ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Ασταμάτητος κατήφορος...

Θλιβερές εικόνες από το γήπεδο της Ξάνθης

Sportidea

Θλιβερές εικόνες από το γήπεδο της Ξάνθης
Ακάθεκτο στην πλήρη απαξίωση βαδίζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η ολοκλήρωση και της 5ης αγωνιστικής επιβεβαίωσε ότι η σταθερή τροχιά του είναι προς τον... γκρεμό. Η τακτική των «ταγών» του (που ενδιαφέρονται μόνο για τα οφέλη τους) είναι πλέον επικίνδυνη για τα χειρότερα. Και δυστυχώς, με καίρια ευθύνη της πολιτείας, ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Αντίθετα, το μέλλον του πάλαι ποτέ λαϊκότερου των αθλημάτων και όσων συμμετέχουν, όπως το έκαναν αυτοί που μετέτρεψαν το ποδόσφαιρο σε εμπόρευμα, είναι δισοίωνο.

Οσα απαράδεκτά έγιναν τις περασμένες αγωνιστικές, συνεχίστηκαν σ' αυτή και μάλλον θα τα ξαναδούμε, το αμιγώς αγωνιστικό περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και όριο. Γιατί από σύμπτωση δεν έχουμε ακόμα θρηνήσει θύματα. Και δικαιολογία δεν υπάρχει. Ναι, στην Ξάνθη ο διαιτητής Τσίκινης δεν ήταν απλά κακός, ήταν επικίνδυνος. Κατάφερε ακόμα και οι σωστές αποφάσεις του (τα 2 πέναλτι του Ολυμπιακού) να σκιαστούν. Αλλά η προσπάθεια λιντσαρίσματος του διαιτητικού τρίου (που αποφεύχθηκε χάρη στους ποδοσφαιριστές των ακριτών) δεν αιτιολογείται. Δεν υπάρχει δικαιολογία για το ξύλο στο παιχνίδι Φωστήρα - Ατρομήτου και τον (ευτυχώς ελαφρύ) τραυματισμό παίχτη από... συναθλητή - συνάδελφο του. Για, για, για...

Δεν πάει άλλο με τον κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας όποιου βρίσκεται εντός πεδιάς, στις εξέδρες ή τον περιβάλλοντα χώρο κάθε γηπέδου. Η αλητεία έχει κυριαρχήσει, τουλάχιστον με την ανοχή των αρμοδίων και έχει μετατρέψει το ποδόσφαιρο, σε όλα τα επίπεδα του, σε ζούγκλα. Η εξύβριση κάθε ιερού και οσίου έχει γίνει πλέον ρουτίνα και το πιο «ανώδυνο» παρατράγουδο. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου, όπως το κατάντησαν οι «υπεύθυνοι». Που ξέρουν μόνο να απαιτούν - εκβιάζουν για λεφτά και εξουσία αλλά αφήνουν τον Κάκο να περιμένει περίπου 10' αιμόφυρτος στην αναμέτρηση Κασσάνδρας - Ιωαννίνων, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο...

Για όλα αυτά οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι, γύρισαν την πλάτη στο έκτρωμα. Που τελικά ούτε και θέαμα προσφέρει. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Ολυμπιακός «σέρνονται». Οι «πράσινοι» τα κατάφεραν χάρη στον Σανμαρτεάν και το «λίγο» αντίπαλο. Οι «κόκκινοι» λόγω των Καρεμπέ - Καστίγιο και την ανυπαρξία της Ξάνθης, ενώ η «Ενωση» δεν ηττήθηκε επειδή ο Γεωργάτος έχει φιλότιμο και νοοτροπία νικητή. Αμοιροι ευθυνών δεν είναι οι προπονητές τους.

Κατά τ' άλλα, ο ΠΑΟΚ «σκαρφάλωσε» στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, με το εντυπωσιακό πέρασμά του από τον Πύργο, ενώ το Αιγάλεω (σταθερά καλό) σταμάτησε εύκολα το αήττητο του Ηρακλή. Μεγάλη η νίκη του ΟΦΗ επί του Αρη (στη Ν. Ευκαρπία) αν και με αριθμητικό μειονέκτημα.

Α' ΕΘΝΙΚΗ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: ΠΑΟ - Ιωνικός 2-0 (Βλάοβιτς 83', Κωνσταντίνου 86'), Σκόντα Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-3 (Καρακατσάν 80' -Τζόρτζεβιτς 72',91', Γκώνιας 93'), Πανιώνιος - ΑΕΚ 2-2 (Ραγκουέλ 43', Κατσουράνης 75' αυτογκόλ - Γεωργάτος 61',94'), Αιγάλεω - Ηρακλής 2-0 (Φωτάκης 63', Αγρίτης 89'), Αρης - ΟΦΗ 1-2 (Φρατζέσκος 60' - Αδάμος 36', Ρουμπάκης 83'), Πανηλειακός - ΠΑΟΚ 1-4 (Τσίγκας 93' - Μάρκος 18', Σαλπιγγίδης 21'86', Εγκωμίτης 60'), Χαλκηδόνα - Καλλιθέα 1-1 (Ζαχαρόπουλος 65' - Γκέκας 55'), Προοδευτική - Ακράτητος 1-1 (Ζαίμι 27' - Ποζαπαλίδης 90')

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 5 αγώνες)

1. ΠΑΟ 11-4 13

2. Ολυμπιακός 13-2 12

3. ΠΑΟΚ 8-4 10

4. ΑΕΚ 10-6 9

5. Αιγάλεω 6-3 9

6. Ηρακλής 8-5 8

7. Αρης 7-5 7

8. Πανιώνιος 8-7 7

9. ΟΦΗ 7-10 7

10. Προοδευτική 3-5 6

11. Χαλκηδόνα 6-8 5

12. Πανηλειακός 6-9 4

13. Ακράτητος 3-12 4

14. Ιωνικός 3-10 3

15. Καλλιθέα 7-10 3

16. Σκόντα Ξάνθη 3-9 1

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Γεωργάτος 5 γκολ, Αγρίτης, Εγκωμίτης, Ζαχαρόπουλος, Κυζερίδης, Μαρκορά, Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης, Τζόρτζεβιτς 3 γκολ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Προοδευτική - Αιγάλεω, Ηρακλής - ΠΑΟ, Ακράτητος - Πανηλειακός, Ιωνικός - Πανιώνιος, ΠΑΟΚ - Σκόντα Ξάνθη, ΑΕΚ - Χαλκηδόνα, Ολυμπιακός - ΟΦΗ, Καλλιθέα - Αρης

Β' ΕΘΝΙΚΗ

Λεβαδειακός - Καλαμαριά 1-1, Φωστήρας - Ατρόμητος 2-2, Κασσάνδρα - Γιάννενα 1-1, Σέρρες - Εργοτέλης 2-2, Ποσειδώνας Ν.Π. - Καλαμάτα 1-0, Πατραϊκός - Κέρκυρα 0-0, Νίκη Βόλου - Εθνικός Αστέρας 0-0, Απόλλωνας - Παναχαϊκή 3-1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 5 αγώνες)

1. Καλαμαριά 8-3 13

2. Λεβαδειακός 9-4 11

3. Κέρκυρα 8-7 8

4. Σέρρες 5-4 8

5. Φωστήρας 7-4 8

6. Κασσάνδρα 4-3 8

7. Εργοτέλης 5-6 7

8. Ποσειδώνας Ν.Π. 4-5 5

9. Απόλλωνας 6-6 5

10. Καλαμάτα 4-5 5

11. Ατρόμητος 6-6 4

12. Εθνικός Αστέρας 1-2 4

13. Νίκη Βόλου 3-3 4

14. Πατραϊκός 4-5 4

15. Γιάννενα 2-6 4

16. Παναχαϊκή 3-11 1

Η Νίκη Βόλου έχει δύο αγώνες λιγότερους. Φωστήρας και Ατρόμητος από ένα

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Αγ. Δημήτριος - Θύελλα Πατρών 1-1, Λεωνίδιο - Κιλκισιακός 0-1, Βύζας - Καστοριά 0-4, Δόξα Δράμας - Αχαρναϊκός 2-0, Λύκοι - Βέροια 0-0, Ατσαλένιος - Ρόδος 0-0, Ποντιακός - Θρασύβουλος 0-1, Ηλυσιακός - Λάρισα 2-1, Καβάλα - Χαλκίδα και Μαρκό - Αγροτικός Αστέρας έχουν αναβληθεί.

ΑΕΚ
Ζητείται σοβαρότητα

Με την ελπίδα ότι θα κερδίσει κατ' αρχήν τον κακό εαυτό της και στη συνέχεια θα προσπαθήσει για ό,τι καλύτερο μπορέσει, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει απόψε στο «Λουί Ντε» (21.45, ΕΤ 1) τη Μονακό, στο δεύτερο παιχνίδι της για τον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μπάγεβιτς προσδοκά πως οι παίχτες του θ' αντιμετωπίσουν σοβαρά τον αγώνα. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από την εικόνα τους εντός συνόρων. «Αλλο πράγμα οι αγώνες στην Ελλάδα και άλλο αυτοί του Τσάμπιονς Λιγκ» ανέφερε, εξωτερικεύοντας την ελπίδα του και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε ότι μας περιμένει δύσκολος αγώνας, με αντίπαλο μία καλή ομάδα. Είναι γρήγορη με καλούς παίκτες που αποτελούν ένα καλό σύνολο που ξέρουν τι θέλουν μέσα στο παιχνίδι. Ξέρει να πρεσάρει πολύ καλά τόσο ψηλά όσο και στο κέντρο, ανάλογα πού χρειάζεται το παιχνίδι. Πιστεύω ότι οι παίκτες μου θα είναι σε καλή μέρα και τελικά θα πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δεν πρόκειται να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά σε καμία περίπτωση» υποσχέθηκε ο Σερβοέλληνας, ελπίζοντας να μην τον διαψεύσουν ξανά οι παίχτες του. Η επανεμφάνιση του Κασάπη θα οριστικοποιηθεί λίγο πριν το παιχνίδι.

Οι Μονεγάσκοι βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα και ψυχολογία. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, μετά τη νίκη στην Τουλούζ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δε φοβούμαστε καμία ομάδα». Από την πλευρά του ο ιθύνων νους, εντός παιδιάς, Λιντοβίκ Ζιουλί, ανέφερε: «Χρειάζεται προσοχή. Ενα καλό αποτέλεσμα κόντρα σε μια τόσο πολύ δυνατή ομάδα θα είναι δύσκολο. Εχει πολύ καλό επίπεδο και είναι απαραίτητο να το συνειδητοποιήσουμε αυτό αν θέλουμε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιό της». Αμφίβολη κρίνεται η συμμετοχή του Ακη Ζήκου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Χωρίς φόβο

To σπουδαίο όνομα της σημερινής αντιπάλου του Ολυμπιακού, Γιουβέντους (21.45 ΝΕΤ) για τη δεύτερη αγωνιστική του 4ου ομίλου στο Τσάμπιονς Λιγκ, δε φοβίζει καθόλου τους «ερυθρόλευκους». Το αντίθετο μάλιστα. Το σύνθημα που επικρατεί στις τάξεις των πρωταθλητών είναι ότι μπορούν να... κοιτάξουν στα ίσια την ιταλική ομάδα και φυσικά να μπορέσει να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Κάπως ανάλογες άλλωστε ήταν και οι συμβουλές που έδωσε ο Ολεγκ Προτάσοφ στους παίκτες του ενόψει του σημερινού παιχνιδιού. «Μπορούμε να τη χτυπήσουμε αρκεί να μην τη φοβηθούμε. Είναι μια ομάδα δεμένη που μπορεί ακόμα φέτος να μην έχει αποδώσει καλό ποδόσφαιρο, εντούτοις όμως κυνηγάει πάντα την ουσία. Στηρίζεται στην πολύ καλή άμυνα και το κέντρο, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι και στην επίθεση έχει παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά», τόνισε ο Ουκρανός τεχνικός. Οσο για τον τρόπο που θα αγωνιστεί η ομάδα του, σύμφωνα με τον προπονητή των Πειραιωτών, αυτός δεν είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκος. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας. Δε θα παίξουμε αμυντικά ούτε θα κλειστούμε πίσω. Πάνω απ' όλα όμως χρειάζεται σοβαρότητα και προσοχή. Εκείνο που προέχει είναι να χτυπήσουμε στα ίσια το παιχνίδι».

Στην αντίπερα όχθη, ο τεχνικός της Γιουβέντους Μαρτσέλο Λίπι έπλεξε το εγκώμιο του Ολυμπιακού που τον χαρακτήρισε την καλύτερη ομάδα της Ελλάδας, ενώ αποποιήθηκε το ρόλο του φαβορί για την ομάδα του. Ο προπονητής των «Τορινέζων» χαρακτήρισε μεγάλη απουσία για την ομάδα του αυτή του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και επισήμανε πως θα αγωνιστεί ο Νταβίντ Τρεζεγκέ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ