Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αυτές είναι οι θέσεις των εργατών

Τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και την πραγματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα μετέφεραν στη συνεδρίαση τα στελέχη του ΠΑΜΕ.

Ο Θ. Κούτρας υπογράμμισε ότι η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα τις οποίες έχει κάνει σημαία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο βοηθούν στην αύξηση των κερδών της εργοδοσίας, αλλά αντικειμενικά εμπεριέχουν μέσα τους την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Κουβαλάνε μαζί τους τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, τη μείωση των μισθών και των μεροκάματων.

Τη φωνή των συνταξιούχων μετέφερε στο Γενικό Συμβούλιο ο Δ. Μαυροδόγλου. Παρουσίασε την ανυπόφορη κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλιάς και υπογράμμισε ότι οι θέσεις του ΠΑΜΕ εκφράζουν τα πραγματικά τους συμφέροντα για τις συντάξεις και συνολικά την κοινωνική ασφάλιση.

Με πρόσχημα την ανεργία, ο ΟΑΕΔ έχει μετατραπεί σε ίδρυμα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόνισε ο Χ. Κατσώτης, ενώ κατήγγειλε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, γιατί έχει κάνει κανόνα την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, αλλά και κλαδικών συμβάσεων με διαρκή τη λιτότητα.

Για την ανύπαρκτη υγεία και την υποβαθμισμένη περίθαλψη των εργαζομένων στην επαρχία, αλλά και τα προβλήματα σχολικής στέγης, μίλησε ο Γ. Δημητρίου, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας. Η φτώχεια - είπε ο συνδικαλιστής - και η ανεργία, εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν 12ωρα και 14ωρα με αμοιβές κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.

Τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων ανέδειξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ Φωκίδας Γ. Κελαούζος, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το έγκλημα στα μεταλλεία του προέδρου του ΣΕΒ. Η αύξηση της παραγωγικότητας και ο στόχος για μεγαλύτερη ανταγωνιστικά, είπε, εντατικοποιούν την εργασία, που σε συνθήκες παντελούς έλλειψης μέτρων ασφάλειας έχουν μετατρέψει τα μεταλλεία και τους χώρους δουλιάς σε θυσιαστήρια εργατών.

Τις σημαντικές επιπτώσεις που είχε ο σεισμός περιέγραψε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ Λευκάδας Γ. Λιβιτσάνος. Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε την άκρατη υποσχεσιολογία και «παροχολογία» της κυβέρνησης, αφού δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ενώ την ίδια στιγμή ο σεισμός όξυνε την ανεργία στο νησί.

Στον υπονομευτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στους αγώνες των εργαζόμενων αναφέρθηκε ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ. Ο συνδικαλιστής μίλησε για τους αγώνες των εργατών της «Τρικολάν», που παλεύουν να μη γίνει καμία απόλυση και να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Στα προγράμματα «κατάρτισης» που δεν εξασφαλίζουν ούτε μία θέση εργασίας αναφέρθηκε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας και κατήγγειλε τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, χρήματος από τις εισφορές των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ