Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στα «μέτρα της» ο προϋπολογισμός

«Δικό της» θεωρεί τον προϋπολογισμό του 2004 η ηγεσία της ΝΔ, αποφεύγοντας κάθε ουσιαστική κριτική στην αντιλαϊκή «ταυτότητά» του και συγκροτώντας ταυτόχρονα μέτωπο με την κυβέρνηση απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από τη χτεσινή σύσκεψη των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή με θέμα τον προϋπολογισμό του 2004. Αν και ο προϋπολογισμός «δεσμεύει» την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, που θα είναι, όπως ευελπιστούν, της ΝΔ, ωστόσο, η ηγεσία της ΝΔ διόλου δεν έδειξε να ενοχλείται από την προοπτική να «εκτελέσει» τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η κυβέρνηση Σημίτη. Η κριτική δεν άγγιξε την ουσία και την κατεύθυνση του προϋπολογισμού και επιχειρείται να «καθαρίσουν» με υπεκφυγές, όπως ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «δεν είναι παρά ένα ακόμη προπαγανδιστικό εργαλείο, που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα». Αυτό που βρήκε να σχολιάσει μετά τη συνεδρίαση ο αρμόδιος συντονιστής, Γ. Αλογοσκούφης, είναι η χρήση της «δημιουργικής λογιστικής σε τεράστια έκταση», ενώ ο Γ. Σουφλιάς «δικαιολόγησε» την κυβέρνηση λέγοντας: «Γνωρίζει ότι το 2004 μια άλλη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να θέσει σε ομηρία τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, καθώς από τη μια δεν παίρνει επίσημα θέση απέναντι στα αιτήματά τους, ενώ από την άλλη επιχειρεί να υφαρπάσει την ψήφο τους υποσχόμενη «λύσεις», χωρίς να τις προσδιορίζει, από μια κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη (στον «9,84») πως «ένα ένα τα κοινωνικά αιτήματα είναι δικαιολογημένα, αλλά η επιλογή της ΝΔ είναι ότι βλέπει το οικονομικό πρόβλημα συνολικά». Γι' αυτό, υποστήριξε, «πρέπει να υπάρξει μια καινούρια πολιτική, μια καινούρια κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε, όσο γρηγορότερα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η παρασκηνιακή διαμάχη γύρω από το εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να «παίρνουν θέση» μπροστά στο ενδεχόμενο της ανόδου στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, άφησε εκ νέου χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εξαντλήσει την τετραετία στο Δήμο της Αθήνας. Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι βασικός της στόχος είναι να αφήσει έργο στο Δήμο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει τη χιλιοειπωμένη προεκλογική δέσμευσή της ότι θα παραμείνει στο δήμο μέχρι το τέλος της θητείας της. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που εκτιμούν ότι στην περίπτωση που η ΝΔ ανέβει στην εξουσία, η Ντ. Μπακογιάννη δεν πρόκειται να μείνει εκτός του πολιτικού παιχνιδιού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ