ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Επί τάπητος η αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ

Αναχώρησε χτες για τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 του Οκτώβρη στο Κολοράντο. Στο σύνοδο αυτή θα τεθεί επί τάπητος από τις ΗΠΑ η απαίτησή τους για αύξηση, μέχρι διπλασιασμού σε πρώτη φάση, των στρατιωτικών δυνάμεων που διαθέτουν οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί ζητούν από τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες να διαθέσουν για αποστολές του εξωτερικού το 4% του στρατιωτικού τους δυναμικού. Το θέμα αυτό συνδέεται και με την άλλη απαίτηση των Αμερικανών από τους συμμάχους τους, να στείλουν στρατεύματα και στο Ιράκ, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα αυτή απαιτεί όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία για την καταστολή της αυξανόμενης ιρακινής αντίστασης.

Τις ίδιες μέρες θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγος Π. Χαρβάλας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ από σήμερα έως τις 12 του μήνα. Συγκεκριμένα, θα παρευρεθεί μαζί με τους αρχηγούς άλλων χωρών στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει ο αρχηγός του στρατού των ΗΠΑ. Ωστόσο, περισσότερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του και κυρίως «η ενημέρωση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΓΕΣ, που θα του γίνει στο Αμερικανικό Πεντάγωνο για τη Διεύθυνση Δόγματος και Εκπαίδευσης του Στρατού των ΗΠΑ (TRADOC) και ειδικότερα για την αποστολή, το έργο και τη μελλοντική δομή του αμερικανικού στρατού, τα συμπεράσματα από τις επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τα νέα δόγματα και τον επαγγελματικό στρατό».

Το TRADOC είναι υπεύθυνο έναντι του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ για την εκπαίδευση του προσωπικού, τη μελέτη και τη συγγραφή δογμάτων και την εκπόνηση των απαιτήσεων σε ό,τι αφορά της μελλοντικές επιχειρησιακές εξελίξεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το ΓΕΣ, «η παρούσα ενημέρωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στη δημιουργία και οργάνωση αντίστοιχης Διεύθυνσης στο ΓΕΣ, η οποία ήδη έχει αποφασιστεί, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Αμυνας».

Η Ελλάδα στους ... ισχυρούς του Ευρωστρατού

Για τα επόμενα βήματα στην οργάνωση και ανάπτυξη του Ευρωστρατού, αποφάσισαν, κατά τη διήμερη άτυπη Σύνοδό τους στη Ρώμη, ο υπουργοί Αμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την πλάστιγγα, στο μεταξύ, να γέρνει υπέρ του συμπληρωματικού του ρόλο απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η δημιουργία ανεξάρτητου Κέντρου Επιχειρήσεων για τις επιχειρήσεις που θα αναλαμβάνει στο εξής η Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Οπως δήλωσε με ιδιαίτερη έπαρση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ελλάδα θα αποτελούν τον κύριο βραχίονα του σχεδιασμού του Κέντρου Επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, τον πυρήνα για την ανάπτυξη της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), που είχε παρουσιαστεί ως το εν δυνάμει αντίβαρο απέναντι στις ΗΠΑ, παραμερίζεται. Το εισιτήριο για την είσοδο της Ελλάδας στο «κλαμπ» των ισχυρών του Ευρωστρατού είναι οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες, που, ως ποσοστό του ΑΕΠ, φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου, στην ομάδα εργασίας που ανέλαβε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της σχετικής πρωτοβουλίας δε μετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ, επειδή δεν έχουν τις σχετικές δυνατότητες, άφησε, δε, να εννοηθεί ότι το Ευρωπαϊκού Κέντρο Επιχειρήσεων θα συνεργάζεται άμεσα με το αντίστοιχο του ΝΑΤΟ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσκολλημένη στο «σχέδιο Ανάν»

Την Κυπριακή Δημοκρατία επισκέπτεται αυτές τις μέρες ο Ελληνας υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Σε συνάντηση χτες με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο τόνισε την ανάγκη για σταθερή γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό και για προσπάθεια επίτευξης λύσης όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του «σχεδίου Ανάν» ως «καλή βάση για διαπραγμάτευση». Ο,τι δηλαδή λένε και οι ΗΠΑ.

Εξάλλου χτες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο, όπου έγινε λεπτομερής ενημέρωση εκ μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου για τις επισκέψεις του στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και τη Ρώμη, τις συνομιλίες του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τις συναντήσεις του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με ηγέτες κρατών και με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να διευκολύνει τους Τουρκοκύπριους ώστε να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές σύμφωνα με νόμο που θα ψηφίσει στη Βουλή. Παράλληλα, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές εκπαιδευτικές οργανώσεις ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ανταλλαγών επισκέψεων, καθώς και κοινών επισκέψεων σε σχολεία.

Από τουρκικής πλευράς, αναμένονται σήμερα στα κατεχόμενα οι Απτουλατίφ Σιενέρ, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου της Τουρκίας και Χιλμί Γκιουλέρ, υπουργός Ενέργειας. Θα παραστούν στα εγκαίνια ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο κατεχόμενο χωριό Τράπεζα.

Ο δε Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στις εκλογές στο ψευδοκράτος, το Δεκέμβρη, επιχειρεί να αντιστρέψει την κατηγορία, που του εξαπολύεται, για εξαγορά ψήφων. Ισχυριζόμενος ότι «κάποιοι θα θελήσουν να εξαγοράσουν ψήφους», συμβουλεύει τους ψηφοφόρους στους οποίους θα προσφερθούν χρήματα να τα πάρουν και στην κάλπη να ψηφίσουν εκείνο που θέλουν. Πρόσθεσε όμως ότι καλύτερα θα ήταν να πετάξουν τα χρήματα στο πρόσωπο αυτών που τα προσφέρουν, γιατί «είναι χρήματα ξεπουλήματος του κράτους».

Δικομματική διαμάχη για τα «Λέοπαρντ»

Νέα πράξη δικομματικού καβγά γύρω από τις προμήθειες οπλικών συστημάτων εκδηλώθηκε, τη φορά αυτή με αφορμή την προμήθεια των 170 αρμάτων μάχης τύπου «Λέοπαρντ». Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπεύθυνος του τομέα Αμυνας της ΝΔ, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, όπου μιλάει για προμήθειες και ζητά να διερευνηθεί «η ύποπτη αυτή υπόθεση». Οπως αναφέρει, αντί των 248 αρμάτων που είχαν προγραμματιστεί να αγοραστούν στο πλαίσιο του ΕΜΠΑΕ 2000-2005, αγοράστηκαν μόνο 170, χωρίς να περιλαμβάνονται στη σύμβαση προμήθειας ούτε τα πυρομαχικά ούτε τα ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους.

Αφορμή αποτέλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει σύμβαση δύο υπεράκτιων εταιριών (της κατασκευάστριας IBOS, γερμανικών συμφερόντων και της EVANSTON, ελληνικών συμφερόντων) που προέβλεπε καταβολή 60 εκατ. ευρώ από τη μία στην άλλη ως προμήθεια για την παραπάνω πώληση των αρμάτων. Στο μεταξύ, με βάση τα ίδια δημοσιεύματα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την αγορά των συγκεκριμένων αρμάτων. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δ. Ασπρογέρακας, ενώ στην εισαγγελική παραγγελία τονίζεται ότι η έρευνα δε σχετίζεται με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πάντως από κύκλους του υπουργείου Αμυνας έγινε γνωστό ότι η διαπραγμάτευση με την προμηθεύτρια εταιρία έγινε απευθείας χωρίς τη μεσολάβηση υπεράκτιας εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ