ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διπλωματική και πρακτική «δυστοκία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χωρίς την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι άλλος ένας κύκλος διαβουλεύσεων ανάμεσα στις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έσπευσε να διαβεβαιώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι η Ουάσιγκτον «θα ενισχύσει όσο περισσότερο γίνεται το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Οργανισμού».

Εντούτοις, ο Κόφι Ανάν φέρεται να επιμένει ότι στο πλαίσιο του υπάρχοντος κειμένου ο ΟΗΕ δεν επιθυμεί να αναλάβει κανέναν πολιτικό ρόλο διότι δεν υπάρχει το χρονοδιάγραμμα των 3 - 5 μηνών που επιθυμεί για πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς και για ανάληψη της επίβλεψης της οικονομικής ανοικοδόμησης από τον ΟΗΕ. Με τον ΓΓ του Οργανισμού φαίνεται ότι συμφωνούν τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όπως χαρακτηριστικά «διέρρεαν» διπλωμάτες, αν τεθεί σε ψηφοφορία το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος δε θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες 9 θετικές ψήφους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση της ομάδας που επιβλέπει την «καταστολή της αντίστασης από τα απομεινάρια του καθεστώτος» στο Ιράκ, κρίνοντας, προφανώς, ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική. Οπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η Κοντολίζα Ράις τίθεται επικεφαλής μιας ομάδας που θα αποτελείται από 4 υποεπιτροπές (επικοινωνίας, πολιτικής, καταστολής και οικονομίας), οι οποίες θα αναλάβουν το συντονισμό της κατοχής. Για πολλούς αναλυτές, η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε ως «αποτυχία του Πενταγώνου και απόπειρα παραγκωνισμού του», όμως ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έσπευσε να δηλώσει ότι συμμετείχε στο νέο σχεδιασμό.

Από την πλευρά του, για έναν «παρατεταμένο και μάταιο πόλεμο» στο Ιράκ προειδοποίησε, μέσα από συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι ήταν «λάθος» η εισβολή στο Ιράκ και επέμεινε ότι δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, καμία απόδειξη σύνδεσης του προηγούμενου καθεστώτος με την τρομοκρατία, είτε με τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Πούτιν εκτίμησε ότι «τώρα πλέον δημιουργήθηκε εκεί που δεν υπήρχε ένας παράδεισος για τους τρομοκράτες» και κατέστησε σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς κυρίαρχο ρόλο του ΟΗΕ, «δεν υπάρχει περίπτωση αποστολής ρωσικών στρατευμάτων».

Στο μεταξύ, εντός της κατεχόμενης χώρας, πληθαίνουν οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε κατοχικά στρατεύματα και εξοργισμένους πρώην στρατιωτικούς ή αστυνομικούς που διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των μισθών τους από τον Απρίλη. Στο Κιρκούκ, χτες, 2 Ιρακινοί πρώην αστυνομικοί σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά επειδή «κατά λάθος εκτιμήθηκε ότι διαδήλωναν», ενώ άλλοι 8 συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν. Δύο είναι οι νεκροί πρώην αστυνομικοί, την Κυριακή, σε διαδήλωση και στη Βαγδάτη, ενώ 1 είναι ο νεκρός στη Βασόρα σε διαδήλωση το Σάββατο, και 5 οι τραυματίες από συγκρούσεις με τους Βρετανούς στρατιώτες.

Παράλληλα, επίθεση με όλμους δέχτηκε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Σαμάρα και βουλγαρική στρατιωτική βάση στην Καρμπάλα, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Ανάλογη επίθεση έγινε την Κυριακή, κατά κατοχικής βάσης και στην Μπαακούμπα, όπου τις επόμενες ώρες ακολούθησε κύμα συλλήψεων. Τέλος, εκπρόσωπος των πολωνικών στρατευμάτων ανακοίνωσε χτες ότι σύντομα θα δώσει στη δημοσιότητα ρουκέτες που έπληξαν βάση τους και οι οποίες «είναι γαλλικής κατασκευής και μάλιστα φετινής παραγωγής»!

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Η αποστολή στρατευμάτων στη Βουλή

Διαδήλωση ενάντια στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ

Associated Press

Διαδήλωση ενάντια στην αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ.- Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) θα παρουσιάσει εντός της εβδομάδας - από σήμερα έως και την Πέμπτη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου - εκ νέου το νομοσχέδιο για την αποστολή αδιευκρίνιστου αριθμού στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στη σχετική κυβερνητική σύσκεψη τα μέλη της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν απαξάπαντες την πρόταση, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατετίθετο στο Κοινοβούλιο «ίσως ακόμη και σήμερα... Για το θέμα θα υπάρξει συζήτηση πιθανώς αύριο (σ.σ.: σήμερα)». Παρά την απόρριψη από τη Βουλή του προηγούμενου νομοσχεδίου (Μάρτιος), οι κυβερνώντες δηλώνουν - ή, μήπως, εύχονται; - ότι «δεν προβληματίζονται» για την ψηφοφορία.

Τα τουρκικά και τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο δεν αποσαφηνίζει πόσους στρατιώτες θα στείλει η κυβέρνηση και πού ακριβώς εντός ιρακινής επικράτειας, πάντως το αμερικανικό αίτημα, όπως θυμίζει το Ασοσιέιτεντ Πρες, προέβλεπε αποστολή 10.000 ανδρών.

Τα αμερικανικά «ανταλλάγματα» για την αποστολή της τουρκικής ταξιαρχίας φέρονται να είναι τα δάνεια ύψους 8,5 δισ. από το ΔΝΤ χωρίς πρόσθετες υποχρεώσεις «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» - σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χουριέτ, τουλάχιστον - και η υπόσχεση «εξολόθρευσης» του ΡΚΚ/KADEK διά στόματος Τζέι Κόφερ Μπλακ, του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα «αντιτρομοκρατίας», την περασμένη βδομάδα. Η αποστολή, αν εγκριθεί, μοιάζει να είναι ζήτημα ημερών: Σύμφωνα με το CNN-Turk, το επιτελείο έχει θέσει τις δυνάμεις «σε ετοιμότητα».

Ωστόσο, όπως τονίζει - με την ...αναγκαία δόση απαξίας - η κεμαλική Τζουμχουριέτ, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, τα κόμματα της αριστεράς κ.ά. πολιτικές δυνάμεις προετοιμάζουν δυναμικές διαδηλώσεις στην Αγκυρα, με κύριο σύνθημα «όχι στην αποστολή» δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Επιθέσεων» συνέχεια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Για άλλη μια φορά ο τέως υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, περνά στην επίθεση ενάντια στις επιλογές της βρετανικής κυβέρνησης, αναφορικά με τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ετσι, δηλώνει ευθαρσώς ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, είχε παραδεχτεί λίγο πριν την εξαπόλυση της επίθεσης των Αμερικανοβρετανών, ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, δεν ήταν σε θέση και φυσικά δεν μπορούσε να κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά, όπως αναφερόταν στον επίμαχο φάκελο της βρετανικής κυβέρνησης, ώστε να τεκμηριωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο η επιχειρηματολογία υπέρ του πολέμου...

Οι ισχυρισμοί αυτοί αναφέρονται στα ημερολόγια του Ρόμπιν Κουκ, τα οποία δημοσιεύονται στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» και σύμφωνα με τα οποία ο Ρόμπιν Κουκ είχε γράψει ότι λίγο πριν από τον πόλεμο ο Τόνι Μπλερ είχε παραδεχτεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις ότι το καθεστώς της Βαγδάτης δε διέθετε όπλα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και παραιτηθείς από την προεδρία της Βουλής των Λόρδων, εξαιτίας της διαφωνίας με τον πόλεμο κατά του Ιράκ, προσθέτει σε αυτά τα «περίφημα» ημερολόγια ότι παρότι ο Τόνι Μπλερ δε θεωρούσε σημαντική απειλή το οπλοστάσιο του Ιράκ, ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε πόλεμο, ανεξάρτητα από το πόρισμα των επιθεωρητών όπλων των Ηνωμένων Εθνών, αν εντοπίσουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Εννοείται, ότι το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού απέρριψε, από την πλευρά του, τους ισχυρισμούς του Ρόμπιν Κουκ, χαρακτηρίζοντάς τους «παράλογους» και «εξωφρενικούς».

Ενας ακόμη «παράξενος» θάνατος

Υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες εντοπίστηκε τη Δευτέρα νεκρός ο 44χρονος Βρετανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόρλονγκ, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από το «Sky News» τον Ιούλη αφότου αποκαλύφθηκε ότι παρουσίασε ρεπορτάζ από το βρετανικό υποβρύχιο «HMS Splendid» που υποτίθεται ότι μετείχε σε πολεμική επιχείρηση, ενώ στην πραγματικότητα ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα.

Βάσει των όσων μεταδίδει το «Reuters», εκπρόσωπος του -ιδιοκτησίας Ρούπερτ Μέρντοχ- ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου του Τζέιμς Φόρλονγκ, δίχως να δώσει στη δημοσιότητα σχετικές λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ