Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ - ΛΑΝΑΡΑΣ
Οι εκβιασμοί της ΦΑΝΚΟ δεν πτοούν τους εργάτες

Ολη η πόλη στο πόδι για τη νέα απεργία, που θα αρχίσει την Τρίτη

Motion Team

Αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στις σειρήνες της υποταγής, που τάζουν νέες επιδοτήσεις στο Λαναρά, αλλά ούτε και στο όργιο τρομοκρατίας από την πλευρά της εργοδοσίας, δήλωσαν οι απεργοί εργαζόμενοι στην «Τρικολάν», που πραγματοποίησαν χτες τη γενική τους συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου. Σήμερα, κορυφώνεται η σαρανταοχτάωρη απεργία, ενώ οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Τρίτη με την πανναουσαϊκή πανεργατική 24ωρη απεργία και τον αποκλεισμό της εθνικής οδού στο ύψος της διασταύρωσης που οδηγεί στη Νάουσα.

Η πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης μετατράπηκε σε βήμα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, που με τη στήριξη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΝ έδωσαν απλόχερα το δικαίωμα στους μεγαλοβιομηχάνους να μεταναστεύουν τις επιχειρήσεις τους στα Βαλκάνια, βυθίζοντας την πόλη στην ανεργία. Η εργατιά της Νάουσας έκανε ξεκάθαρο πως θα διεκδικήσει αγωνιστικά μέχρι τέλους την ανάκληση των απολύσεων και τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Από την πλευρά του ο Λαναράς, με χτεσινή ανακοίνωση της μητρικής εταιρίας ΦΑΝΚΟ, επιχείρησε να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων στα εργοστάσιά του, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις θέτουν σε κίνδυνο και άλλες θέσεις εργασίας.

Η απάντηση των εργατών θα δοθεί με τη νέα πανεργατική απεργία της Τρίτης, όπου αναμένεται για μια ακόμη φορά να νεκρώσει η Νάουσα, αφού τις επόμενες μέρες συνεδριάζουν τα σωματεία της πόλης, προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Βαρβαρέσος», ύστερα και από την απόλυση μιας νέας εργάτριας την Τρίτη. Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση αναμένονται και από τους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες της Νάουσας.

Χτες, εξάλλου, αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων της «Τρικολάν» και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης Χρήστος Τρεμπελής επισκέφτηκαν τους διευθυντές του 1ου και 2ου Ενιαίου Λυκείου της πόλης για να καταγγείλουν τη στάση τους απέναντι στους μαθητές κατά την απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μαθητών σε όλα τα Λύκεια της πόλης ζήτησαν να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων της «Τρικολάν», οι διευθυντές των σχολείων αποφάσισαν να πάνε εκδρομή, ενώ απείλησαν με απουσίες όσους μαθητές θα συμμετείχαν στην πανεργατική απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

Η στάση της διεύθυνσης στα δυο Λύκεια και στα δυο ΤΕΕ της Νάουσας προκαλεί ερωτηματικά, αφού η ΕΛΜΕ είχε ήδη στείλει στα σχολεία έγγραφο με το οποίο καλούσε τους καθηγητές να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργάνωναν τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων της πόλης και το Εργατικό Κέντρο.

Το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων της «Τρικολάν» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, στηρίζοντας με κάθε μέσο τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλιά. Σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Αγγελο Τζέκη, αναμενόταν να παραβρεθεί στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιούσαν οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» στο χώρο τους εργοστασίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ