ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην Ευελπίδων

Αν και τυπικά η κατηγορία απευθύνεται σε επτά στελέχη του ΠΑΜΕ, επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει όχι μόνο να δικάσει όλους όσοι διαδήλωσαν στις 5 Απρίλη του 2001, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσει το δικαστικό οπλοστάσιό της με μία απόφαση κατά του δικαιώματος της συλλογικής κατάληψης ως μορφής αγώνα
Αν και τυπικά η κατηγορία απευθύνεται σε επτά στελέχη του ΠΑΜΕ, επί της ουσίας η κυβέρνηση επιδιώκει όχι μόνο να δικάσει όλους όσοι διαδήλωσαν στις 5 Απρίλη του 2001, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσει το δικαστικό οπλοστάσιό της με μία απόφαση κατά του δικαιώματος της συλλογικής κατάληψης ως μορφής αγώνα
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα ενόψει της δίκης των επτά στελεχών του ΠΑΜΕ που θα καθίσουν στο σκαμνί τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη μετά από κυβερνητική εντολή και με αφορμή την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στις 5 Απρίλη του 2001.

Οι εφτά που θα περάσουν από δίκη είναι οι εξής: Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Παναγιώτης Σοφός, πρώην γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, Γιάννης Πάσουλας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Βαγγέλης Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Τάκης Βανδώρος, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και Βασίλης Σαραντόπουλος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Το ΠΑΜΕ έχει καλέσει συνδικάτα και συνδικαλιστές, κάθε εργαζόμενο να πάρει μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα έξω από τα δικαστήρια στις 11 το πρωί. Στην κατεύθυνση αυτή μια σειρά ομοσπονδίες και συνδικάτα καλούν για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

«Το δυνάμωμα και η περιφρούρηση των ταξικών συνδικάτων, η ανάπτυξη των αγώνων, είναι η μοναδική απάντηση σε αυτή την πολιτική», επισημαίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωσή του, στην οποία καταγγέλλει την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαζικό «παρών» την ημέρα της δίκης, 6 Οκτώβρη, στα δικαστήρια, στις 11 το πρωί.

Στις 22 Σεπτέμβρη, σημειώνεται στην ανακοίνωση, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γ. Πάσουλας, γιατί «ανακάλυψε χαφιέ της Ασφάλειας που παρακολουθούσε απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου». Στις 6 Οκτώβρη δικάζονται εφτά στελέχη του ΠΑΜΕ. Το «έγκλημά» τους ήταν ότι «αρνούμενοι την ενσωμάτωση, το συμβιβασμό, τα σικέ παιχνίδια των "κοινωνικών διαλόγων", την "κοινωνική ειρήνη" και ανταποκρινόμενοι στα αισθήματα των εργαζομένων, προχώρησαν σε μορφές πάλης ανάλογες με την έκταση και την οξύτητα του προβλήματος. Ξεσήκωσαν τους εργάτες για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης».

Οι στόχοι της δίωξης είναι φανεροί: Να κάμψουν τις αντιδράσεις της εργατικής τάξης, να σπείρουν την απογοήτευση, να αποτρέψουν τη δυνατότητα να μετατραπεί η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων σε οργανωμένη πάλη, σε οργανωμένη καταδίκη της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής.

«Αυτό φανερώνουν, τονίζει το Συνδικάτο, οι προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, όταν δηλώνουν ότι "κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους", "κανένας δεν έχει ασυλία" και ότι "κάποιοι κινούνται στα όρια της νομιμότητας". Οι εργάτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ότι η πολιτική που έχει σήμα κατατεθέν τα κέρδη του κεφαλαίου, η πολιτική που επιφυλάσσει για τους εργάτες φτώχεια, μιζέρια και θάνατο, αυτή η πολιτική θα πηγαίνει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό, τις διώξεις, την ποινικοποίηση των αγώνων».

Το Συνδικάτο, καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει την ημέρα της δίκης, τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη στην Ευελπίδων, όπως επίσης και στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου την Κυριακή 19 Οκτώβρη στις 8.30 το πρωί στο θέατρο «Περοκέ» και ακόμα τους καλεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 23 του Οκτώβρη.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) καταδικάζει τις διώξεις κατά των εφτά στελεχών του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους της χώρας «σε αγωνιστική συσπείρωση στα Συνδικάτα τους για να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά την επιδρομή του κεφαλαίου και της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση», υπογραμμίζει το ψήφισμα, «ότι η εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία δε θα περάσει και πως οι δικαστικές αποφάσεις θα χαλυβδώσουν ακόμη περισσότερο το ταξικό φρόνημα των εργαζόμενων, θα ενισχύσουν την ενότητά τους και θα δυναμώσουν την αγωνιστική τους θέληση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».

  • Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση την ημέρα της δίκης έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, η Συντονιστική ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ Α.Ε., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Αθηνών, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π/Ε Ηλιούπολης, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής. Επίσης την ποινικοποίηση των αγώνων καταγγέλλουν τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου, Λάρισας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας κ.ά.
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Χτυπιούνται θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα

Την έντονη αντίθεσή της στη δίωξη των συνδικαλιστών, την απαγόρευση απεργιών και τη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού των εργαζομένων, εκφράζει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», ζητώντας να σταματήσει η δικαστική δίωξη.

Συγκεκριμένα, η επιστολή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» προς τον πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα απευθυνόμαστε σε εσάς για να εκφράσουμε τη βαθιά αντίθεσή μας σε πρακτικές που ξαναζωντανεύουν το τελευταίο διάστημα. Οι πρακτικές αυτές συγκλίνουν στη δίωξη των συνδικαλιστών, στην απαγόρευση απεργιών και στη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού των εργαζομένων, προκειμένου οι τελευταίοι να μην έχουν την ευχέρεια να ασκήσουν θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Αναφερόμαστε, βεβαίως, σε γνωστά στο πανελλήνιο γεγονότα που δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο και ασυγκίνητο κανέναν Ελληνα και καμιά Ελληνίδα. Οι απεργίες κηρύσσονται η μία μετά την άλλη παράνομες και καταχρηστικές, απεργοί αντιμετωπίζονται με τον αντισυνταγματικό θεσμό της πολιτικής επιστράτευσης και την αστυνομική βία, εργατικές διαδηλώσεις παρακολουθούνται παράνομα και αντισυνταγματικά από μυστικούς αστυνομικούς και εξίσου παράνομα βιντεοσκοπούνται.

Την προσεχή Δευτέρα δικάζονται κορυφαίοι συνδικαλιστές, πρόεδροι ή μέλη της διοίκησης δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ, στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Κατηγορούνται για τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, στην οποία προέβησαν στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που συντάραξαν την περίοδο εκείνη τη χώρα για το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η δίωξη αυτή, που έγινε κατ' εντολή κυβερνητικών παραγόντων, συνιστά ευθεία απειλή προς όσους αγωνίζονται, προς όσους διεκδικούν και δεν υποτάσσονται, προς εκείνους που επιμένουν να υπερασπίζονται τις κατακτήσεις του λαού.

Με τη δίωξη αυτή τίθενται εν αμφιβόλω θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, χωρίς τα οποία η έννοια της δημοκρατίας καθίσταται εντελώς προσχηματική.

Κύριε πρωθυπουργέ

Η δικαστική δίωξη των συνδικαλιστών ξεκίνησε με πρωτοβουλία κυβερνητικών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι με κυβερνητική πρωτοβουλία μπορεί και πρέπει να σταματήσει. Οπως γνωρίζετε, ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του τοποθετήσεις, καταδικάζει τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις».

ΒΟΥΛΗ
Ενοχλημένη η κυβέρνηση

Ενοχλημένη είναι η κυβέρνηση από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ειδικά του ταξικού κινήματος και στην ουσία επιμένει στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Με αφορμή τη δίκη εφτά στελεχών του ΠΑΜΕ, την ερχόμενη Δευτέρα, για τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, οχυρώθηκε πίσω από το ότι η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια και εμπαίζοντας τους πάντες ισχυρίστηκε ότι η «Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ουδείς νομιμοποιείται να επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο». Οταν είναι η ίδια η κυβέρνηση που έχει δώσει την εντολή γι' αυτή τη δίωξη.

Εξάλλου, ο ίδιος δικαιολόγησε ουσιαστικά τη δίωξη, ισχυριζόμενος ότι τα στελέχη του ΠΑΜΕ δεν παραπέμπονται επειδή συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση, αλλά επειδή κατηγορούνται «για διάφορες πράξεις, όπως παράνομη βία κατά συναυτουργία, διατάραξη οικιακής ειρήνης, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας κ.ά.». Δείχνοντας την ενόχληση της κυβέρνηση στις δυναμικές κινητοποιήσεις, ζήτησε αυτές να γίνονται «εντός κάποιων πλαισίων», δηλαδή στα πλαίσια που κάθε φορά θα ορίζει η κυβέρνηση.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι είναι σε εξέλιξη η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει απεργία που να έχει προσφύγει το ελληνικό δημόσιο στα δικαστήρια και να μην έχει βγει παράνομη. Ταυτόχρονα, τόνισε, ποινικοποιούνται και οι μορφές πάλης: «Οι συμβολικές καταλήψεις, είπε, δημοσίων κτιρίων έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν είχαμε μέχρι τώρα διώξεις, επειδή για παράδειγμα κατελήφθη η τάδε νομαρχία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η συγκεκριμένη ήταν μια συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας σε μια περίοδο που είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ήταν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι οι συμβολικές καταλήψεις έχουν πάρει τη μορφή της συνδικαλιστικής δράσης και τόνισε ότι «αυτό το έχουμε νομοθετήσει κιόλας με ειδική τροπολογία για τις καταλήψεις των εθνικών οδών από τους αγρότες. Εχει λυθεί αυτό το ζήτημα ότι δηλαδή οι καταλήψεις που έχουν τέτοιο χαρακτήρα αποτελούν συνδικαλιστική δραστηριότητα. Για ποιο λόγο, είπε, δεν το αναγνωρίζετε αυτό και επιτρέπετε, για να μην πω σπρώχνετε, να διώκονται συνδικαλιστές;».

Ζήτησε δε από τον υπουργό να προχωρήσει μέσα στη Βουλή σε μια δήλωση ότι η κυβέρνηση θεωρεί τη συμβολική κατάληψη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αλλά ο Φ. Πετσάλνικος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ