Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων στα τηλεοπτικά ΜΜΕ

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος

Την απαράδεκτη και προκλητική κατάσταση η οποία επικρατεί κυρίως στους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου οι ειδησεογραφικές και πολιτικές τους εκπομπές μονοπωλούνται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, καταγγέλλει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Το ΚΚΕ ζητά την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων, ενώ τονίζει πως η αντιμετώπιση του ΚΚΕ από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς «ισοδυναμεί με ουσιαστική προσπάθεια φίμωσης». Το ΚΚΕ μιλά για παραβίαση όχι μόνο της ισότιμης μεταχείρισης των κομμάτων, αλλά και για το δικαίωμα του λαού για αντικειμενική ενημέρωση. Δικαίωμα που είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ έχει ως εξής: «Απαράδεκτη και προκλητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, ιδιαίτερα στους ιδιωτικούς, σχετικά με την προβολή των πολιτικών κομμάτων στα δελτία ειδήσεων, στα τηλεοπτικά παράθυρα και στις πολιτικές εκπομπές, που μονοπωλούνται σχεδόν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Η αντιμετώπιση μάλιστα του ΚΚΕ από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς ισοδυναμεί ουσιαστικά με προσπάθεια φίμωσης. Παρόμοια είναι και η αντιμετώπιση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και γενικότερα κάθε φωνής που έρχεται σε αντίθεση με τις κυρίαρχες επιλογές».

«Η κατάσταση αυτή δεν παραβιάζει μόνο την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων να προβάλλουν τις θέσεις τους, αλλά και το δικαίωμα του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση, που συνταγματικά είναι κατοχυρωμένο».

«Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη, για την εξασφάλιση της ισότιμης προβολής των κομμάτων, ιδιαίτερα τώρα που ουσιαστικά βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο;».

Η Ερώτηση του ΚΚΕ είναι φανερό πως γίνεται ακόμη πιο «επίκαιρη», αφού ήδη διανύουμε προεκλογική περίοδο και «πρωταγωνιστές» στις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές είναι οι δύο μεγάλοι «μονομάχοι». Ανεξέλεγκτα, οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών έχουν το πεδίο ανοιχτό να παραβιάζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κώδικες δεοντολογίας, αποκλείοντας το ΚΚΕ, αλλά και άλλα κόμματα από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές τους εκπομπές, ενώ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ΝΔ κάνουν καθημερινές παρελάσεις στα πάνελ και στα παράθυρα, με «αντιπαραθέσεις» που συγκλίνουν στην ίδια πολιτική. Ο αποκλεισμός μιας άλλης διαφορετικής φωνής και άποψης, που θα «φωτίσει» τις πλευρές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες πολίτες, αλλά και σημαντικά διεθνή γεγονότα, είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν είναι τυχαίος.

Μέσα σε αυτό το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό τοπίο, που αλλοιώνει την αντικειμενική ενημέρωση και δε διασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μέχρι σήμερα δεν έχει ασκήσει όχι μόνο έλεγχο, αλλά δεν έχει και κανένα στοιχείο για την προβολή των κομμάτων από τα ΜΜΕ. Πάντως, όπως έχει πει ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης από το μήνα που ήδη διανύουμε το ΕΣΡ κάθε μήνα θα δίνει στη δημοσιότητα τα ποσοστά προβολής των κομμάτων από τις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές των ΜΜΕ.

Εν τω μεταξύ σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ίδιο θέμα. Σχετική αίτηση είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης. Στη σημερινή συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ιωάννης Λασκαρίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ