ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Σβέικ» στο Ηρώδειο

Τη διάσημη αντιπολεμική σάτιρα του Τσέχου συγγραφέα Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» παρουσιάζει ο Θύμιος Καρακατσάνης, σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο. Το τετράτομο έργο του Χάσεκ, «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καυστικότερες σάτιρες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ήρωας, αν και θεωρείται πνευματικά «ανεπαρκής» καλείται να υπηρετήσει τον αυστριακό στρατό μόλις ξεσπάει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Σβέικ είναι έντιμος, αφελής, ανίκανος, αλλά ίσως πιο πονηρός απ' ό,τι δείχνει.

Οπως σημειώνει ο Θύμιος Καρακατσάνης «πρόκειται για αντιπολεμική σάτιρα, η οποία εκτός του γέλιου που προσφέρει, κινεί τη σκέψη και τη συνείδηση του θεατή. Ο κωμικοτραγικός Σβέικ είναι ανιδιοτελής πατριώτης, ένας λαϊκός άνθρωπος, που με την άδολη "πανουργία" του αντιστέκεται στον παραλογισμό και την αγριότητα του πολέμου».

Η θεατρική διασκευή είναι του Σωτήρη Πατατζή, η σκηνοθεσία -επεξεργασία κειμένου του Γιώργου Ρεμούνδου, η μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη, τα σκηνικά και κοστούμια της Κατερίνας Καρακατσάνη. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Παπαζήσης, Ολγα Πολίτου, Θόδωρος Συριώτης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Τάσος Πολιτόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Λιόλιος κ.ά.

«Αναχώρηση» και «Μεταμφίεση»

Η Νέλλη Αγγελίδου
Η Νέλλη Αγγελίδου
«Η Μεταμφίεση», το θεατρικό μονόπρακτο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, παρουσιάζεται και σήμερα, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου, στο «Από Μηχανής Θέατρο», στο πλαίσιο των θεατρικών Μονολόγων 2003, με την Ράνια Οικονομίδου. Στη «Μεταμφίεση», πρώτο του θεατρικό έργο, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης κλείνει την ηρωίδα του στους «τέσσερις τοίχους» της ιδεοληψίας της. Περιστοιχισμένη από τα ακριβά έπιπλα της κρεβατοκάμαράς της, μια γυναίκα χωρίς όνομα μονολογεί, αφηγείται στους νεκρούς της εκείνη τη νύχτα πριν από πέντε χρόνια που βρήκε απροσδόκητα ό,τι λαχταρά κάθε μικροαστός: αδούλευτα χρήματα. Πολλά. Ολα της τα βράδια αποκλειστική νοσοκόμα, συναντά κάποια στιγμή το «γέρο της», παλιό διπλωμάτη, όπως διατείνονταν οι δικοί του και φανέρωναν οι απίστευτες ιστορίες που ανέπλαθε ακατάπαυστα τις νύχτες της αρρώστιας του. Για το κοσμοπολίτικο παρελθόν του η ίδια βεβαιώθηκε, όταν πήρε στα χέρια της το ημερολόγιο που σχολαστικά κρατούσε γεμίζοντας κούτες ολόκληρες με σελίδες πυκνογραμμένες, σπαράγματα μιας ανήσυχης ζωής. Σκηνικά -Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου. Μουσική Επιμέλεια: Πάνος Γιαννακάκης. Φωτισμοί: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος. Σύνθεση -Ηχητικός Σχεδιασμός: Phil B. Ehggs.

Σήμερα, στο θέατρο «Μεταξουργείο», στα ίδια πλαίσια, θα δοθεί η δεύτερη παράσταση του επίκαιρης πολιτικοκοινωνικής θεματολογίας έργου του Αντώνη Δωριάδη «Η αναχώρηση, ή καρκίνος του λάρυγγος», με ερμηνεύτρια την Νέλλη Αγγελίδου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, σκηνικά - κοστούμια Δέσποινας Βολίδη, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη, μουσική επιμέλεια Διαμαντή Καραναστάση (συμμετέχει και στην παράσταση).

Γυναικεία δημιουργική «ματιά»

Εργο της Μαρίας Αναστασίου
Εργο της Μαρίας Αναστασίου
Εγκαινιάζεται στις 15 Οκτώβρη (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό), έκθεση ζωγραφικής της Αφροδίτης Παπαδούλη. Οπως σημειώνει η δημιουργός «Ζωγραφίζω από μια διάθεση να ανακαλύψω, αλλά και ν' ανατρέψω. Δε γνωρίζω εκ των προτέρων σχεδόν ποτέ τι είναι αυτό που θα προκύψει. Δεν μπορώ να εννοήσω τίποτα ως δεδομένο στο ζωγραφικό έργο. Οδηγούμαι τις πιο πολλές φορές ως το τέλος του χρησιμοποιώντας ό,τι αυτό το ίδιο μου αποκαλύπτει. Η μεγαλύτερή του αξία λοιπόν θα δοθεί από την ίδια τη διαδικασία. Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι το σπάσιμο της φόρμας κι αυτό που μ' ελκύει είναι η καθαρότητα κι η λάμψη του χρώματος». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Νοέμβρη.

  • Τη νέα δουλιά της Σοφίας Τούντα φιλοξενεί η γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3) στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 21 Οκτώβρη. Μετά τις μεταλλικές κατασκευές, η δημιουργός περνά στα διαφανή υλικά (πολυεστέρας σε συνδυασμό με τη φωτογραφία), παραμένοντας πιστή στη γλυπτική.
  • Εργα ζωγραφικής της Μαρίας Αναστασίου παρουσιάζονται στην γκαλερί «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη). Θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτώβρη.
  • Εργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, παρουσιάζει η Σούλα Λειψού - Γιάγκου, στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 13/10 (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Δημόκριτος» (Δημοκρίτου 24). Πρόκειται για δημιουργίες που έχουν σημείο αναφοράς την κλασική Ελλάδα, όλα λάδι σε μουσαμά.
  • «Η Αθήνα σήμερα - Φωτογραφικός διάλογος» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας της Γερμανίδας φωτογράφου Τζ. Βέμπερ και του Ιταλού Αν. Σαρακίνι, που φιλοξενείται στο Ιταλικό Ινστιτούτο (Τενέδου 27).
  • Την καινούργια της δουλιά παρουσιάζει η ζωγράφος Χρύσα Βέργη στην γκαλερί «Metamorfosis» στη Θεσσαλονίκη. Με χρώματα λαμπρά δημιουργεί παιχνίδια φωτός, υδάτινους καθρέφτες όπου ανθρώπινες μορφές και τοπία αντανακλώνται πάνω στο νερό. (Διάρκεια έως 3 Νοέμβρη).
Επιτυχημένη πολιτιστική συνάντηση

Με επιτυχία έληξε την Κυριακή η πενθήμερη συνάντηση ερασιτεχνών ζωγράφων της Ηπείρου, που οργάνωσε η Πολιτιστική Παρέμβαση Ιωαννίνων, στο Καφεθέατρο του Σταθμού της πόλης. Εκατοντάδες επισκέπτες συνομίλησαν με τους ζωγράφους, ενώ έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε στο κοινό η συζήτηση της πρώτης μέρας, με θέμα «Η τέχνη και η ερασιτεχνική δημιουργία στις σημερινές συνθήκες». Στο «πάνελ» βρέθηκαν ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Παρέμβασης Ιωαννίνων, Γιάννης Σταύρου, ο ζωγράφος και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Ράτσικας και ο μουσικός-ζωγράφος Αντώνης Βικελής. Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης υπήρχε και μουσικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση της Πολιτιστικής Παρέμβασης στην πόλη και, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές, η συνάντηση δεν ήταν μια απλή εικαστική έκθεση, αλλά είχε «έντονο το στοιχείο της γνωριμίας, της επαφής, της ανταλλαγής απόψεων, του προβληματισμού, της αγωνίας και για το μέλλον αυτής της προσπάθειας». Προσθέτουν, ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην προδώσουμε τις ελπίδες, συναισθανόμενοι και τις ανάγκες της κοινωνίας για ουσιαστικότερη, πολύπλευρη παρέμβαση». Θυμίζουμε ότι η Πολιτιστική Παρέμβαση Ιωαννίνων, στην «ιδρυτική» της διακήρυξη, αφού καταγγέλλει την πολιτιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζει: «Υπάρχουν δύο δρόμοι: `Η θα αφεθούμε στην κατευθυνόμενη πορεία των πραγμάτων, παρασυρμένοι από την επικίνδυνη ομοιομορφία που επιβάλλεται ή θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις πολιτισμικές μας καταβολές, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητά μας ως λαού, στηρίζοντας παράλληλα την πρωτογενή δημιουργία, τις ανησυχίες και αναζητήσεις των δημιουργών».

Εκκλησιαστικά αντικείμενα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εικόνες, έντυπα και εκκλησιαστικά σκεύη «ψάρεψε» ένας ερασιτέχνης ψαράς σε μόλο του λιμανιού της Μυτιλήνης. Ο ψαράς παρέδωσε τα αντικείμενα στην Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Με πέντε πίνακες η Κατερίνα Χατζή, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή συνάντηση εικαστικής δημιουργίας, στην Τυνησία. Σκοπός της συνάντησης ήταν η επαφή των καλλιτεχνών, η ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και στον πολιτισμό της Μεσογείου, και η δημιουργία έργων στον τόπο διοργάνωσης. Εκτός από την Ελλάδα και την Τυνησία, συμμετείχαν ακόμη καλλιτέχνες από τις Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αλγερία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία. Μετά το τέλος της έκθεσης, τα έργα θα παραμείνουν στην πινακοθήκη της ECUME Τυνησίας.

Το Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης Ελλάδας διοργανώνει (18,19/10) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), το «Παζάρι αντίκας». Επιπλα, πορσελάνες, γυαλικά, ασημικά, γκραβούρες, πίνακες, ξυλόγλυπτα, αντικείμενα παραδοσιακής τέχνης και κάθε είδους μικροαντικείμενα, θα διατίθενται σε τιμές παζαριού, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους. Ωρες λειτουργίας: 10πμ - 10μμ. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ