εργοστασιακά σωματεία του κλάδου πήραν ήδη απόφαση συμμετοχής σε οποιαδήποτε κινητοποίηση αποφασίσουν οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν». Χτες, στο σχόλασμα της πρωινής βάρδιας, στην πύλη της «Βαρβαρέσος», συναντήθηκαν οι εργάτες με τους συναδέλφους τους της «Τρικολάν». «Σήμερα εσείς, αύριο εμείς. Ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά είναι κοινός» ήταν το μήνυμα που μετέφεραν στους εργάτες της «Τρικολάν».

Τη Δευτέρα πραγματοποιείται στη Βέροια τριμερής συνάντηση ενώ το απόγευμα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας του ΚΚΕ δηλώνει τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα των εργαζομένων για να μη γίνει καμιά απόλυση, καμιά μεταφορά της παραγωγής, κανένα κλείσιμο του εργοστασίου. Καλεί όλους τους εργαζόμενους «να μην παρασυρθούν από τις σειρήνες της υποταγής και του αποπροσανατολισμού όπως: κίνητρα για τους εργοδότες, προγράμματα κατάρτισης, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και άλλα γνωστά που χρησιμοποιούν διάφοροι καλοθελητές. Να καταδικάσουν με τον αγώνα και την ψήφο τους αυτούς που ευθύνονται για τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική που οδηγεί σε απολύσεις και στο φούντωμα της ανεργίας».

Στο μεταξύ, στη Βουλή έφεραν το θέμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν.

ΝΑΥΑΓΙΟ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Προκλητικό «κουκούλωμα» των ευθυνών

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις διωκτικές και δικαστικές αρχές, για να «κουκουλωθούν» πάση θυσία οι ένοχοι για την τραγωδία του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» είναι τουλάχιστον εξόφθαλμες. Τον περασμένο Ιούνη ο αντιεισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Πατατούκας με εισαγγελική του πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου πρότεινε να παραπεμφθούν στο σκαμνί του Μεικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου ο πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας HFD (πρώην MFD) Κ. Κληρονόμος και ο Ν. Βικάτος, μέλος της διοίκησής της. Οι επιθεωρητές του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων Δ. Τσούμας και Β. Θεολόγος και πέντε μέλη του πληρώματος. Μετά από ένα μήνα, δηλαδή τον περασμένο Ιούλη, το Συμβούλιο Εφετών με το 53/2003 βούλευμά του επέστρεψε την πρόταση στον αντιεισαγγελέα, λόγω δικονομικών προβλημάτων... Τώρα η νέα εισαγγελική πρόταση αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, όμως, όπως έγινε γνωστό, θα συνταχθεί από άλλο εισαγγελέα...

Ακόμα, την ίδια περίοδο που ο Δ. Πατατούκας λάμβανε το βούλευμα του Συμβουλίου για την πρότασή του, το Α' Ανακριτικό Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων εξέδωσε το τρισάθλιο πόρισμά του, που προκάλεσε την κοινή λογική ρίχνοντας όλες τις ευθύνες για το ναυάγιο αποκλειστικά και μόνο σε 4 μέλη του πληρώματος.

Στην πρόταση του Πατατούκα δινόταν, εκτός των άλλων, μια συνολική εικόνα για την άθλια κατάσταση του ακτοπλοϊκού στόλου, επισημαίνοντας για τα πλοία της HFD, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι εν πλω, ότι: «Τα πλοία αυτά, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και το "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ", είχαν αγοραστεί σε εξευτελιστικές τιμές και ενώ η ζωή τους είχε τελειώσει, οι κατηγορούμενοι τα είχαν θέσει σε καθημερινούς πλόες, αν και δεν είχαν τοποθετήσει ούτε μία δραχμή για την επισκευή ή τη συντήρησή τους. Συνεπώς, αποκλειστικό κίνητρό τους ήταν το άνομο κέρδος».

Ειδικά για το «ΣΑΜΙΝΑ», ανέφερε: «Η κατασκευή του σκάφους ήταν κακή, ο μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός δεν ήταν ο απαιτούμενος, δε διέθετε επαρκή σε αριθμό σωστικά μέσα, από τα οποία πολλά ήταν κακής ποιότητας. Η κατασκευή του στη Γαλλία ανάγεται στο έτος 1966 και θα έπρεπε να αποσυρθεί από την ελληνική ακτοπλοΐα το 2001. Η παλαιότητά του αυτή έκανε το πλοίο "οριακά αξιόπλοο", κατά την εκτίμηση των ειδικών. Με άλλα λόγια, ήταν ένα "σαπιοκάραβο"»! Με βάση αυτά, κατά τον εισαγγελέα, δε θα έπρεπε να διαθέτει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Εχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί ότι ο αντιεισαγγελέας Δ. Πατατούκας είχε αναλάβει την υπόθεση μετά την αναίρεση που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενάντια στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, με το οποίο εκπρόσωποι της εταιρίας και άλλοι παραπέμπονταν μόνο για πλημμελήματα...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΙΚΠΑ
Ακουσαν τα ίδια «θα» που ακούνε πάντα

Οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ έξω από το υπουργείο Υγείας χτες
Οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ έξω από το υπουργείο Υγείας χτες
Με τις ίδιες υποσχέσεις που τους έχουν ξαναμοιραστεί και πολλά «θα» έφυγαν οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ από το υπουργείο Υγείας, όπου πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη διάλυση του Ιδρύματος και το διασκορπισμό των υπηρεσιών του σε διάφορους φορείς, χωρίς να εξασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ παράλληλα δημιουργούνται καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Την ίδια στιγμή, οξύτατα είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στις υπηρεσίες που έχουν μεταβιβαστεί, όπως για παράδειγμα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η μεταφορά τους έχει γίνει χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τα ανάλογα κονδύλια, με αποτέλεσμα στους περισσότερους σταθμούς να μην υπάρχει ούτε καν γάλα να δοθεί στα παιδιά.

Οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας - Πρόνοιας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, ο οποίος περιορίστηκε να υποσχεθεί ότι σύντομα θα καταβληθεί η μισθοδοσία τους, ενώ για το ζήτημα της ασφαλιστικής τους κάλυψης παρέπεμψε σε νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο εργασίας. Σχετικά με το ζήτημα των βρεφονηπιακών, ανέφερε ότι θα έρθει σε επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δοθούν τα απαιτούμενα ποσά στους δήμους που αναλαμβάνουν τους σταθμούς.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι ανάλογες υποσχέσεις δόθηκαν και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να υλοποιηθούν. Δηλώνουν πως εξακολουθούν να βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Παζάρι για το μισθολογικό

Χωρίς ουσιαστική διεκδίκηση για τις δαπάνες Υγείας

Σε αοριστολογίες - με φόντο τη «χάρτα σύγκλισης» - που προσβάλλουν τις ανάγκες του λαού για δημόσια και δωρεάν Υγεία, αλλά και τους γιατρούς, αναλώθηκε η συνάντηση που είχε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το έδαφος ευνόησε και η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, η οποία περιόρισε τη συζήτηση μόνο στο ζήτημα του μισθολογίου και εξαντλήθηκε σε τεχνικές προτάσεις γύρω από τη σχέση μισθού - εφημεριών, κάνοντας μόνο κάποιες ελάχιστες αναφορές στα ζωτικά προβλήματα του χώρου, όπως οι δαπάνες Υγείας.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης αποφεύγοντας να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δήλωσε ότι τα κονδύλια για την Υγεία θα αυξάνονται όσο θα μειώνεται το δημόσιο χρέος της χώρας. Ενδεικτικό πάντως της κατεύθυνσης που ακολουθείται, είναι ότι ενώ οι δαπάνες για μισθούς και εφημερίες για το έτος 2003 ήταν 730 εκατομμύρια ευρώ, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι για το 2004 το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 45 με 50 εκατομμύρια ευρώ το πολύ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ σοβαρού και αστείου στη συζήτηση τέθηκε το θέμα το συνολικό ποσό των 780 εκατομμυρίων να μοιραστεί και το 90% να δοθεί στους μισθούς και μόνο 10% στις εφημερίες. Πρόταση που είχε διατυπώσει και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Β. Λαοπόδης σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Αναφορικά με το μισθολόγιο, ο υπουργός σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανακοίνωσε ότι στο βασικό μισθό όλων των βαθμίδων θα προστεθούν 70 ευρώ, τα οποία όμως θα αφαιρεθούν από το νοσοκομειακό επίδομα. Επίσης, θα γίνουν αυξήσεις κατά 5% στο επίδομα βιβλιοθήκης καθώς και στο νοσοκομειακό επίδομα.

Σε αοριστίες αναλώθηκε ο Ν. Χριστοδουλάκης και στο ζήτημα της ένταξης του χώρου στα βαρέα και ανθυγιεινά, υπονοώντας στην ουσία ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο.

Η ΟΕΝΓΕ θα έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη, ενώ τη Δευτέρα θα προηγηθεί Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Επίσης της Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κάνει στάση εργασίας (11π.μ - 2 μ.μ.) και γενική συνέλευση του κλάδου στο Δώμα του «Ευαγγελισμού».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Προειδοποιητική στάση

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας κατεβαίνουν την Πέμπτη 2/10 από τις 11 το έως τις 12μ. οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» με αίτημα την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την ασφάλεια εργαζομένων και αρρώστων. Το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Απεργία οικοδόμων

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι οικοδόμοι του νομού Ηρακλείου, την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη μετά από απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με αφορμή τη συστηματική καταστρατήγηση των ωραρίων εξαιτίας της κατασκευής των Ολυμπιακών έργων καθώς και προβλήματα άλλα του κλάδου. Σύμφωνα με το Συνδικάτο, εξαιτίας των Ολυμπιακών έργων που γίνονται στην πόλη, οι εταιρίες που έχουν αναλάβει την κατασκευή έχουν καταργήσει κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας.

Περιοδεία στα μεταλλεία

Περιοδεία στα μεταλλεία της Γραβιάς στη Φωκίδα θα κάνει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη, με επικεφαλής τον βουλευτή Τάκη Τσιόγκα, συνοδευόμενο από κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του Κόμματος. Στις 7 μ.μ. της ίδιας μέρας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, εργατικά ατυχήματα και οι θέσεις του ΚΚΕ», στην οποία θα μιλήσουν οι: Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Μάκης Παπαδόπουλος, τεχνικός Εργασίας και μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γιώργος Ιωσηφίδης, γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας και πρόεδρος του Σωματείου «Ενωση Εργαζομένων στην ΑΜΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης».

Να τιμωρηθούν από τον εργαζόμενο λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Τρία χρόνια μετά το ναυτικό έγκλημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των εφοπλιστών στο "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ", καμιά ευθύνη δεν έχει αποδοθεί. Αντιθέτως, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι "το μαχαίρι θα φτάσει ως το κόκαλο", με ωμή επέμβαση των μηχανισμών του ΥΕΝ και των εφοπλιστών, επιχειρήθηκε στο Α' ΑΣΝΑ να συγκαλυφτούν οι υπαίτιοι του εγκλήματος.

Η κυβέρνηση και η ΝΔ αξιοποίησαν το έγκλημα, προκειμένου να παραχωρηθούν ακόμη περισσότερα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως ο έλεγχος της αξιοπλοΐας των πλοίων, που τώρα γίνεται από ιδιωτικές εταιρίες των εφοπλιστών. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΝ, διαφήμισαν το διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της ΕΕ, με τον οποίο διευρύνθηκε η εφοπλιστική ασυδοσία στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Το ΚΚΕ τιμώντας τη μνήμη των αδικοχαμένων στο ναυτικό έγκλημα του "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ" εκφράζει και πάλι τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Οι ίδιες οι εξελίξεις αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι είναι επίκαιρη η πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία Δημόσιου Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που φυσικά θα επεκτείνεται και στους τομείς των τουριστικών και ποντοπόρων πλοίων, με εργατικό κοινωνικό έλεγχο στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας.

Οι υπεύθυνοι του εγκλήματος πρέπει να τιμωρηθούν από τον εργαζόμενο λαό».

ΚΡΗΤΗ
Πρωτιά και στα εργατικά ατυχήματα

Η Κρήτη είναι μια από τις Περιφέρειες με τον υψηλότερο σχετικό αριθμό ατυχημάτων στη χώρα. Η 2η περιοχή σε αναλογία ατυχημάτων, ανά 1.000 εργαζόμενους με 173% και 152% του μέσου όρου για το 1999 και 2000 αντίστοιχα. Ειδικά στο νομό Ηράκλειου καταγράφονται κατά μέσο όρο δύο ατυχήματα την ημέρα και σε επίπεδο Κρήτης κάθε μήνα και ένα θανατηφόρο. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα που έγινε στο Ηράκλειο. Μιλώντας στην ημερίδα ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, αναφερόμενος στο πρόβλημα σημείωσε ότι «μόνιμη επιδίωξη των εργοδοτών είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης που τους επιφέρει αντίστοιχη αύξηση στα κέρδη τους. Η μη καταβολή ασφαλίστρου για τον επαγγελματικό κίνδυνο και η μη εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, είναι από τις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν για την απαξίωση της εργατικής δύναμης». Και πρόσθεσε, «παράλληλα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ (και των διαφόρων άλλων πολιτικών συμμάχων και υποστηρικτών της αστικής τάξης) ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία μέσω της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων (ελαστικό ωράριο, μερική απασχόληση, κ.ά.), της ουσιαστικής ακύρωσης του θεσμού του ασφαλίστρου για τον επαγγελματικό κίνδυνο. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και η ΝΔ και έχουν αναγάγει σε ύψιστο αγαθό την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ