Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση FIR και εναέριου χώρου

Μετά την ελληνοτουρκική «συμφωνία» για τους αεροδιαδρόμους, η Τουρκία ορίζει μονομερώς πεδία βολής στην περιοχή της Λήμνου

Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση από την Τουρκία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων στο Αιγαίο, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Το FIR Αθηνών (αρμοδιότητα ελέγχου των πτήσεων στο διεθνή χώρο) και ο ελληνικός εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων μπήκαν και πάλι στο στόχαστρο των τουρκικών μεθοδεύσεων, πριν περάσει καν ένας μήνας από τη συμφωνία Αθήνας - Αγκυρας, στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού για την αεροπλοΐα (ICAO), για τους νέους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα στην «Ελευθεροτυπία», η Αγκυρα όρισε μονομερώς πεδίο βολής εντός του ελληνικού FIR και μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο, πλησίον της Λήμνου, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων, που είναι τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, πράγμα το οποίο αμφισβητείται από την Τουρκία, επιμένοντας ότι και ο εναέριος χώρος πρέπει να είναι όσο και τα χωρικά ύδατα, δηλαδή 6 ναυτικά μίλια. Η δέσμευση της περιοχής αυτής, εκτός από την παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργεί πρόβλημα και στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.

Προηγήθηκε στις 19 Σεπτέμβρη αίτημα των τουρκικών αρχών προς τις ελληνικές υπηρεσίες για την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση της περιοχής, με πρόσχημα τις ανάγκες τουρκικής αεροναυτικής άσκησης από τις 10 Οκτώβρη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μετά από επικοινωνία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας έστειλε στις 24 Σεπτέμβρη σήμα στις τουρκικές αρχές, όπου τονίζει ότι η περιοχή δεν προσφέρεται για άσκηση. Στις 25 Σεπτέμβρη ήρθε η ανταπάντηση από την Αγκυρα, που είχε τελεσιγραφικό χαρακτήρα, όπου αναφέρεται ότι η περιοχή βρίσκεται στον διεθνή εναέριο χώρο - αγνοώντας πλήρως τόσο το ελληνικό FIR όσο και τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων - και ως εκ τούτου τα τουρκικά αεροσκάφη θα πετάνε χωρίς να δίνουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές, οι οποίες - κατά τον τουρκικό ισχυρισμό - υποχρεούνται να εκδώσουν τη ΝΟΤΑΜ.

Η Τουρκία τελικά εξέδωσε στις 30 Σεπτέμβρη μονομερώς τη ΝΟΤΑΜ (Α1822/03), αδιαφορώντας πλήρως για το ελληνικό FIR, τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων και την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια πάγια τακτική της τουρκικής πλευράς, δηλαδή το να ζητάει την έκδοση από τις ελληνικές αρχές ΝΟΤΑΜ σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και τελικά να δεσμεύει μονομερώς την περιοχή. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με την πρόσφατη συμφωνία στον ICAO για τους αεροδιαδρόμους, καθώς αφορά την ίδια περιοχή του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ