Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Προτάσεις σε αντιδραστική κατεύθυνση

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης κατήγγειλε τις ρυθμίσεις που προωθούνται με σχετική σύμβαση

Στα πλαίσια της αντιδραστικής πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται η σύμβαση για «την τροποποίηση της πράξης εκλογής των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» με την οποία κυρώνεται σχετική απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Σεπτέμβρη του 2002.

Τη σύμβαση έφερε για ψήφιση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση και όπως τόνισε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αντιδραστική αλυσίδα αλλαγών που προωθούνται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Μάαστριχτ, Νίκαια, Αμστερνταμ, Ευρωσύνταγμα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη σύμβαση αυτή δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να θεσπίσουν πλαφόν ακόμα και 5% προκειμένου να εκλέξει κάποιο κόμμα ευρωβουλευτή. Μέχρι το 1976 τα κράτη - μέλη αποφάσιζαν μόνα τους για το εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών, το 1981 ίσχυσε στη χώρα μας η απλή αναλογική και από το 1994 θεσπίστηκε και στις ευρωεκλογές το αντιδημοκρατικό πλαφόν του 3%.

Μάλιστα, όπως είπε ο Α. Τζέκης, δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει χωρισμός της ενιαίας εκλογικής περιφέρειας μιας χώρας σε μικρότερες, ενώ μπορεί να γίνουν εκλογές ακόμα και με ενιαίο ψηφοδέλτιο (!) κάτι που πρακτικά σημαίνει υιοθέτηση πλειοψηφικού συστήματος. Ολα παραπάνω μπορεί προς το παρόν να μην είναι υποχρεωτικά αλλά το σίγουρο είναι ότι δημιουργούν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορεί η κάθε κυβέρνηση να πατάει για να προωθεί αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι επιχειρείται η αλλοίωση ακόμα και της αντιπροσωπευτικότητας των ευρωβουλευτών, αφού θα θεωρούνται μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και όχι εκπρόσωποι της χώρας σε αυτό, στα πλαίσια προφανώς της δημιουργίας της «ενιαίας ευρωπαϊκής συνείδησης» που προωθείται και με τα λεγόμενα «ευρωπαϊκά κόμματα».

Τις ρυθμίσεις αυτές κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι δημιουργούν ένα αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό καθεστώς που συμπληρώνει άλλες ενέργειες, όπως η συνθήκη του Σένγκεν, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η τρομοσυμφωνία με τις ΗΠΑ για την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ