Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύλληψη Ελλήνων δημοσιογράφων

Κρατούμενοι σε στρατόπεδο της Τουρκίας, βρίσκονταν μέχρι και αργά χτες το βράδυ δυο δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγκα» και οι δυο ποντιακής καταγωγής συνοδοί τους.

Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα Τούρκοι στρατιώτες συνέλαβαν και μετέφεραν σε στρατόπεδο τον δημοσιογράφο Γιάννη Κανελλάκη, τον οπερατέρ Ανέστη Μουτάφη, τον πρόεδρο των Ποντίων Θεσσαλονίκης Στέφανο Τανιμανίδη και τον συνεργάτη του Στάθη Ταξίδη, τη στιγμή που οι παραπάνω έκαναν ρεπορτάζ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο «Ρ» με τον Γ. Κανελλάκη, ο ίδιος μας είπε ότι η σύλληψή τους έγινε κοντά στα χωριά της περιοχής Οφι, που βρίσκονται 70 χιλιόμετρα ανατολικά της Τραπεζούντας. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δυο δημοσιογράφοι και οι συνοδοί τους, συνελήφθησαν για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν προχτές το βράδυ, κατά την οποία, όμως, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας.

Οπως ο ίδιος μας ανέφερε, ένα στρατιωτικό τζιπ και ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο πλησίασαν κοντά τους και ο επικεφαλής Τούρκος αξιωματικός τούς ανακοίνωσε ότι συλλαμβάνονται. Στη συνέχεια, ακολούθησε η μεταφορά τους στο στρατόπεδο, όπου τους έγινε ανάκριση και τους αφαιρέθηκαν κασέτες, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές και μπλοκάκια με σημειώσεις. Λίγο αργότερα, τα κινητά τηλέφωνα τούς επιστράφηκαν και έτσι μπόρεσαν να επικοινωνήσουν και να γνωστοποιήσουν την κράτησή τους. Μέχρι και την ώρα που τυπώνονταν αυτές οι γραμμές, γίνονταν προσπάθειες από το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική πρεσβεία, για την απελευθέρωσή τους. Πάντως, οι τουρκικές αρχές δήλωναν κατηγορηματικά ότι, αν δεν ελέγξουν το περιεχόμενο από τις κασέτες, δεν πρόκειται να αφήσουν ελεύθερους τους Ελληνες κρατούμενους. Μάλιστα, δήλωναν ότι, αν προκύψει από το βιντεοσκοπημένο υλικό οτιδήποτε επιλήψιμο για τη χώρα τους, και οι τέσσερις θα περάσουν από δίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ