Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Νομιμοποιούν την πορνεία για περισσότερα κέρδη

Με εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση για το ζήτημα της πορνείας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών που ξεκινούν οι γυναικείες οργανώσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων και επικεντρώθηκε στην αναμενόμενη τροποποίηση του νόμου, με τον οποίο το 1999 η κυβέρνηση έχρισε την πορνεία επάγγελμα. Η τροποποίηση ουσιαστικά στοχεύει όχι μόνο στην καθιέρωση της πορνείας ως νόμιμης και κοινωνικά αποδεκτής επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά και στην εξασφάλιση πιο ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη των κυκλωμάτων σωματεμπορίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της ΟΓΕ, του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών, του Κέντρου Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων, του Ινστιτούτου Ισότητας, της ΤΕΛΕΣΙΛΑ, του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, της Ενωσης Γυναικών Κρήτης και της Σοροπτιμιστικής Ενωσης Ελλάδας.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Εμείς θεωρούμε πάρα πολύ σωστό και δίκαιο το κοινό αίτημα που έχουν διατυπώσει οι γυναικείες οργανώσεις που μας επισκέφθηκαν. Είναι όχι μόνο αντίθετες με την τροπολογία που πρόκειται να έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή για τη διευθέτηση του ζητήματος της πορνείας, αλλά ζητούν την κατάργηση αυτού του νόμου που πέρασε απ' τη Βουλή και που ανακηρύσσει την πορνεία σε επάγγελμα. Κατά τη γνώμη μας, όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί απ' τη Βουλή και που θα παρθούν στοχεύουν σε ένα πράγμα: στη διαμόρφωση του "βιομηχανικού" τομέα του σεξ, έτσι που αυτός να αποφέρει χρήματα, να αποφέρει κέρδη, να συνδεθεί με την προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού. Ομως η διάθεση και η δίψα για έσοδα και κέρδη επιτέλους κάπου πρέπει να έχει ένα όριο. Εστω και μέσα στα πλαίσια αυτής της κοινωνίας που ζούμε. Η αναγόρευση της πορνείας σε επάγγελμα κατά τη γνώμη μας θα επιφέρει μεγάλη αλλοίωση σε ζητήματα συνείδησης, αξιών και ηθών, με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Διότι, πραγματικά, θα νομιμοποιήσει τη σωματεμπορία και τους σωματέμπορους και τα θύματα που σπρώχνονται σ' αυτή την κατεύθυνση θα παραμένουν θύματα, μεγάλα θύματα, αφού τελικά θα εμπορεύονται μια λειτουργία του ανθρώπου που έχει και σωματική και πνευματική και ηθική και πολιτιστική αξία. Είμαστε ριζικά αντίθετοι και θα σταθούμε στο πλευρό των γυναικείων οργανώσεων και θα προσπαθήσουμε η φωνή τους στη Βουλή και όπου αλλού να ακουστεί πάρα πολύ δυνατά».

Εκ μέρους της ΟΓΕ, η πρόεδρος, Κ. Μπουντούρογλου, επισήμανε ότι «η πορνεία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί επάγγελμα. Η πολιτεία θα πρέπει να πάρει πίσω το νόμο του 1999, με τον οποίο έσπευσε να καθιερώσει την πορνεία σαν επάγγελμα. Ζητάμε να μπει φρένο σ' αυτή τη σεξοβιομηχανία που ετοιμάζεται και ενόψει των ΟΑ. Δε συμφωνούμε στις τροποποιήσεις που ετοιμάζονται, και θα μας βρουν αγωνιστικά αντίθετες, στο να μετατραπεί η Ελλάδα σ' ένα απέραντο πορνείο. Θα μας βρουν μπροστά τους οι δήμοι κι οι νομάρχες, οι οποίοι εμπλέκονται και μπαίνουν στη λογική να μοιράσουν χωροταξικά τους οίκους ανοχής».

Τέλος, από την πλευρά του ελληνικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών, η Μ. Ιωαννίδου σημείωσε: «Η πορνεία είναι ένα βαθύτατα κοινωνικό ζήτημα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εννοώ πως παραβιάζει κατάφωρα την ελευθερία του ανθρώπου και το ανθρώπινο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Αυτό προς απάντηση των λεγομένων, αντιθέτως, ότι είναι ένα δικαίωμα που έχει να κάνει τελικά με τη διάθεση του ανθρώπου. Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή βίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ