ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Αμερικανική «κάλυψη» στην ισραηλινή επίθεση

Χωρίς περιορισμούς το δικαίωμα «αυτοάμυνας» του Ισραήλ κατά τον Πρόεδρο Μπους, που έδωσε και τυπικά το «πράσινο φως» στην ισραηλινή ηγεσία να κλιμακώσει τις προκλήσεις προς τη Συρία, μία μέρα μετά την αεροπορική επίθεση στο έδαφός της

Από το σημείο που βομβάρδισαν τα ισραηλινά αεροπλάνα

Associated Press

Από το σημείο που βομβάρδισαν τα ισραηλινά αεροπλάνα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Το Ισραήλ δε θα πρέπει να νιώθει ότι υπάρχουν περιορισμοί στο δικαίωμά του να αμύνεται» δήλωνε, χτες ένα εικοσιτετράωρο μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εντός του συριακού εδάφους, ο Αμερικανός Πρόεδρος, δίνοντας και τυπικά το «πράσινο φως» στην ισραηλινή ηγεσία να επιμείνει στις προκλήσεις και προσφέροντάς της το μανδύα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας». Η ισραηλινή ενέργεια, εκτός από το προφανές της παραβίασης της συριακής κυριαρχίας και κάθε έννοιας δικαίου, καλλιεργεί το έδαφος για ανεξέλεγκτες εξελίξεις στην, ήδη, εύφλεκτη περιοχή, στο πλαίσιο, προφανώς, του σχεδίου «γενικής αναδιαμόρφωσης της Μέσης Ανατολής» που έχει «οραματιστεί» ο Πρόεδρος Μπους.

Στο μεταξύ χωρίς ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Δαμασκού. Η Ουάσιγκτον, αν και δεν προχώρησε σε άμεση απειλή άσκησης βέτο, επέμεινε ότι «δεν είναι αναγκαία η ψηφοφορία ούτε ένα ακόμη σχέδιο ψηφίσματος» και πρότεινε την πραγματοποίηση περαιτέρω διαβουλεύσεων. Το συριακό σχέδιο ψηφίσματος ζητά να καταδικαστεί «η ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος της Συρίας, καθώς η πολιτική αυτή απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη τόσο στην περιοχή όσο και διεθνώς». Οπως διευκρίνισε ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Φαϊσάλ Μεκντάντ, η Δαμασκός προσέφυγε στον ΟΗΕ, καθώς «έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή της ειρήνης».

Γαλλία, Βρετανία, Κίνα και Γερμανία, διά στόματος του καγκελαρίου Σρέντερ που περιοδεύει σε αραβικές χώρες, έκαναν λόγο για «απαράδεκτη κίνηση που παραβιάζει την κυριαρχία άλλης χώρας και το διεθνές δίκαιο». Εντούτοις, όπως διευκρίνιζε ο Σρέντερ, η χώρα του, πιθανότατα, δε θα υποστηρίξει το συριακό σχέδιο ψηφίσματος «επειδή δεν είναι αρκετά ισορροπημένο». Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν αρκετές χώρες.

Την καταδίκη τους για την ισραηλινή επίθεση εξέφρασαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, η Δανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια. Ο Χαβιέ Σολάνα υπογράμμιζε ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Εκτίμησε, επίσης, ότι σε μια περιοχή που διέρχεται κρίση «η κάθε κίνηση θα πρέπει να βοηθά στη μείωση και όχι στην αύξηση της έντασης», παρατήρηση στην οποία φρόντισαν να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους όλοι όσοι εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση», όπως η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, Ανα Παλάθιο ή ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Οργή από Αραβες, «κάλυψη» από Ουάσιγκτον

«Το Ισραήλ επιδιώκει να παρασύρει την περιοχή σε μια δίνη βίας» υποστήριξε ο Αραβικός Σύνδεσμος, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, ζητώντας από τον ΟΗΕ «να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τις ισραηλινές προκλήσεις». Τη βαρύτατη καταδίκη τους για την «παραβίαση της κυριαρχίας της αδελφής χώρας» εξέφρασαν οι Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, Αίγυπτος, Κατάρ, Σ. Αραβία, Υεμένη, Μπαχρέιν, Ιορδανία. Οι αραβικές ηγεσίες προειδοποίησαν για επικίνδυνη κλιμάκωση και διάχυση της βίας στην περιοχή, καθώς «το Ισραήλ φαίνεται να προσπαθεί να προκαλέσει τα αραβικά στρατεύματα σε αναμέτρηση».

Στον αραβικό Τύπο, χτες, το ερώτημα που κυριαρχούσε ήταν αν η Ουάσιγκτον γνώριζε τις ισραηλινές προθέσεις εγκαίρως. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε ενημερωθεί και υποστήριζαν ότι ο Πρόεδρος Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αμέσως μετά την εκδήλωση της επίθεσης. Ο Μπους φέρεται να επανέλαβε στο Σαρόν ότι «οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να βοηθά στη μείωση της έντασης».

Εντούτοις, η Ουάσιγκτον, διά μέσου πολλών αξιωματούχων αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Μπους, κατέστησε σαφές ότι «καλύπτει» το Ισραήλ. Ετσι, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν, εκτός από τις συμβουλές αυτοσυγκράτησης εκατέρωθεν, δήλωνε ότι οι «ΗΠΑ επανειλημμένως συμβούλευσαν τη Συρία να μην υποθάλπει τρομοκράτες». Ο πρέσβης των ΗΠΑ, στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, συμπλήρωνε ότι «η Συρία βρίσκεται στη λάθος πλευρά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, η προκλητική εμφάνιση του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ, Νταν Γκίλερμαν, ήταν αναμενόμενη. Ο Γκίλερμαν, αφού χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση για έκτακτη σύνοδο τη μέρα της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ, χαρακτήρισε τη Συρία «χώρα μέλος του άξονα του κακού, που υποστηρίζει πρακτικά και οικονομικά τους τρομοκράτες, όπως έκανε και με τον Σαντάμ» και κατέληξε ότι η επίθεση «ήταν αναγκαία για την αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Αφησε να εννοηθεί, μάλιστα, ότι αν χρειαστεί θα επαναληφθεί ένα τέτοιο πλήγμα.

Διαψεύσεις και εγρήγορση

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν, από χτες το πρωί, οι παλαιστινιακοί προσφυγικοί καταυλισμοί στο Νότιο και στο Βόρειο Λίβανο, εκτιμώντας ότι μια νέα ισραηλινή επιδρομή δεν είναι απίθανη. Την ίδια στιγμή, η ισλαμιστική «Τζιχάντ» διέψευδε ότι η ίδια έχει μαχητές στο έδαφος της Συρίας, κάτι που επικαλέστηκε η ισραηλινή πλευρά για να δικαιολογήσει ως «αντίποινα» το πλήγμα σε περιοχή, 15 χλμ βορείως της Δαμασκού, την Κυριακή το πρωί, όπου υποστηρίζει ότι υπήρχε «στρατόπεδο εκπαίδευσης της "Χαμάς", της "Τζιχάντ" και του "Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης"». Το Ισραήλ, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που υποτίθεται ότι γυρίστηκε στο «στρατόπεδο» πριν από 18 μήνες από ιρανικό δίκτυο. Η Δαμασκός επιμένει ότι πρόκειται για τον καταυλισμό Αϊν αλ Σάμπεχ.

Χτες το απόγευμα, ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου του ΟΗΕ στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα και έπληξαν και σπίτι στην Κφαρ Σουμπά, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα. Δεν έγινε γνωστό πώς άρχισε το επεισόδιο.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Συνεχίζει απτόητος τις κατεδαφίσεις ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Συνεχίζει απτόητος τις κατεδαφίσεις ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε, με διάταγμά του, τα παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μία μέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα. Η 8μελής κυβέρνηση υπό τον Αχμαντ Κορέι θα ορκιστεί, σήμερα, και έχει δικαίωμα διακυβέρνησης για ένα μήνα. Για οποιαδήποτε παράταση θα χρειαστεί η υποστήριξη του Κοινοβουλίου. Ο Κορέι δεσμεύτηκε στον «οδικό χάρτη» αλλά κατέστησε σαφές ότι δε θα πατάξει διά της βίας τις ένοπλες οργανώσεις, ενώ τα ισραηλινά σχόλια ήταν και πάλι αρνητικά.

Η κίνηση του Γιάσερ Αραφάτ εκτιμάται ότι ήρθε ως αντίδραση στις νέες απειλές εναντίον της ίδιας της ζωής του και της παραμονής του επί παλαιστινιακού εδάφους, που εκτόξευσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμώντας ότι η Π. Αρχή ευθύνεται για την επίθεση γυναίκας - καμικάζι σε εστιατόριο της Χάιφα, το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50. Την ευθύνη της επίθεσης, που σημειώθηκε παρά τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ, ανέλαβε η «Τζιχάντ». Μια μέρα μετά τα ισραηλινά αντίποινα, σε συριακό έδαφος, αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη με εισβολές και αποκλεισμούς, η «Χαμάς» προειδοποίησε με «νέες επιθέσεις αν το Ισραήλ πλήττει και αδελφές αραβικές χώρες».

Την Κυριακή, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε οδόφραγμα στη νότια Γάζα, στο οποίο, χτες, τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο Παλαιστίνιοι (ο ένας 14χρονος), επειδή δε σταμάτησαν στις ισραηλινές εντολές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Σε επίθεση χθες το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν τον φανατικό σουνίτη βουλευτή Μολάνα Αζάμ Ταρίκ, τον οδηγό του και τρεις σωματοφύλακές του. Ο Ταρίκ, ηγέτης της εκτός νόμου οργάνωσης Σιπάχ - ε - Σαχάμπα, «είχε αναρίθμητους εχθρούς», σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, λόγω της εμπλοκής του στους φόνους «εκατοντάδων σιιτών».

ΑΣΑΜ.- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Ινδών εργαζομένων στις φυτείες τσαγιού του Ασαμ, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία από ιδιωτική (!) δύναμη ασφαλείας πέντε διαδηλωτών, που ζητούσαν αύξηση των αποδοχών τους την 29η Σεπτέμβρη και την 12ωρη στάση εργασίας την 1η Οκτώβρη.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Οι αρχές της Ουγκάντας εξέφραζαν φόβο για το θάνατο αρκετών δεκάδων (τουλάχιστον 45) ατόμων, στη διάρκεια τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε χτες σε γέφυρα έξω από υδροηλεκτρικό φράγμα στην ανατολική Ουγκάντα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Φονική ενέδρα σε βάρος της βραβευμένης στην Ιταλία για την πολύχρονη προσφορά της στη Σομαλία, ως εργαζόμενης σε αποστολές αρωγής, έστησαν χτες άγνωστοι δράστες. Η 60χρονη Ιταλίδα νοσοκόμα, Αναλένα Τονέλι, έχασε τη ζωή της από τα πυρά αγνώστου έξω από σανατόριο φυματικών στην περιοχή Μποράνα (930 χλμ. βορειοδυτικά της σομαλικής πρωτεύουσας).

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.- Επιχείρηση απομάκρυνσης 17.000 κατοίκων τριών περιοχών της βόρειας Μαλαισίας πραγματοποιούν από χτες οι μαλαισιανές αρχές, λόγω των πλημμυρών που προκαλούν ραγδαίες βροχοπτώσεις.

ΑΤΛΑΝΤΑ.- Με αίμα βάφτηκε η κυριακάτικη λειτουργία σε εκκλησία της Ατλάντα των ΗΠΑ, όταν μία γυναίκα εισέβαλε στην εκκλησία και σκότωσε τη μητέρα της και τον ιερέα. Αμέσως μετά, αυτοκτόνησε.

ΟΣΛΟ.- Ο 74χρονος Αμερικανός Πολ Λότερμπαρ και ο 70χρονος Βρετανός Πίτερ Μάνσφιλντ μοιράζονται από χτες το φετινό βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για τις καθοριστικές ανακαλύψεις τους στην ανάπτυξη μεθόδων που οδήγησαν στη σύγχρονη μαγνητική κάμερα και τη μαγνητική τομογραφία.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.- Απέπλευσε χτες από το λιμάνι Κρίμπι του Καμερούν το πρώτο πετρελαιοφόρο που τροφοδοτήθηκε με 950.000 βαρέλια μαύρου χρυσού από νέο δίκτυο πετρελαιαγωγών μήκους 1.075 χλμ. που εκτείνεται από το Τσαντ έως τα επίνεια του Καμερούν στον Ατλαντικό. Το δίκτυο χρηματοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και από τις πετρελαϊκές EXXONMOBIL, CHEVRON TEXAKO και (μαλαισιανή)PETRONAS.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ