ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στα «μέτρα της» ο προϋπολογισμός

«Δικό της» θεωρεί τον προϋπολογισμό του 2004 η ηγεσία της ΝΔ, αποφεύγοντας κάθε ουσιαστική κριτική στην αντιλαϊκή «ταυτότητά» του και συγκροτώντας ταυτόχρονα μέτωπο με την κυβέρνηση απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από τη χτεσινή σύσκεψη των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή με θέμα τον προϋπολογισμό του 2004. Αν και ο προϋπολογισμός «δεσμεύει» την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, που θα είναι, όπως ευελπιστούν, της ΝΔ, ωστόσο, η ηγεσία της ΝΔ διόλου δεν έδειξε να ενοχλείται από την προοπτική να «εκτελέσει» τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η κυβέρνηση Σημίτη. Η κριτική δεν άγγιξε την ουσία και την κατεύθυνση του προϋπολογισμού και επιχειρείται να «καθαρίσουν» με υπεκφυγές, όπως ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «δεν είναι παρά ένα ακόμη προπαγανδιστικό εργαλείο, που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα». Αυτό που βρήκε να σχολιάσει μετά τη συνεδρίαση ο αρμόδιος συντονιστής, Γ. Αλογοσκούφης, είναι η χρήση της «δημιουργικής λογιστικής σε τεράστια έκταση», ενώ ο Γ. Σουφλιάς «δικαιολόγησε» την κυβέρνηση λέγοντας: «Γνωρίζει ότι το 2004 μια άλλη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να θέσει σε ομηρία τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, καθώς από τη μια δεν παίρνει επίσημα θέση απέναντι στα αιτήματά τους, ενώ από την άλλη επιχειρεί να υφαρπάσει την ψήφο τους υποσχόμενη «λύσεις», χωρίς να τις προσδιορίζει, από μια κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη (στον «9,84») πως «ένα ένα τα κοινωνικά αιτήματα είναι δικαιολογημένα, αλλά η επιλογή της ΝΔ είναι ότι βλέπει το οικονομικό πρόβλημα συνολικά». Γι' αυτό, υποστήριξε, «πρέπει να υπάρξει μια καινούρια πολιτική, μια καινούρια κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε, όσο γρηγορότερα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η παρασκηνιακή διαμάχη γύρω από το εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να «παίρνουν θέση» μπροστά στο ενδεχόμενο της ανόδου στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, άφησε εκ νέου χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εξαντλήσει την τετραετία στο Δήμο της Αθήνας. Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι βασικός της στόχος είναι να αφήσει έργο στο Δήμο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει τη χιλιοειπωμένη προεκλογική δέσμευσή της ότι θα παραμείνει στο δήμο μέχρι το τέλος της θητείας της. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που εκτιμούν ότι στην περίπτωση που η ΝΔ ανέβει στην εξουσία, η Ντ. Μπακογιάννη δεν πρόκειται να μείνει εκτός του πολιτικού παιχνιδιού...

ΠΑΣΟΚ
Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται αύριο το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό - αν και σχετικές εισηγήσεις τού ζητούν με την ομιλία του να καταφερθεί εναντίον όσων «δε δουλεύουν» για τη νίκη στις εκλογές - να επιλέγει σύμφωνα με πληροφορίες την «ψύχραιμη» οδό του «καλέσματος» προς υπουργούς και στελέχη να δώσουν τη μάχη... Για το λόγο αυτό ίσως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε χτες ότι ο Κ. Σημίτης είναι «ικανοποιημένος» από τη δραστηριοποίηση των υπουργών του στην προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στην κυβέρνηση βαραίνει και πάλι, καθώς εκτιμάται ότι εξανεμίστηκαν ήδη τα όποια επικοινωνιακά κέρδη από τη «Χάρτα», τα «πακέτα» κλπ.

Αύριο πάντως η σύγκληση του συμβουλίου έχει ως θέμα την «εξειδίκευση» της «Χάρτας» και την «επιμόρφωση» των κομματικών στελεχών για το πώς θα μεταφέρουν τη σχετική προπαγάνδα σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες.

Ταυτόχρονα, δε, η κυβέρνηση σε μια κατεύθυνση «σκλήρυνσης» προς τις κινητοποιήσεις, στη συνάντηση με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Κ. Σημίτης αποφάσισε να επισπευστεί και να κατατεθεί την επόμενη βδομάδα το ειδικό μισθολόγιο διαφόρων κατηγοριών (πανεπιστημιακών, νοσοκομειακών γιατρών, εκπαιδευτικών κλπ.), σε μια λογική ότι «η συζήτηση τέλειωσε και η κυβέρνηση αποφάσισε»...

Δραστηριότητες Κομματικών Οργανώσεων

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αθήνα

-- Σήμερα, Τετάρτη, ο Μήτσος Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, στις 9 π.μ.

-- Αύριο, Πέμπτη, ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο της «ΣΟΦΤΕΞ» στο Μεγάλο Πεύκο στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια στο εργοστάσιο στο Βοτανικό.

-- Αύριο, Πέμπτη, ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει, στις 7 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Χαλκηδόνας.

-- Την Παρασκευή 10/10, ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει, στις 9 το πρωί, στο Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ».

-- Την Παρασκευή, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει, στις 9 το πρωί, στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

-- Την Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, θα περιοδεύσει στην αγορά του Μοσχάτου.

-- Την Κυριακή 12/10 σε συγκέντρωση γυναικών στα γραφεία της ΚΟ Φαλήρου (Ηχούς και Πέλοπος), στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει η Τούλα Μητσέα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

Σήμερα, Τετάρτη:

  • Στην περιοχή της Χαλκηδόνας (Νίκαια) θα περιοδεύσει, το πρωί, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ, ενώ το απόγευμα θα επισκεφτεί το ΙΕΚ Νίκαιας
  • Στον Πυροσβεστικό Σταθμό Δραπετσώνας και στο Μεταγωγών Δραπετσώνας θα περιοδεύσουν οι Γιάννης Νάκης και Γιώργος Τούσσας, μέλη της ΚΕ
  • Σε ΙΕΚ και ΟΑΕΔ της Αγ. Σοφίας θα περιοδεύσει ο Γιάννης Γκιόκας, γραμματέας του ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ
  • Στα καταστήματα της Π. Κοκκινιάς θα περιοδεύσει ο Κώστας Τζατζάνης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

Αύριο, Πέμπτη:

  • Τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους του Πειραιά θα επισκεφτεί και θα έχει ενημερωτική συζήτηση ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ
  • Στα καταστήματα στην περιοχή των Καμινίων θα περιοδεύσει ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ
  • Το ΙΕΚ Ρέντη θα επισκεφτεί, το απόγευμα, η Ολυμπία Κυζίλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ
  • Το ΙΕΚ Κορυδαλλού θα επισκεφτεί, το απόγευμα, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

Την Παρασκευή 10 του Οκτώβρη

  • Στην περιοχή των Κιλικιανών στη Νίκαια θα περιοδεύσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ
  • Στα Ασπρα Χώματα θα περιοδεύσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ
  • Στα ταξιδιωτικά γραφεία που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά θα περιοδεύσει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ
  • Σύσκεψη της ΚΟ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς, στα γραφεία της, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Νίκο Παπαγεωργάκη, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ.
Στην Αττική

-- Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία στο Ζεφύρι, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

-- Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Αττικής του ΚΚΕ και του Τμήματος Υγείας (με επικεφαλής βουλευτή του Κόμματος) θα επισκεφτεί το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, σήμερα, Τετάρτη. Στις 9 π.μ., η αντιπροσωπεία θα περιοδεύσει στα τμήματα του νοσοκομείου, στις 10.30 π.μ. θα μιλήσουν στους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο. Στη 1 μ.μ. θα επισκεφτούν τον διοικητή του νοσοκομείου, το Σωματείο Εργαζομένων και την Επιστημονική Επιτροπή.

Στο Κιλκίς

Περιοδείες κλιμακίων της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ σε υπηρεσίες και χωριά του νομού πραγματοποιούνται σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., σε Ειρηνικό, Κορώνα, Μεταμόρφωση και Ποντοηράκλεια, και αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον ΟΤΕ Κιλκίς, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Κυβερνητική συγκάλυψη των υπερβάσεων...

Στη λογική και στα πλαίσια της δικομματικής αντιπαράθεσης για τη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ, κινήθηκε και η χτεσινή συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας Χρ. Πάχτα, ο οποίος επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τα τρέχοντα θέματα διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων. Θέματα, όπως οι συνεχείς υπερβάσεις στους προϋπολογισμούς των εκτελούμενων έργων και οι αμαρτωλές σχέσεις της πολικής εξουσίας με το κύκλωμα των εργολάβων, αλλά και το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, είτε δεν τέθηκαν, είτε τέθηκαν και δεν απαντήθηκαν.

Ειδικά στον προϋπολογισμό των ολυμπιακών έργων, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια συστηματική παραποίηση στοιχείων, με βασική επιδίωξη να αποκρύψει τις μεγάλες υπερβάσεις στα ολυμπιακά έργα. Κομβικό σημείο της επιχειρούμενης παραποίησης, φαίνεται να είναι το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2002, όπου, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2004, έχουν περικοπεί κατά 885 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2003, ποσό με το οποίο επιχειρείται να καλυφθούν οι υπερβάσεις στις ολυμπιακές δαπάνες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στο τέλος του 2003 προβλέπεται να «τρέχει» στα 6 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία ο προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ