Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Ενοχλημένη η κυβέρνηση

Ενοχλημένη είναι η κυβέρνηση από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ειδικά του ταξικού κινήματος και στην ουσία επιμένει στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Με αφορμή τη δίκη εφτά στελεχών του ΠΑΜΕ, την ερχόμενη Δευτέρα, για τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, οχυρώθηκε πίσω από το ότι η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια και εμπαίζοντας τους πάντες ισχυρίστηκε ότι η «Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ουδείς νομιμοποιείται να επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο». Οταν είναι η ίδια η κυβέρνηση που έχει δώσει την εντολή γι' αυτή τη δίωξη.

Εξάλλου, ο ίδιος δικαιολόγησε ουσιαστικά τη δίωξη, ισχυριζόμενος ότι τα στελέχη του ΠΑΜΕ δεν παραπέμπονται επειδή συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση, αλλά επειδή κατηγορούνται «για διάφορες πράξεις, όπως παράνομη βία κατά συναυτουργία, διατάραξη οικιακής ειρήνης, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας κ.ά.». Δείχνοντας την ενόχληση της κυβέρνηση στις δυναμικές κινητοποιήσεις, ζήτησε αυτές να γίνονται «εντός κάποιων πλαισίων», δηλαδή στα πλαίσια που κάθε φορά θα ορίζει η κυβέρνηση.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι είναι σε εξέλιξη η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει απεργία που να έχει προσφύγει το ελληνικό δημόσιο στα δικαστήρια και να μην έχει βγει παράνομη. Ταυτόχρονα, τόνισε, ποινικοποιούνται και οι μορφές πάλης: «Οι συμβολικές καταλήψεις, είπε, δημοσίων κτιρίων έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν είχαμε μέχρι τώρα διώξεις, επειδή για παράδειγμα κατελήφθη η τάδε νομαρχία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η συγκεκριμένη ήταν μια συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας σε μια περίοδο που είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ήταν στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι οι συμβολικές καταλήψεις έχουν πάρει τη μορφή της συνδικαλιστικής δράσης και τόνισε ότι «αυτό το έχουμε νομοθετήσει κιόλας με ειδική τροπολογία για τις καταλήψεις των εθνικών οδών από τους αγρότες. Εχει λυθεί αυτό το ζήτημα ότι δηλαδή οι καταλήψεις που έχουν τέτοιο χαρακτήρα αποτελούν συνδικαλιστική δραστηριότητα. Για ποιο λόγο, είπε, δεν το αναγνωρίζετε αυτό και επιτρέπετε, για να μην πω σπρώχνετε, να διώκονται συνδικαλιστές;».

Ζήτησε δε από τον υπουργό να προχωρήσει μέσα στη Βουλή σε μια δήλωση ότι η κυβέρνηση θεωρεί τη συμβολική κατάληψη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αλλά ο Φ. Πετσάλνικος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ