ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση FIR και εναέριου χώρου

Μετά την ελληνοτουρκική «συμφωνία» για τους αεροδιαδρόμους, η Τουρκία ορίζει μονομερώς πεδία βολής στην περιοχή της Λήμνου

Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση από την Τουρκία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Το FIR Αθηνών (αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο διεθνή χώρο) και ο ελληνικός εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων μπήκαν και πάλι στο στόχαστρο των τουρκικών μεθοδεύσεων, πριν περάσει καν ένας μήνας από τη συμφωνία Αθήνας - Αγκυρας, στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού για την αεροπλοΐα (ICAO), για τους νέους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα στην «Ελευθεροτυπία», η Αγκυρα όρισε μονομερώς πεδίο βολής εντός του ελληνικού FIR και μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, πλησίον της Λήμνου, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων, που είναι τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, πράγμα το οποίο αμφισβητείται από την Τουρκία, επιμένοντας ότι και ο εναέριος χώρος πρέπει να είναι όσο και τα χωρικά ύδατα, δηλαδή 6 ναυτικά μίλια. Η δέσμευση της περιοχής αυτής, εκτός από την παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργεί πρόβλημα και στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.

Προηγήθηκε στις 19 Σεπτέμβρη αίτημα των τουρκικών αρχών προς τις ελληνικές υπηρεσίες για την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση της περιοχής, με πρόσχημα τις ανάγκες τουρκικής αεροναυτικής άσκησης από τις 10 Οκτώβρη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μετά από επικοινωνία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας έστειλε στις 24 Σεπτέμβρη σήμα στις τουρκικές αρχές, όπου τονίζει ότι η περιοχή δεν προσφέρεται για άσκηση. Στις 25 Σεπτέμβρη ήρθε η ανταπάντηση από την Αγκυρα, που είχε τελεσιγραφικό χαρακτήρα, όπου αναφέρεται ότι η περιοχή βρίσκεται στον διεθνή εναέριο χώρο - αγνοώντας πλήρως τόσο το ελληνικό FIR όσο και τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων - και ως εκ τούτου τα τουρκικά αεροσκάφη θα πετάνε χωρίς να δίνουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές, οι οποίες - κατά τον τουρκικό ισχυρισμό - υποχρεούνται να εκδώσουν τη ΝΟΤΑΜ.

Η Τουρκία τελικά εξέδωσε στις 30 Σεπτέμβρη μονομερώς τη ΝΟΤΑΜ (Α1822/03), αδιαφορώντας πλήρως για το ελληνικό FIR, τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πάγια τακτική της τουρκικής πλευράς, δηλαδή το να ζητάει την έκδοση από τις ελληνικές αρχές ΝΟΤΑΜ σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και τελικά να δεσμεύει μονομερώς την περιοχή. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με την πρόσφατη συμφωνία στον ICAO για τους αεροδιαδρόμους, καθώς αφορά την ίδια περιοχή του Αιγαίου.

ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Υποβαθμίζει το θέμα η κυβέρνηση

Τη συνεχή απομείωση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατήγγειλε στη Βουλή η Λ. Κανέλλη

Σε προσπάθεια υποβάθμισης της σοβαρότητας του θέματος των νέων αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο που διευκολύνουν τις παράνομες δραστηριότητες των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, επιδόθηκαν χτες τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, οι Λ. Λωτίδης, υφυπουργός Αμυνας, Μ. Στρατάκης, Μεταφορών και Τ. Γιαννίτσης, Αναπληρωτής Εξωτερικών, ισχυρίστηκαν ότι οι νέοι αεροδιάδρομοι όχι μόνο δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα αλλά πρόκειται για ρύθμιση που αφορά μόνο τις πολιτικές αερομεταφορές και είναι θετική για τη χώρα μας. Είπαν ότι οι νέοι αεροδιάδρομοι δεν είναι αποτέλεσμα διμερούς διαπραγμάτευσης με την Τουρκία αλλά μια διεθνής συμφωνία του ICAO, του οργανισμού που ρυθμίζει τις αερομεταφορές. Ολες οι χώρες έχουν μέχρι σήμερα δικαίωμα να υποβάλλουν ενστάσεις για τη συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από τον ICAO στις 8 Οκτώβρη και θα αρχίσει να ισχύει από τις 25 Δεκέμβρη του 2003.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν ότι μετά τους νέους αεροδιαδρόμους δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αφού θα συνεχίσουμε να ζητάμε τα σχέδια πτήσεις τους, αλλιώς θα προχωρούμε σε αναχαιτίσεις όπως γινόταν μέχρι τώρα. Δεν αποκτά πλεονέκτημα η Τουρκία, είπαν χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκαν ότι ανάμεσα στα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα, είναι και το οικονομικό αφού με τη χρήση των αεροδιαδρόμων θα υπάρξει αύξηση των σχετικών εσόδων κατά 3,5%.

Για πορεία «συνεχούς απομείωσης» κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έκανε λόγο στην τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τονίζοντας ότι ήδη η Τουρκία ανακοίνωσε την πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης στη Λήμνο σε περιοχή που απέχει 5,6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού.

Σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς κομπασμούς για την ύπαρξη οικονομικής ωφέλειας, τόνισε ότι για ένα εκατομμύριο ευρώ η κυβέρνηση απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κατήγγειλε δε, ότι σχεδιάζεται να δοθεί σε ιδιώτες η ψηφιοποίηση των αεροναυτικών χαρτών και ζήτησε από τους παριστάμενους υφυπουργούς να καταθέσουν έστω και έναν χάρτη επίσημο που να φαίνονται τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο.

Για ρυθμίσεις που δίνουν στην Τουρκία ό,τι παγίως διεκδικούσε, έκαναν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ο Γερ. Αρσένης είπε ότι η σχετική συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει πριν καταλήξει η συμφωνία για τους αεροδιαδρόμους.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο κλίμα της συνολικής διευθέτησης

Δεκτός από αρεοπαγίτη ο όρος «τουρκικός» για τη μειονότητα στη Θράκη

Το δικαίωμα του «αυτοπροσδιορισμού» της θρησκευτικής μειονότητας της Θράκης επανέρχεται, μέσα από τις διαδικασίες της ...ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, στο προσκήνιο, σε μια στιγμή που παρατηρείται μια γενικότερη κινητικότητα στα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδα «Το Βήμα», μια «απόφαση-βόμβα» πρόκειται να ανακοινώσει ο Αρειος Πάγος. Το ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, θα επιτρέψει τη χρήση του όρου «Τούρκοι της Δυτικής Θράκης», βάσει του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού. Η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το χτεσινό «Βήμα», έχει ήδη ενημερωθεί για την απόφαση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Κασαβέτης αποδέχεται τη χρήση του παραπάνω όρου καθώς και του όρου «Τουρκική Ενωση» από τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που κατοικούν στη Δυτική Θράκη. Η εισήγησή του έγινε στο Δ΄ Πολιτικό Τμήμα, στο οποίο προεδρεύει ο Σπύρος Πατεράκης και εξετάζει την αίτηση αναίρεσης απόφασης του Εφετείου Θράκης, σύμφωνα με την οποία το σωματείο με την επωνυμία «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» όφειλε να διαλυθεί επειδή η λειτουργία του είναι «αντίθετη προς τη δημόσια τάξη».

Στο χτεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» προβάλλονται και οι απόψεις «κύκλων» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με εμπιστοσύνη και χωρίς τις φοβίες του παρελθόντος το μειονοτικό ζήτημα, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη ακολουθώντας όλα αυτά τα χρόνια πολιτική διακρίσεων απέναντι στις μειονότητες και ιδιαίτερα στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Προφανώς, πρόκειται για τους ίδιους κύκλους οι οποίοι χειροκροτούσαν εντυπωσιασμένοι την «τολμηρή» άποψη που διατύπωνε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, αποδεχόμενος, πριν αποφανθούν τα δικαστήρια, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για τη μειονότητα. Το 1999, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είχε δηλώσει σχετικά με το θέμα: «Αν δεν αμφισβητούνται τα σύνορα, ποσώς με ενδιαφέρει το αν ο ένας λέγεται μουσουλμάνος ή Τούρκος ή Βούλγαρος ή Πομάκος (...)

» Αν όμως ο όρος "τουρκική μειονότητα" χρησιμοποιείται από μια χώρα για να δημιουργήσει αναταραχές, για να αλλάξει τα σύνορα, τότε βεβαίως ο όρος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα».

Τα επίσημα...

«Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, σέβεται τη Συνθήκη της Λοζάνης και δεν εμπλέκεται σε θέματα που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, για το δημοσίευμα του «Βήματος», στο οποίο αναφέρεται ότι ο Αρειος Πάγος αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα οδηγήσει σε αναγνώριση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ως τουρκικής.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτης, δήλωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Τ. Γιαννίτσης.

...Ανησυχία

Η επικρατούσα άποψη μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων του ελληνικού ΥΠΕΞ, πάντως, είναι ότι μια τέτοια απόφαση θα λειτουργήσει με τρόπο που υπονομεύει την ισχύ της Συνθήκης της Λοζάνης. Πρόκειται, όπως υπογραμμίζουν, για τη συνθήκη που καθορίζει το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και περιγράφει το καθεστώς της μειονότητας στη Θράκη ως θρησκευτικής. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως είναι γνωστό ότι επί δεκαετίες η Αγκυρα, με προμετωπίδα το προξενείο που διατηρεί στη Θράκη, εργάζεται συστηματικά για τη συνολική αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης. Γνωστό είναι, επίσης έλεγαν «με νόημα» οι ίδιοι κύκλοι τοποθετώντας το δημοσίευμα στη συγκυρία των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά, ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν δεσμευτεί να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέχρι το Δεκέμβρη του 2004...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ